LETTERE ENN HAN TRODDE: Alf Otterstad ble overrasket over hvor enkelt det var å legge om kostholdet. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

«Du har skyhøyt kolesterol! Vi må se på hjertet ditt, for blodårene er i ferd med å tettes til.»

For fire måneder siden fikk Alf Otterstad denne beskjeden av legen sin. Den kom ikke som lyn fra klar himmel:

– Jeg hadde nok en anelse om at det ikke sto så bra til, og er også litt arvelig belastet, sier Alf, som er konserndirektør for IT I DNB.

Tok problemet ved roten

Legen anbefalte statiner (kolesterolreduserende midler, red.anm.), men Alf ville gå grundigere til verks. En lang karriere innen IT har nok satt sine spor, for det første han tenkte var: «Her gjelder det å finne rotårsaken!».

Hjemme i USA hadde han sett avleiringer hos ungdom helt ned i 13-årsalderen, men denne åttiåringen hadde blodårer som en nyfødt!

Han begynte å lese seg opp, og slukte det han kom over av litteratur. Særlig én artikkel vekket nysgjerrigheten:

– Jeg leste om en amerikansk hjertekirurg som hadde vært i Afrika og operert en gammel mann. Hjemme i USA hadde han sett avleiringer hos ungdom helt ned i 13-årsalderen, men denne åttiåringen hadde blodårer som en nyfødt!

Grønnsaker sto ikke akkurat øverst på ønskelisten før

Alf fant ut at det omtrent ikke finnes hjerteproblemer i samfunn med plantebasert kosthold og lite prosessert mat. Da bestemte han seg for å teste ut en vegansk diett, i første omgang ut sommerferien.

TRIVES MED NY MATHVERDAG: Etter fire måneder som veganer savner Alf Otterstad fortsatt ikke mye av det han trodde han kom til å savne. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Måtte gni seg i øynene

Etter seks uker som veganer, samtidig som han gikk på statiner, målte han kolesterolet på nytt. Og måtte nesten gni seg i øynene da han så resultatet:

– Nivået var utrolig lavt! Det skyldes en kombinasjon av kosthold og medisiner, men legemidlene tar normalt 50 %. Jeg hadde redusert kolesterolnivået med 75 prosent.

Fire måneder senere er Alf fortsatt veganer. Han har gått ned 7 kilo, og satser på å ta av «minst 10 til». Han har det som plommen i egget han ikke lenger kan spise, men ser ikke nødvendigvis for seg å være veganer resten av livet.

Innrømmer at han «jukser litt»

– Jeg har funnet ut at dette er veldig bra for meg. Jeg får mer energi, og merker at jeg føler meg veldig bra. Derfor har jeg tenkt å fortsette med et plantebasert kosthold, men etter hvert tillater jeg meg kanskje litt egg og fisk som en proteinkilde.

Alf virker overrasket over hvor enkelt det var å legge om kostholdet

Alf trener med vekter og er derfor ekstra opptatt av å få i seg nok proteiner. Han innrømmer at han «jukser litt», og tar vegansk proteinpulver som et ekstra tilskudd.

KJØTTFRI DAG: Kantina i DNBs hovedbygg har kjøttfrie dager et par ganger i året. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Kjøttsuget forsvant

En typisk dagsmeny kan bestå av havregryn eller grovt brød til frokost, en salat med mye linser og bønner til lunsj, og en indiskinspirert middag med en spicy saus. Alf virker overrasket over hvor enkelt det var å legge om kostholdet.

– Grønnsaker sto ikke akkurat øverst på ønskelisten før, og jeg tenkte jo at jeg kom til å savne kjøtt, for ikke å snakke om ost som jeg spiste veldig mye av. Jeg er veldig glad i pizza, og det kan jeg ta meg i å savne en sjelden gang, men de cravingene man snakker om, forsvant egentlig forbausende fort.

Det klarer alle og det gjør ingen skade!

Selv om han hevder å være veldig streng med seg selv, kan Alf avsløre at han en sjelden gang «skeier ut» og unner seg en sjokoladebit. Nå setter han også mer pris på maten enn før.

Alf er ingen veganmisjonær, og har ikke noe mål om å konvertere noen, men han synes en kjøttfri dag i ny og ne er et strålende tiltak.

– Vi ser en bekymringsfull økning i livsstilssykdommer, også i Norge, og alle har godt av et sunnere kosthold basert på naturlige råvarer. Det er viktig å få oppmerksomhet rundt dette, både med tanke på klimaendringene og det helsemessige. Å spise et vegansk måltid en gang eller to i året, det klarer alle og det gjør ingen skade!

Hva med julematen?

Snart skal Alf feire sin første jul som veganer. Hva gjør han på julaften når vi andre fråtser i ribbe, pinnekjøtt og andre godsaker?

– Det har jeg faktisk ikke tenkt på ennå!

Les også