STOLT AV DE ANSATTE. Når Rune Bjerke, konsernsjef i DNB, gjør opp status ved årsslutt er han aller mest stolt over hvordan de ansatte har bidratt til en real kulturendring. –  Jeg er kort og godt begynt å bli veldig, veldig glad i DNB-kulturen, sier Bjerke til DNB Nyheter. Foto: Thomas Strzelecki

DNB-sjef Rune Bjerke om julefilm, en spesiell sang og blanke dager i kalenderen.

Can’t make it all alone, I’ve built my dreams around you

Utdraget fra konsernsjef Rune Bjerkes favoritt- julesang, «Fairytale of New York» med The Pogues, kan kanskje også være en slags julehilsen til alle DNB-ansatte. Hør bare her:

– Det er viktig for meg at alle skal vite at jeg ser den fantastiske innsatsen som legges ned i alle kroker og kriker i hele virksomheten, sier Bjerke.

Kanskje ikke like vakkert formulert som Shane MacGowan synger det, men ganske fint likevel.

– For meg er den ultimate julelåta den til The Pogues, den blir aldri gammel. Det er et eller annet med den stemningen eller tonen som låta setter, forteller Bjerke.

Og godstemning, det får han jammen også av DNB-kulturen.

– I år er jeg mest stolt av at vi har klart å skape et kulturskifte i DNB i kjølvannet av strategiendringen i fjor. Vi jobber mindre hierarkisk, man er mer åpen, man tør å slippe litt opp som leder, delegere mer, og man er opptatt av å løfte frem medarbeidere i stedet for å stikke seg frem selv, sier Bjerke.

– Jeg er kort og godt begynt å bli veldig, veldig glad i DNB-kulturen, smiler Bjerke.

Gode vibber

På tampen av 2017 ble den nye strategien 4The Future iverksatt, og Bjerke er imponert over hvordan organisasjonen har håndtert endringene, med ny struktur, utskiftninger i ledergrupper, endrede roller for mange, og nye grenser mellom forretningsområder, stab og støtte.

Nå går jeg mot en blank dag i kalenderen, en ny verden for meg

– At vi i et sånt år klarer å skape så store resultater, med alt det introverte arbeidet, det har kanskje imponert meg mest, sier Bjerke.

STOLT: Konsernsjef Rune Bjerke er imponert over hvordan organisasjonen har håndtert endringene i kjølvannet av strategiendringen. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Status etter tredje kvartal var en egenkapitalavkastning på 11,2 prosent, opp fra 10,2 prosent i samme periode i året før. Inntjening per aksje var 10,42 kroner. Etter det har også DNB-aksjen blitt preget av uroen på børsene, og aksjen er 20. desember ned 0,91 prosent.

Hvilke forventninger eller håp har du for DNB for neste år?

– Jeg håper at rigget vi har satt solid og grundig i år kommer i angrepsposisjon. Jeg kaller det sesong 2 av 4TheFuture, der hele organisasjonen virkelig kan konsentrere seg om å jobbe ut mot kundene, både når det gjelder salg, kundepleie, og når det gjelder å få frem bredde i tilbudet vårt, sier konsernsjefen.

– Jeg har egentlig utrolig gode vibber for 2019. Når vi har fått til så mye i et introvert år, hva kan vi da skape i et år hvor vi er ekstroverte? spør Bjerke.

Jeg er kort og godt begynt å bli veldig, veldig glad i DNB-kulturen.

Blanke dager

Det har vært et hektisk år for konsernsjefen, men julefreden senker seg når han møter den første blanke dagen i kalenderen.

– Det som gjør at jeg går over fra jobbmodus til julefred er rett og slett at det er mulig. Nå går jeg mot en blank dag i kalenderen, en ny verden for meg, sier Bjerke.

Hans blanke dager starter fredag 21. desember .

– Jeg vil ha minst mulig fastsatt program, og mest mulig åpning for å gjøre akkurat det jeg har lyst til å gjøre der og da, sammen med de jeg er mest glad i, sier han.

– Er det noe som er viktig for deg og din familie å gjøre for at det skal bli jul?

– Det er samværet og nærheten, og å være sammen helt uten stress. Uten at man må løpe hit eller dit, uten at det må leses til eksamener, uten at man føler at man har noen forpliktelser. Da er jo nærheten og samværet mye sterkere og bedre, forteller Bjerke.

… gjøre akkurat det jeg har lyst til å gjøre der og da, sammen med de jeg er mest glad i

Og de Bjerke er glad i, de vil gjerne se «Love Actually». Filmen mange elsker å hate, sies det.

– Jeg har aldri slitt med «Love Actually», ler Bjerke.

Han kan til og med finne på å strekke seg ganske langt for å få sett akkurat denne perlen til jul.

– Vi feiret julen i Vietnam for noen år siden, uten mulighet til å streame «Love Actually». Da fant vi en cd-sjappe hvor vi fikk kjøpt den, vi lånte en dvd-spiller og så filmen sammen på hotellrommet før julemiddagen, mimrer Bjerke.

Lurte du på hva konsernsjefen liker best i «Love Actually»?

– Jeg liker Hugh Grants parodi på statsministerrollen, og særlig fremstillingen av  forholdet mellom Storbritannia og USA, smiler Bjerke.

Les også