Joar Gunnarsjaa Harkestad (25), bildet, er av DNB kåret til årets digitale innovatør for konseptet EcoControl, et komplett kontrollsystem for overvåking og optimal styring av energi i næringsbygg. De andre på bildet er DNBs Stine Emilie Lokøy (helt t.v.), Hanna Helle og Kristine Storaas (t.h.).

Det var flere som likte ideen hans. Joar ble også kåret til årets digitale talent av Evry. Begge kåringene fant sted på Universum Awards i Oslo onsdag kveld.

Årets digitale innovatør og talent er fra Sunnhordaland og er både student og gründer. Han går siste året på NTNUs Entreprenørskole i Trondheim og har tidligere studert kybernetikk i fire år. Joar har en lidenskap for IT og programmeringsfag, spesielt Tingenes internett.

Store kostnadsbesparelser for bruker og samfunn

I DNB-juryens begrunnelse heter det at konseptet hans, EcoControl, vil kunne gi store kostnadsbesparelser for bruker og samfunn. For å realisere EcoControl har Joar allerede opprettet selskapet Hark Technologies. Han har fått med seg en medstudent, og tre andre studenter skriver bacheloroppgave for selskapet. Han har også etablert kontakt med flere relevante mentorer og bidragsytere.

Her kan du høre Joar pitche ideen sin i løpet av 40 sekunder:

Premien til årets digitale innovatør er et internship i DNB hvor han får jobbe med innovasjon og digitalisering i et av Norges største IT-miljøer.

– Joar, hva betyr det for deg å vinne denne prisen?
– Det betyr ufattelig mye. Det er utrolig smigrende å få en slik anerkjennelse og veldig gøy å se at andre setter pris på og synes at det jeg driver med er spennende. Det er ikke til å legge skjul på at det til tider kan være utfordrende å jobbe mye og lenge alene, og da gir slike utmerkelser en enorm motivasjon.

Det å få kontroll over strømforbruket vil gi store kostnadsbesparelser og store muligheter for slike land

– Hvilke ambisjoner har du for ideen din?
– Drømmen er å bli stor på verdensbasis. Vi begynner nå i Norden og vil senere utvide til Europa og USA, så Asia. Det gjelder å gå til de landene som har størst problemer med energiforvaltning. U-land spesielt har mangel på energiressurser. I India, for eksempel, går strømmen flere ganger om dagen fordi nettet overbelastes. Ved å fordele strømforbruket utover dagen kan man holde nettet åpent hele døgnet. Det å få kontroll over strømforbruket vil gi store kostnadsbesparelser og store muligheter for slike land.

– Som premie har du fått tilbud om internship i DNB. Hva kan du få ut av et slikt arbeidsopphold, tror du?
– DNB er en kjempespennende bedrift som har tatt store steg i retning IT. Spesielt den siste tiden har DNB blitt kjent for å være et IT-selskap. Det hadde vært veldig spennende å få jobbe tett med dyktige IT-hoder og oppleve hvordan arbeidshverdagen er, se på prosessene og rutinene til DNB og hvordan dere hele tiden klarer å innovere og komme med nye løsninger. Jeg kommer så og si fra gutterommet og sitter i kjelleren og programmerer for meg selv, så det å få se hvordan de store faktisk gjør det er kult og viktig for meg.

Prisen

Dette var andre gang DNB fikk æren av å kåre årets digitale innovatør på Universum Awards. Prisen deles ut til en student som viser sterk teknologisk kompetanse og resultater innenfor innovasjon, samfunnsengasjement og evne til å omsette digital kompetanse til forretning.

Les også