HIT DRO TYVENE: Wangfujing er en av Beijings mest populære shoppingområder. Foto: NTB scanpix

Anne Sophie Redisch driver reisebloggen Sophie’s World. Foto: privat

Mange reisebloggere har vært i de fleste av verdens kriker og kroker. De har tonnevis med erfaring, men alt går ikke på skinner for dem heller. Det kan komme både av uoppmerksomhet, trøtthet eller ren og skjær uflaks.

Anne Sophie Redisch fra Drammen står bak Sophie’s World, og for et par år siden var hun i Beijing. Neste dag skulle hun til Nord-Korea, hvor bare kontanter duger. Pengeboka var fullere enn vanlig.

Borte var alle kredittkort og 1000 dollar

– Det var en glovarm augustdag, og de grønne parasollene til Starbucks fristet. Jeg kjøper en kald drikke, betaler med et kredittkort, legger det tilbake i lommeboken som jeg så legger i sekken. Jeg setter meg deretter ved bordet og skriver litt. Kvelden kommer, og jeg tar metroen tilbake til hotellet. Da jeg skal finne fram penger til en flaske vann, var pengeboka veldig tynn! Og helt tom. Borte var alle kredittkort og 1000 dollar.

Anmeldelse på kinesisk. Foto: privat

Gullbarrer for 10.000

Hun tilbrakte resten av kvelden på telefon med DNB for å sperre alle kort, og hun fikk skaffet til veie nødkontanter. Hele neste dag ble tilbrakt på politistasjonen for å få bekreftelse på anmeldelse av forholdet. Ikke en sjel snakket noe annet enn mandarin, og hun retter en ekstra takk til sekretæren på den norske ambassaden som var translatør over telefon.

– Da kredittkortregningene kom, viste det seg at tyvene hadde dratt rett til Wangfujing (Beijings svar på Champs-Élysées) og kjøpt gullbarrer med alle kredittkortene. 50 g og 100 g gullbarrer for til sammen 10.000 kroner. Dette var ikke amatører. Nesten imponerende hvordan de hadde klart å fiske opp lommeboken fra sekken, ta ut kort og kontanter og legge den tilbake. Alt uten at jeg merket noe som helst!

Anne Sophies lærepenge: Ikke ha alle kort på samme sted. Innlysende, egentlig, men du blir litt sløv av at alt går bra på reise etter reise, år etter år.

Les: Vis kortvett når du er på ferie i utlandet

Les også