Bilde av fem av de seks jentene på LSK Kvinner som er tatt ut til å spille landskamp mot Irland.

BLANT NORGES BESTE: Nesten en tredjedel av spillerne som er tatt ut til landskampene mot Irland, spiller for LSK Kvinner. F.v.: Guro Reiten, Synne Skinnes Hansen, Ingrid Syrstad Engen, Emilie Bosshard Haavi og Ingrid Moe Wold. Keeper Cecilie Fiskerstrand måtte løpe før bildet ble tatt. Foto Marit E. Giske

DNB øker satsingen på kvinnefotball og LSK Kvinner, Norges beste damelag. – Fordi de fortjener det, sier sponsorsjef i DNB, Tina Wesselsen.

PEPTALK: LSK-hallen onsdag 28. mai klokken 08.00. Trener Hege Riise (stående i midten) forbereder spillergruppen på dagens trening og cupkampen mot 1. divisjonsklubben Fart dagen etterpå. LSK vant kampen 9-0 og er videre til 3. runde. T.v. hjelpetrener Anna Collett. Foto: Marit E. Giske

LSK Kvinner trener i LSK-hallen nesten hver dag. Tre dager i uken er de klar til trening allerede kl 08.00, slik som på bildet ovenfor. To av ukens treningsdager er imidlertid proffdager. Det betyr at klubben har «kjøpt dem fri» fra skole og jobb. De andre dagene må de løpe til jobb eller skole før eller etter trening. Selv om de spiller for Norges beste damelag og leder Toppserien suverent, kan de ikke leve av fotballen alene. Det gjelder også landslagsspillerne.

Det er ikke rart at LSK Kvinner hevder seg godt i serien. Nesten en tredjedel av spillerne som er tatt ut til VM-kvalifiseringskampene mot Irland 8. og 12. juni, spiller for LSK: Cecilie Fiskerstrand (keeper 22), Ingrid Moe Wold (28), Ingrid Syrstad Engen (20), Emile Bosshard Haavi (26), Synne Skinnes Hansen (23) og Guro Reiten (22).

– Når det gjelder landskampene mot Irland, hvilke forventninger har dere?

Guro Reiten: – Vi møter det nest beste laget i gruppa, og de er gode i forsvar. Vi er derfor nødt til å holde høyt tempo og ha god bevegelse. Vi må vinne for å berge VM-plassen, så nå er det opp til oss.

– Etter det skal Norge i september møte Nederland på Intility Arena, Vålerengas hjemmebane, hvordan blir det?

Guro Reiten: – Det blir bra det, vi bruker å være gode der.

– Hvilket forhold har dere til Vålerenga? Dere er ikke like mye «fiender» på kvinnesiden som på herresiden, er dere?

Emilie: Å joda, det er vi – og stadig mer! Vålerenga og Lillestrøm er jo nå de mest hardtsatsende lagene i Toppserien og de med flest ihuga supportere. Så det står alltid mye på spill når vi møtes!

– Interessen for kvinnefotball har endelig tatt seg opp. Har bråket rundt landslaget og Ada Hegerberg vært med på å bidra til det?

Ingrid Moe Wold: – Det vet jeg ikke, men det er økt interesse for kvinnefotball generelt sett, og mer bør det bli.

Guro Reiten: – Kvinnefotballen er i enorm utvikling internasjonalt, og det gir ringvirkninger. I tillegg har kvinnefotballen fått nye, store økonomiske støttespillere som OBOS, som gjør mye ut av seg. Det er viktig at slik store aktører går foran.

Emilie Bosshard Haavi: – TV-serien «Heimebane» har også satt lys på kvinnelige fotballspillere og trenere. Den har bidratt til at folk har våknet litt.

– Hvordan kan næringslivet bidra til at kvinnefotballen får økt oppmerksomhet?

Ingrid Moe Wold: – Se på OBOS. De er handlekraftige og er stadig i mediene og snakket om at de støtter kvinnefotballen og hvordan. Det bør flere gjøre. Bruk mediene og sosiale medier til å få frem at dere bidrar, hvordan dere bidrar og at dere er stolte av å støtte kvinnefotballen og lagene.

– Lillestrøm er bedre enn noensinne til tross for at laget i fjor mistet både trener og mange etablerte spillere. Hva er hemmeligheten?

Ingrid Moe Wold: – Vi har tatt nye steg når det gjelder fysikk.

Emilie Bosshard Haavi: – Ja, vi har turt å gå nye veier. Vi har trent tøffere. Slikt har en risiko, men det har gitt gode resultater.

– Hvilke lag har så langt gitt dere tøffest motstand og hvem kan utfordre dere – hvis noen?

Emilie Bosshard Haavi: – Arna Bjørnar er det beste laget vi har møtt så langt. Klepp har vi ikke møtt ennå, men tror at de også vil bite godt fra seg. Og det er vel bare et spørsmål om tid før Vålerenga begynner å få det til. Vi vet jo at de har potensial.

– Har dere et godt råd til unge jenter som vil satse på fotballen?

Emilie Bosshard Haavi: – De må tørre å utfordre seg selv og ikke bare bli der de er hvis de er blant de beste på laget. Spill med gutta eller noen som er bedre.

Ingrid Moe Wold: – Det er også lurt å gå på kamper og følge med. Vi har ikke mange unge jenter på tribunen når vi spiller kamper. De som vil satse bør komme og se på oss. Da kan de huke tak i oss, snakke med oss og spørre oss om råd.

ØNSKER MER OPPMERKSOMHET: – Det er fortsatt et stykke igjen før kvinnefotballen får sin del av spalteplassen i mediene. Derfor må vi dytte frem profilene våre, fortelle mediene hvem de er og hva som skjer. Men dette krever jo også ressurser, og det er ikke det vi har mest av, sier LSK-trener Hege Riise.

Den meritterte treneren er glad for økte ressurser

Hege Riise har vært trenerteamet i LSK Kvinner lenge og ble hovedtrener etter at Monica Knudsen ga seg for et par sesonger siden. Hege har også erfaring som assistenttrener for USAs kvinnelandslag. Som spiller står hun oppført med 188 landskamper for Norge og har vært med på å vinne både EM, VM og OL. I 2003 ble hun kåret til Norges beste kvinnelige fotballspiller gjennom tidene.

– Du har vært med lenge, hvor står norsk kvinnefotball i dag?

– Det er økende interesse for kvinnefotball. Serieforeningen har gjort en kjempejobb og kartlagt hva forbundet har gjort og hva serieforeningen kunne overta. Markedsområdet ble flyttet over, og vi fikk dermed muligheten til å selge produktet vårt selv. Da kom både OBOS og Norsk Tipping på banen. Dette har ikke gitt jentene mer penger, men det har bidratt til at klubbene kan ansette en ekstra trenerressurs og en spiller. Vi har ansatt en toppspillerutvikler, og spillergruppen vår har nå et bra team og en god struktur rundt seg.

– Hvordan er hverdagen for spillerne?

– Den er travel, men vi har nå klart å gi dem to proffdager, først to hele dager som nå er redusert til 08.00 til 12.00, for å gjøre det enklere for alle å delta. De fleste klarer likevel å rydde hele dagene. Det gjør at vi disse dagene har to treningsøkter, møter og måltider sammen og ikke minst at de etterpå har fri. I vinter ryddet vi også plass til en ekstra morgenøkt. Alle er med, det er en dedikert gruppe spillere.

– Vi nyter også godt av at det er økt interesse for kvinnefotball nå, og mer interesse må det bli. Vi må vise frem sporten og bør ha minst 500 tilskuere på kampene våre. Vi har sett en økning allerede, men har fortsatt bare 300 til 350 tilskuere per kamp. Nå viser imidlertid lokalmediene kamper fra Toppserien, og det tror jeg vil bidra til at flere blir interessert.

– Det er fortsatt et stykke igjen før kvinnefotballen får sin del av spalteplassen i mediene. Vi må gjennom en radikal kulturendring. Det vil ta tid, og vi må derfor dytte frem profilene våre, fortelle mediene hvem de er og hva som skjer. Men dette krever jo også ressurser, og det er ikke det vi har mest av.

– Hvordan kan næringslivet bidra til at kvinnefotballen og lagene får større oppmerksomhet

– DNB har vært med oss lenge og gir av seg selv, og det setter vi veldig stor pris på. Men vi ønsker også å bidra tilbake ved å snakke om produktet vårt og det vi gjør. Jeg tror vi har mye å vinne – begge veier – på å få en enda nærmere tilknytning, utveksle erfaringer på ledelse og hvordan vi jobber med laget og relasjoner.

– Hva er forklaringen på at dere nå er bedre enn noensinne til tross for at dere for et par år siden mistet både trener og flere etablerte spillere?

– Vi er en gruppe som vil prestere. Når noen slutter får andre muligheten. Da kan nye få tillit og blomstre.

– Hvordan er Toppserien sammenlignet med ligaene i Europa?

– Tyskland har den beste ligaen. Der holder flere lag et jevnt bra nivå. Frankrike har stort sett bare tre gode lag i sin liga. Slik er det i Danmark også, der er det Brøndby og Fortuna Hjørring som utmerker seg. Og Spania har Barcelona. Den svenske ligaen er jevnt over litt bedre enn den norske. Når skjer det mye i England også. Og i Nederland fikk jo kvinnefotballen en boost etter at de vant EM på hjemmebane.

Hyllest til kvinnefotballen

Som en hyllest til kvinnefotballen har DNB nå også laget og lagt ut en helt ny og morsom video av kjente fotballgutter som blir lurt trill rundt av Liza (18). Se omtale/videoen på VG, her

Eller ta en titt her på denne videoen

 

Les også