ADVARER: Leder for Cyber Defense Center i DNB, Anders Hardangen, advarer mot kriminelle med falske profiler på LinkedIn. – Du bør ikke ukritisk akseptere alle forespørsler, sier han. Foto: Marit E. Giske

Du bør ikke ukritisk akseptere alle forespørsler på LinkedIn. DNBs Cyber Defense Center har registret flere tilfeller der kriminelle med falske profiler spør om å få bli en del av ansattes eller kunders nettverk.

Bankens Cyber Defense Center håndterer ukentlig en håndfull falske LinkedIn-profiler som enten utgir seg for å være eksisterende personer i DNB eller forfalsker at de jobber i DNB.

– Hvis du aksepterer slike henvendelser er du med å legitimerer en falsk profilen på en person som du aldri har møtt eller vet hvem er, og slik får denne personen kontakt videre inn i ditt profesjonelle nettverk, gjør leder for Cyber Defense Center, Anders Hardangen, oppmerksom på.

Hardangen mener at LinkedIn er et bra utstillingsvindu for å vise hvem du er og hvilken kompetanse og interesser du har. På lik linje med mange andre bruker han LinkedIn som et nyttig verktøy for å knytte nettverk og pleie kontakter på et profesjonelt plan, men ser grunn til å advare om at det finnes kriminelle der ute som prøver å utnytte dette til sin fordel.

– Før du aksepterer en ny forbindelse på LinkedIn bør du derfor vurdere om du faktisk kjenner til personen og har nytte av å akseptere vedkommende. Ser profilen ekte ut? Vil du vil gå god for personen som en del av ditt profesjonelle nettverk? Tenk på at du ved å aksepterer en falsk profil vil gi kriminelle tilgang til ditt LinkedIn nettverk og dermed bidra til å legitimere en falsk identitet,  sier han.

Les også