KINA: Etter å ha kjørt inn i en roligere gate, hevdet sjåføren at trafikken var verre enn han hadde sett for seg, og at han derfor måtte ha dobbelt så mye penger for turen av Kjersti Holmang. Det kom ikke på tale. Foto: privat

Mange reisebloggere har vært i de fleste av verdens kriker og kroker. De har tonnevis med erfaring, men alt går ikke på skinner for dem heller. Det kan komme både av uoppmerksomhet, trøtthet eller ren og skjær uflaks.

Kjersti Holmang driver bloggen I all verden.

Kjersti Holmang fra Nannestad står bak I all verden, og den tøffe dama lar seg ikke pille på nesen.

– De fleste som har forsøkt å lure meg for penger, har vært taxisjåfører. Det starter gjerne med at de påstår at taksameteret ikke virker, og prøver å avtale en mye høyere pris enn hva turen egentlig skal koste. Noen ganger beviser de at prisene er riktige ved å vise fram «offisielle» prislister, kun laget for å lure turister.

Dette var selvsagt bare tull, og noe han hadde planlagt hele tiden

På en taxitur i Beijing nylig, ville ikke sjåføren bruke taksameteret. Siden prisen han ba om likevel var grei, satte hun og de tre andre i reisefølget oss inn. Etter å ha kjørt inn i en roligere gate, hevdet sjåføren at trafikken var verre enn han hadde sett for seg, og at han derfor måtte ha dobbelt så mye penger for turen. Dette var selvsagt bare tull, og noe han hadde planlagt hele tiden. I stedet for å gå med på kravet eller forlate taxien, ble alle sittende i bilen mens Kjersti diskuterte med sjåføren.

– Av prinsipp var det uaktuelt å betale noe som helst mer enn avtalt. Etter mange minutter hadde ikke diskusjonen ført noen vei, og jeg gikk ut av bilen alene mens jeg ba de andre bli sittende. Planen var å vise sjåføren at jeg tok bilde av nummeret på bilen, slik at han kunne bli redd for å bli rapportert.

Før hun rakk å ta bilde av bilen forfra, tråkket han på gassen og kjørte fra henne

Før hun rakk å ta bilde av bilen forfra, tråkket han på gassen og kjørte fra henne. Bagasjeromsluken ble åpnet i fart, slik at jeg ikke kunne ta bilde av nummerskiltet som satt på den. Lengre borti veien stoppet han for å kaste ut de andre passasjerene før hun rakk å ta dem igjen.

– Opplevelser som dette skulle jeg gjerne vært foruten, men når det først hendte synes jeg at jeg håndterte det riktig. En avtale er en avtale, og selv om det er snakk om småpenger bør du ikke la seg utnytte. Det som kunne blitt en lønnsom tur for sjåføren, endte opp med å bli bortkastet tid for ham, og vi fikk reist en tredjedel av veien vi skulle helt gratis. Man kan jo håpe at han lærte noe den dagen.

Kjerstis lærepenge: Den letteste måten å unngå sleipe taxisjåfører på, er å kun bruke taxier med taksameter. Eventuelt Uber og lignende tjenester der det finnes.

Les: Ikke gjør den doble reisetabben vi gjorde

Les også