DNB vil utdanne egne IT-arkitekter gjennom det nye treårige utdanningsprogrammet, Architect Greenhouse. Første kull starter i august, og syv av ti kandidater er allerede ansatt.

Målgruppen er nyutdannede og unge med litt erfaring. Banken vil ta inn nye kandidater hvert år fremover så lenge behovet er der.  Så langt er følgende syv ansatt for å delta på Architect Greenhouse:

Trym Tarjeison Lekva (24) fra Bergen (grønn skjorte), som studerer kybernetikk på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim .

Adrian Skog Østgård (26) fra Tromsø (helt til høyre)) som har mastergrad i informatikk fra Universitetet i Tromsø (UiT). De to siste årene har han sammen med Øystein Langseth, som også er ansatt i programmet, drevet en gründerbedrift.

Øystein Langseth (26) fra Tromsø (helt til venstre), som også har mastergrad i informatikk fra UiT.

Christoffer Nysæther (27) fra Bergen (rutete skjorte), tidligere summer intern og hackathon-deltaker som nå studerer datateknologi ved NTNU i Trondheim. Han har også studert økonomi.

Maureen Byrne (23) fra Trysil (foran på bildet), som tar en master i prosess- og energiteknikk på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Anne Silje Løvhaugen (30) fra Oslo (bak), som har fullført en IT-rettet master i bioinformatikk ved Universitetet i Newcastle, der hun brukte maskinlæring i oppgaven. Hun har tidligere studert fysikk ved UiB.

Jesper Pedersen (23) fra Tromsø, som studerer kybernetikk ved NTNU (ikke til stede på bildet).

Akutt mangel på IT-arkitekter

Det er i dag akutt mangel på IT-arkitekter i Norge, og ingen skoler tilbyr IT-arkitektutdannelse.

– Du blir ikke IT-arkitekt over natten. Det blir du etter mange års erfaring, og det har verken vi eller samfunnet tid til å vente på, sier konstituert konserndirektør for IT i DNB, Alf B. Otterstad.

Alf B. Otterstad, konstituert konserndirektør for IT i DNB. (Foto: Stig B. Fiksdal)

-Vi vil derfor legge til rette for at unge og nyutdannede kan tilegne seg denne kompetansen raskere. Det tror jeg vi kan få ved å gi dem muligheten til å jobbe med utvikling og koding i flere ulike prosjekter i en treårsperiode samtidig som de får akademisk påfyll gjennom samarbeidet vi har etablert med Universitetet i Oslo og NTNU. De vil også få arbeidsopphold i India hos samarbeidspartnerne våre, Tata og Infosys, opplyser han.

Stor og kompleks IT-portefølje

DNB har en stor og kompleks IT-portefølje med mange samfunnskritiske løsninger, og samarbeidspartnere i både inn- og utland. Studentene vil derfor få mange forskjellige og krevende oppgaver å bryne seg på.

DNB er Norges største finansinstitusjon og opererer internasjonalt. Banken inkluderer også DNB Markets, Norges største verdipapirforetak, og er oppgjørsbank for norske kroner. Det betyr at det hver uke går beløp gjennom DNB som samlet sett er nesten like stort som statsbudsjettet. Dette fikk seks av de syv ansatte studentene et innblikk da de besøkte banken nylig.  De var innom både DNB Markets og Seksjon Drift Betalinger hvor de fikk høre om alt som må fungere og konsekvensene hvis noe går galt.

Hvilke tanker satt kandidatene igjen med etter disse presentasjonene?

Christoffer: -At det er mange muligheter i DNB.

Adrian: – Ja, mange muligheter og viktige oppgaver. Omvisningen har gitt et godt innblikk i størrelsen og omfanget av bankens systemer og oppgaver, og ikke minst konsekvensene ved feil. Samtidig ser vi hvor solid apparat og systematisk teamarbeid som ligger bak, så man kan føle seg trygg på at man ikke bærer ansvaret alene.

Anne: – Jeg hadde ikke forventet at DNBs systemer var så komplekse eller at bitte små tidsmarginer kan ha så store konsekvenser.

Christoffer: -Det hadde vært spennende å få jobbe opp mot Markets.

Sigurd Knudsen, som er sentral i å etablere programmet og er leder for forretningsarkitektur i DNB, skjøt da inn at de er tatt inn på dette programmet for å bygge breddekompetanse.

-Derfor kommer dere til å jobbe med mange områder og folk. Det er viktig for IT-arkitekter å skjønne hvordan ting henger sammen, presiserte han.

Hvorfor så få jenter?

Så langt er bare to av IT-arkitektstudentene som er ansatt, jenter, Maureen og Anne Silje.

Det skrives og snakkes mye om at det er altfor får jenter som utdanner seg innenfor IT. Er det fortsatt slik og i så fall, hvorfor?

Både Christoffer og Øystein kan bekrefte at det fortsatt er slik. Christoffer forteller at blant de cirka 120 studentene som han begynte sammen med, var kun 20 jenter og bare 10 som fullførte.

Øystein forteller at det på kullet hans var kun to jenter av 20 masterstudenter og bare én på kullet over, men mener at antall jenter har økt litt i de nyere kullene.

Anne, som først studerte fysikk: – Det ligger nok en mye større forventning til at gutter er gode i IT enn til at jenter er gode i IT. Jeg brukte selv lang tid til å innse at programmering passet godt for meg. Det var ingen som fortalte meg om den retningen da jeg skulle velge studie.

Maureen: -Jenter blir ikke introdusert for IT tidlig nok, noe som fører til at guttene får et forsprang og mestrer begrep tidligere enn de fleste jenter. Dette tror jeg kan virke avskrekkende på jenter som blir introdusert for IT senere. Men med en gang de blir introdusert og føler mestring har de like gode forutsetninger for å bli gode IT-ingeniører.

Sigurd: – Jeg vil tro dette begynner å endre seg nå. Vi ser for eksempel at «Lær Kidsa Koding» og utrulling av PC til mange elever på skolene gjør at også jenter blir introdusert for data tidlig. Men det vil ta tid før vi ser effekt.

Ler mer om Architect Greenhouse her

Les mer om karriere- og jobbmuligheter i DNB her

Finansavisen og Dagbladet omtaler også at DNB gjennom det nye treårige programmet, Architect Greenhouse, vil utdanne IT-arkitekter. Les saken her

 

Les også