Caroline Rathem (29) er av konsulentselskapet Assessit kåret til Norges nest beste ledertalent. Caroline har siden sommeren 2016 vært seksjonsleder for Kategori sparing i DNB.

Caroline konkurrerte med totalt 200 påmeldte og ble kun slått av Trygve Håkedal (38) fra Storebrand. Lise Petterson (36) fra Eni Norge ble nummer tre. Kåringen har vært gjennomført hvert år siden 2009.

Dette sier juryen om Caroline:
«Kandidaten har bevist gjennom sine lederegenskaper at hun kan påta seg nye utfordringer og lederoppgaver med stor autoritet og engasjement. Kandidaten har fått svært gode tilbakemeldinger fra både sine overordnede og sine medarbeidere og har vist stor evne til å takle nye utfordringer. Kandidaten imponerte med utrolig flotte resultater generelt i testprosessen.»

Les mer om kåringen her

Gratulerer med andreplassen; Caroline!
Hvilke reaksjoner har du fått, og hva betyr det å få dette på CVen?
-Responsen har vært overveldende. Jeg har fått klemmer fra vet ikke hvor mange og gratulasjoner i alle kanaler. Det betyr mye og sier også mye om DNB som arbeidsplass, at vi har en skikkelig heiakultur her! Det er så klart et stort pluss å få dette på CVen.

Du er desidert yngst av alle topp ti i kåringen. Hva tenker du om det?
-Jeg har ikke tenkt så mye over det, egentlig. Men det har så klart  skjedd mye de siste årene, og jeg har fått mange muligheter. Det var modig av Kjartan (Red anm. Kjartan Reve, sjefen hennes) å satse på meg. Jeg var ung og uerfaren, et skikkelig wild card! Det sier vel litt om DNB også, som tør og ønsker å satse på så unge. Og så er jeg heldig som har gode, erfarne og flinke folk rundt meg, som har veiledet og støttet meg.

Du ble leder av Seksjon sparing da du var 27 år. Hvorfor fikk du jobben, tror du?
-Jeg er engasjert i jobben min og menneskene rundt meg. Og så vil  vil jeg mye, tør å prøve, liker å lære og har stadig påtatt meg nye oppgaver. Jeg har sagt mye ja og blir trigget av utfordringer. Men vel så viktig er det at jeg har hatt ledere som har sett meg, trodd på meg og gitt meg rom til å utvikle meg.

Hvem har betydd mest for at du har kommet dit du er?
-Mange, først og fremst lederne jeg har hatt som har sett meg og trodd på meg. Og ikke minst de flinke og erfarne fagfolkene jeg har rundt meg. Jeg har til tider vært både frustrert og sikkert litt naiv, og da har disse støttet meg og bedt meg senke skuldrene.

Er du med på noe lederutviklingsprogram i DNB?
-Ikke nå, men jeg var med på et før jeg ble leder, som het Challange. Der ble jeg bevisst på hvordan jeg er som person, hvordan jeg opptrer og oppfattes i jobbsammenheng, hva jeg er god på og ikke god på. Der fikk jeg også et nettverk, og vi møtes fortsatt regelmessig.

Ditt beste råd til andre unge som har lederambisjoner?
-Tør å prøve,  ikke tenk at du skal kunne alt. Nedsiden er svært begrenset, men oppsiden stor. Stå på og vær nysgjerrig. Finn noe du liker, engasjement smitter! Og ikke minst, sørg for å ha flinke folk rundt deg. Man lykkes sjelden alene.

Før du ble leder var du prisansvarlig. Hvordan setter man priser?
-Det er det vanskelig å svare generelt på, men vi tar alltid utgangspunkt i markedssituasjonen og hva konkurrentene gjør. Vi vil jo være konkurransedyktige. Det er viktig å gjøre en helhetsvurderinger av markeds-og konkurrentsituasjonen, råvarekost og gjeldende prisstrategi. Samtidig må vi ha et mål med det vi gjør.

Hva er drømmejobben?
-Jeg føler jo at jeg er på rett hylle nå og ville ikke vært jobben min foruten. Men hvis jeg skulle gjort noe helt annet, så er det spesielt én ting som kommer høyt opp på listen: lege i «Leger uten grenser».

Alle snakker om kompetanseheving nå. Hva betyr det for deg og dine folk?
-Verden er i endring, og vi jobber med å forstå hvordan ny teknologi vil endre oss og hverdagen vår, og hvordan vi best mulig utnytter de muligheten dette gir oss.

Du var gjennom en testprosess i kåringen hvor du fikk flotte resultater. Hva testet de?
-Det var en ganske omfattende prosess med personlighets – og evnetester, simuleringer og  360-graders evaluering. Det var lærerikt og utfordrende. Og jeg er veldig glad for at resultatet ble bra.

Kort om Caroline

 • Hvor er du fra? Født og oppvokst på Sotra utenfor Bergen
 • Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
 • Eier eller leier bolig? Eier og bor i leilighet i Oslo
 • Stjernetegn? Fiskene. Typisk fisk, tror jeg.
 • Nummer i søskenflokken? Yngst av tre søstre og typisk minstemann, mener de.
 • Hobbies? Spilte fotball til jeg var 22 år, på Øygard og Loddefjord. Har vært på kretslag også og skulle bli proff. Nå prøver jeg å bli bedre til å skøyte på ski. Har gått Skarverennet syv ganger og vil perse i år!  Elsker å gå Stoltzekleiven i Bergen.
 • Favorittplagg? En sort joggebukse fra Nike.
 • Siv status? Samboer
 • Bil, sykkel eller kollektivt? Trøsykkel. El-sykkel er fjusk. Sykler hele året. Om vinteren iført oljebukse, boblejakke og en altfor trang refleksvekst.
 • Sparer til? Bolig, pensjon og buffer. Sparer mest i BSU, Lev mer (aksjefond) og DNB-aksjer.
 • Favorittdings? Mobilen.
 • Leser? Papirutgaven av Dagens Næringsliv til kaffe og frokost, Workplace, krim og litt faglitteratur.
 • Arbeidserfaring? DNB, deltid under studiene og fulltid siden.
 • Stolt av? Teamet mitt, som har stått rakrygget sammen med meg i opp- og nedturer, som alltid er engasjerte, har godt humør og som nettopp feiret meg med det jeg liker aller best, brownies, laksis og Daim.
 • Angrer på? Jeg hadde lyst til å bli lege og lurer av og til om jeg burde ha jobbet hardere for å kunne bli det. Ellers angrer jeg på at jeg ikke tok et friår for å reise før studiene.
 • Opptatt av? At flere må ta grep om egen økonomi tidlig i livet. Vi prøver nå å legge nå til rette for at dette skal enklere og mer tilgjengelig for flere.

Les mer om sparing her

Les også