I VERDENSTOPPEN: Nordavind har flere ganger spilt mot de beste lagene i verden. Nå skal DNB sponse dem som første bank. Foto: Nordavind. Foto: Joe Brady

– Dette er den perfekte sporten hvor alle kan være med, uavhengig av kjønn, fysikk, alder og religion.

I et av lokalene til Vålerenga Fotball Elite står et bord fylt av glinsende pokaler. Nei, det er ikke fotballpokaler, men trofeer som spillerne i den elektroniske sportsklubben Nordavind stolte har bragt med seg hjem fra gamingkonkurranser.

Enorm oppslutning

– Denne pokalen er Vegard mest stolt av, sier Nordavinds trener, Jasmeet Gill som sluttet i jobben i Telenor for et par år siden for å spille på fulltid. Nå er han trener og analytiker for klubben.

Pokalen Jasmeet peker på vant Nordavind i en prestisjetung spillturnering i London i vår. De kan dermed smykke seg med tittelen som vinnere av sesongens Street Fighter-konkurranse i franchiseligaen, Gfinity Elite Series. Vegard Koppangen Bugge er Nordavinds kaptein for Street Fighter-laget.

Det er mange som tenker at gamere er usosiale, overvektige og sitter nede i kjelleren til mor og far

E-sport vokser med over 30 prosent i året og har allerede mer enn 400.000 aktive spillere og interessenter i Norge. Til tross for e-sportens skyhøye oppslutning rundt omkring i verden, med over 258 millioner unike tilskuere per måned gjennom 2017, så opplever Vegard at det er mange som ikke skjønner akkurat hva han driver med.

– Det er mange som ikke vet hva e-sport er, og de forstår ikke hvordan man kan konkurrere med spillere fra andre siden av verden. Flere eldre har for eksempel ikke fått med at det ikke er Mario Kart man spiller lengre, forteller han.

Playstation

DEKKNAVN: Begge spillerne har alias, Jasmeet (t.v) går som «RoSeY» og Vegard som «Veggey» når de gamer. Foto: Nordavind

Ønsker å bryte ned fordommer

På starten av 2000-tallet var Norge en av de store e-sportsnasjonene og konkurrerte på øverste nivå globalt. Ambisjonen til Nordavind er å være den skandinaviske representanten i det internasjonale sirkuset, og nå tilbake til Norges storhetstid innen elektronisk sport. I tillegg ønsker laget å bryte ned fordommene som er knyttet til gaming og spillerne bak.

– Det er mange som tenker at gamere er usosiale, overvektige og sitter nede i kjelleren til mor og far mens de gamer og spiser usunn mat. Vi ønsker å endre dette inntrykket, sier Nordavinds kommersielle leder, Steffen Willumsen.

SKOLE FØRST: Steffen Willumsen ønsker at norske spillere gjennomfører 13 års skolegang. Foto: Nordavind

Fremmer sunne verdier

Snart vil fysiske treninger bli obligatorisk for alle Nordavind. I tillegg så ønsker klubben at alle spillerne skal gjennomføre den obligatoriske skolegangen i landet de er fra.

Når man er i god fysisk form, så presterer man også bedre i e-sport

– Vi er den eneste e-sportsklubben i verden, utenom ett unntak, som har forventning om at norske spillerne har fullført videregående skole, forteller Steffen.

– Når man er i god fysisk form, så presterer man også bedre i e-sport. Tre ganger i uken skal vi i hvert fall få til, sier Jasmeet med et smil.

– E-sport er den perfekte sport hvor alle kan være med, uavhengig av kjønn, fysikk, alder og religion. Det er mange handikappede som også spiller, og dette er en av få sporter hvor kvinner og menn har mulighet til å konkurrere side om side, sier Steffen.

Spill mens du trener

Første bank på banen i klubbsammenheng

Store aktører som Coca-Cola, Mercedes og T-Mobile er allerede på banen og investerer tungt i e-sportsverdenen. Nå er det DNBs tur til å få en finger med i spillet, som tittelpartner for e-sportsklubben Nordavind.

– E-sport er gigantisk og gir oss i DNB en unik mulighet til å nå frem til en veldig spennende målgruppe. Vi ønsker å bidra til å løfte de sunne verdiene i e-sport. Sammen med Nordavind skal vi løfte de gode historiene, opplyse og bidra til det brede engasjementet blant så mange unge i dag, sier sponsorsjef i DNB, Tina Wesselsen.

Det har rett og slett blitt for stort til å ignorere fra et sponsor- og annonsørperspektiv, forteller merkevare- og markedsdirektør Aina Lemoen Lunde.

– E-sport er et globalt fenomen i ekstrem vekst, og med svært engasjerte supportere. Vi har over lengre tid sett etter en inngang i den norske e-sporten, og i Nordavind har vi funnet nettopp det. Nå skal vi teste og lære sammen med klubben, spillerne og tilhengerne.

FORNØYDE: Eirik L. Henriksen og Tina Wesselsen fra Spons i DNB er storfornøyde med Nordavindsamarbeidet. Foto: Nordavind

 

Les også