MAJESTETISK: Det er lett å få julestemning bare av bildet av koret DNB har sponset i 33 år. Foto: Nidarosdomens Guttekor

I løpet av 24 konserter i desember skal Eilif (9) og Jan Eiliv (71) sørge for gåsehud, klump i halsen og fred i sjela til over 15 000 julestemte publikummere. Det er en tradisjon de ikke tar lett på.

Det er en iskald lørdag før jul i Trondheim. Utenfor majestetiske Nidarosdomen strekker køen av hutrende publikummere seg allerede langt nedover kirkegården, selv om det er over en time til konsertstart.

Konserter som har vært utsolgt lenge før julemarsipanen kom i butikkene, og som betyr mye for mange

Sannsynligvis hjelper det å vite at de får lønn for strevet når Jan Eiliv Konstad (71) og Eilif Groetedal Spidsberg (9) snart stemmer i sammen med resten av Nidarosdomens Guttekor.

For når 50 guttestemmer og 25 mannsstemmer forenes i «Stille natt, heilage natt» sammen med Arve Tellefsen og Trondheimssolistene skal du være ganske så hardbarka om du ikke kjenner varmen bre seg, i alle fall i hjertet.

UNG OG VOKSEN: Jan Eiliv Konstad (71) og Eilif Groetedal Spidsberg (9) er ivrige medlemmer av ett av Norges beste kor. Foto: Nidarosdomens Guttekor

Klokkerent treff

– Det er veldig høytidelig å synge akkurat i Nidarosdomen, forteller førstesopran Eilif Groetedal Spidsberg.

Niåringen er korets yngste medlem og har i år vært med på sine første julekonserter med Norges eldste guttekor. Konserter som har vært utsolgt lenge før julemarsipanen kom i butikkene, og som betyr mye for mange.

Som førstesopran skal han treffe klokkerent på høy C

– Jeg er ganske rolig før en konsert og blir ikke nervøs. Men jeg er konsentrert på det jeg skal gjøre og fokuserer på å komme opp på de høye tonene, forteller Eilif.

Som førstesopran skal han nemlig treffe klokkerent på høy C, mens korets eldste, Jan Eiliv Konstad, skal prestere helt i andre del av skalaen.

– Jeg har blitt andrebass med årene, og i gode øyeblikk går jeg under en dyp C, smiler Jan Eiliv, som har vært med i koret siden 1989, omtrent like lenge som DNB har vært sponsor av guttekoret.

TRONDHEIMS STOLTHET: Det er vel ingenting hemmelighet at trøndere er stolte av både koret og av Nidarosdomen. Foto: Nidarosdomens Guttekor

Det enkle er ofte det mest kompliserte

Jan Eiliv liker best å få bryne seg på litt mer kompliserte verk, gjerne de som stiller store krav til han som tolvtoneverkene til Anton Schoenberg. Men julekonsertene, som har vært en del av adventstida hans i snart 30 år, har selvsagt en spesiell plass i hjertet.

– Det hender at jeg kjenner på gåsehud selv, hvis en sang starter med førstesopranene for så å gå over til åttestemt for eksempel, innrømmer han.

Dessuten er det ofte de tilsynelatende enkle sangene som kan være de mest kompliserte.

Det er ikke rom for feil

– Det er de som ofte er vanskelig å få til helt perfekt, som for eksempel «En rose er utsprungen». Den synges av en mindre gruppe og det er ikke rom for feil, da må du være helt presis, sier Jan Eiliv.

Disiplin i førersetet

For selv om det er mye lek og moro før og etter konsertene, er det disiplin og perfeksjon som gjelder når gutta står klare i sine burgunderrøde kapper. Og disiplinen, den gjelder uansett om du er 9 eller 71.

– Det er helt strålende å være sammen med de unge guttene som er med og presterer på linje med det vi andre gjør. Det gjør noe med både dem og oss, sier Jan Eiliv.

– Vi øver mye og bruker mye tid på koret for å bli så gode, men det er også veldig gøy og vi blir veldig gode venner, forteller Eiliv.

Inne i Nidarosdomen har de kommet til «Midt i hårdest vinter», en av favorittene til både Eiliv og Jan Eiliv.

– Jeg synes den er ganske lett og synge og så har den en veldig fin tekst, sier Eiliv og får støtte fra eldstemann:

– Det er som han sier. Det er en fantastisk fin tekst og det er flott når vi synger «sneen la et teppe over iskald jord, midt i hårdest vinter ble Maria mor», samtykker Jan Eiliv.

LEDENDE: Koret øver minst 5 timer i uken fordelt på to dager. Foto: Nidarosdomens Guttekor

Ribbe og fjernstyrt helikopter

Etter to gudstjenester på selve julaften blir det endelig guttekorets tur til å puste ut. Eilif med ribbe og et håp om et fjernstyrt helikopter under treet. Jan Eiliv med pinnekjøtt og tid med familien.

Men før det skal «Deilig er jorden» avslutte enda noen konserter. I allsang med et høytidsstemt publikum synger Eilif, Jan Eiliv og de andre om «tonen fra himlen» som aldri skal forstumme.

En himmelsk tone til forveksling lik den som stadig skal fortsette å fylle kirkerommene i desember når Nidarosdomens guttekor kommer på besøk – også i årene som kommer. Og Eilif han har planer om å bli med så lenge han kan.

– Du skal se at det blir andrebass av han også etter hvert, ler Jan Eiliv.

Les også