JUL I SYKESENG: Julen nærmer seg med stormskritt, men ikke alle får feire den i nære og kjære omgivelser.Foto: Mai Linn Opseth Tronstad.

Rundt om i Norge er det barn som må tilbringe julaften på sykehus fordi de ikke er friske nok til å være hjemme.

Barna som kommer på sykehuset opplever gjerne at hverdagen deres blir snudd på hodet, og det  er gjerne smerte og ubehag forbundet med sykdom og behandling. Heldigvis er det noen som jobber for at hverdagen deres skal inneholde lyspunkter.

Vi kan bidra til at opplevelsen av å være syk blir mindre traumatisk

Med røde neser sprer Sykehusklovnene latter og glede rundt på sykehusene på julaften og i romjulen.

– Det er de sykeste barna som er igjen på julaften. Vi kan ikke gjøre noe med årsaken til at barna er på sykehus, men vi kan bidra til at opplevelsen av å være syk blir mindre traumatisk ved å redusere stress og aktivisere det friske i barnet, forteller Nina Eidem, daglig leder  i Sykehusklovnene.

Dessverre får ikke alle barna besøk

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon med 40 profesjonelle klovner, som finansieres av søknads- og gavemidler, samt noe offentlig støtte.

Vi drømmer om mer offentlig støtte slik at dette blir et tilbud på alle sykehus

– Takket være utrolig engasjerte og gavmilde givere, vil Sykehusklovnene ha over 22.000 møter med barn og unge pasienter i 2018. Men, dessverre er det slik at vi ikke når alle barn, derfor er vi avhengige av at enda flere gir slik at sykehusklovning blir et tilbud for alle sykehus med barneavdeling, sier Edem.

Bidra til at flere barn på sykehus får klovnene på besøk

På julaften og i romjulen vil barn på tre av sykehusene i Oslo – Rikshospitalet, Ullevål og Ahus, samt sykehusene i Drammen, Kristiansand, Arendal, Bergen og Trondheim, Arendal, Bergen og Trondheim få besøk av Sykehusklovnene.

Les også: Elias (3) får muligheter, ikke bare ting under treet

LATTERKRAMPE: – Vi søker ikke etter applaus, men ønsker at de vi møter selv skal bli heltene som skinner, og er stolte av kreftene de mobiliserer i samspill med oss, sier xxx i sykehusklovnene. Foto: Morten Eik.

Årets julegave  

DNB er én av flere bedrifter som støtter Sykehusklovnene. Hvert år gir DNB én julegave til en veldedig organisasjon. I fjor gikk gaven til Barnekreftforeningen.

Magisk medisin uten bivirkninger

– Vi i DNB ønsker å gi barna på norske sykehus en bedre jul – og hverdag. Derfor går årets julegave til Sykehusklovnene. Vi starter gavedugnaden med 100.000 kroner og gir 10 kroner ekstra for hver juleemoji folk legger igjen i kommentarfeltet. Vi bidrar opp til en halv million, forteller Tina Wesselsen, sponsorsjef i DNB.

En halv million kroner vil gjøre at over 1.500 barn og unge på sykehus kan få besøk av klovnene. Bidra med en nisseemoji her

– Jeg håper så mange som mulig engasjerer seg i DNB sin julegave slik at flere barn kan få et sykehusopphold som også er preget av latter, smil og positive opplevelser. Sykehusklovnene kan brukes som magisk medisin uten bivirkninger, og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund, sier Eidem i Sykehusklovnene.

Les også