IVRIG: Det var en ivrig statsminister som ledet et fotballag med næringslivsledere på Ekebergsletta. Foto: NTB Scanpix

Næringstopper, idrettshelter, TV-kjendiser og statsministeren selv var onsdag samlet for å spille fotballkamp på Ekebergsletta.

Sporty næringsaktører fra elleve ulike bedrifter møttes for å spille årets bærekraftskamp på den grønne sletten, med Erna Solberg som lagleder. Motstanderlaget bestod av både gamle og nye idrettshelter, ledet av tidligere landslagsspiller Hege Riise.

«Bærekraftskampen»

FNs bærekraftsmål ble vedtatt for tre år siden og dreier seg om 17 globale mål for en bærekraftig utvikling frem til 2030. Målene dekker både miljø, økonomi og sosial utvikling. Dette er bakgrunnen for fotballkampen, med fikk navnet «bærekraftskampen», som Erna Solberg ønsket at Orkla skulle arrangere.

– Bakgrunnen for kampen er å få mer oppmerksomhet rundt bærekraftsmålene, men samtidig få næringslivet med på å forplikte seg til sin del av jobben. Uten næringslivet får vi ikke til den innovasjonen og de endringene som må til for å nå bærekraftsmålene i 2030, sier statsministeren.

Ifølge Norway cup general Tony Isaksen, er dette årets viktigste kamp.

TRIKSESKILLS: Erna Solberg viser frem sine triksetalenter til Orklas konsernsjef, Peter Ruzicka. Foto: Tilja Fyksen

– Overhodet ikke fotballinteressert

Ikledd treningsklær og signalgrønne fotballsko var det tydelig at konsernsjefen i Orkla, Peter Ruzicka, var utenfor sin vante komfortsone.

Jeg har ikke sett mer enn første akt av en fotballkamp og det var i 1990

– Jeg har ikke sett mer enn første akt av en fotballkamp og det var i 1990. Jeg er overhodet ikke interessert i fotball, men når Erna Solberg ringer og spør om vi kan arrangere denne kampen, så sier vi selvfølgelig ikke nei! sier konsernsjefen.

For to år siden tok han oppfordringen fra Erna Solberg om å forplikte seg til FNs bærekraftsmål. Med et ønske om å spille på lag med andre innen norsk næringsliv om en felles mobilisering for bærekraftsmålene, klarte Ruzicka å toppe et bærekraftslag, med næringstopper fra Orkla, DNB, Rema 1000, Norgesgruppen, Coop, Tine, Mills, Jotun, DNV-GL, Storebrand og PwC.

– Den viktigste grunnen til at vi er her er vår felles kamp om bærekraft, sier Ruzicka.

I FARTA: Ingjerd Blekeli Spiten med full konsentrasjon på ballen. Foto: Pål Jørgen Bakke

Møtte tøff motstand

Til tross for at motstanderlaget var toppet av både gamle og nye idrettshelter så viste næringslivslaget tøff motstand. Stillingen endte til slutt 1-0 til idrettsheltene etter en helhjertet innsats fra begge lag.

Jeg tror vi overrasket de fleste med å spille jevnt mot et lag med så mange proffer

Det var en engasjert statsminister som stadig byttet ut spillerne på laget hun var leder for. DNB hadde selv to representanter på banen, konserndirektør for Personmarked, Ingjerd Blekeli Spiten, og kundeansvarlig i bedriftsmarked, Samir Fazlagic.

– Det var kjempegøy å være med! Jeg tror vi overrasket de fleste med å spille jevnt mot et lag med så mange proffer. Vi manglet bare scoringen, sier Ingjerd.

Samir, som selv har spilt på flere toppklubber, er ikke overrasket over at næringslivslaget leverte.

– De gir alt. Du ser det på hele innstillingen, det er vinnerskaller, avslutter den tidligere Strømsgodset-spilleren.

Les også