HVOR SETTER DU PENGENE I WESTEROS? Magnus Vie Sundal, kredittstrateg og fan av Game of Thrones, har sett nærmere på investeringsmuligheter i Jorah Mormont (tv) og Daenerys Targaryens rike. Foto: Pressebilde fra HBO

Game of Thrones-fan og kredittanalytiker i DNB Markets, Magnus Vie Sundal, deler sine beste tips for å fylle gullkistene i Westeros.

Etter antall analyser med tittelen «Winter is coming» å dømme, virker det som om Game of Thrones er en populær serie blant analytikere. Men utover uoriginale analyse-titler, hvilke investeringsmuligheter eksisterer i Westeros nå som vi går inn i åttende sesong, og den etterlengtede avslutningen på «Song of Ice and Fire»? Magnus Vie Sundal, kredittstrateg i DNB Markets, har sett nærmere på mulighetene.

Hvor vi avsluttet sist: Det geopolitiske landskapet har kokt ned til Cersei mot resten, mot en haug med zombier. Cersei tapte nylig en stor del av sine styrker ettersom dragenes mor tente opp grillen. Lannister-dronningens forlovede, Euron, stakk av med flåten sin så snart han så at «white walkers» 1) eksisterer, og 2) at de ikke kan svømme. Me-e-en han bare lurte oss, for han har ikke stukket av likevel, men seiler østover i hemmelighet, for å plukke opp «the Golden Company» – en gruppe leiesoldater som skal bidra til at King’s Landing forblir under Lannister-styre.

I mellomtiden er det slektsstevne hos Stark-familien. Arya og Sansa har hatt litt søstertid sammen. I GoT innebærer det å kvitte seg med en motstander, her uheldige Littlefinger. En introvert Bran har sugd opp all visdommen til den treøyde ravnen og inntatt rollen som familiens førsteårsstudent, hjemme på juleferie etter å fullført «Examen philosophicum». Jon Snow, nå også kjent som Aegon Targaryen, er fremdeles i live og det er god stemning sammen med Daenarys. Muligens blir det litt kleint når han finner ut at han har holdt på med sin egen tante, men eplet faller vel ikke langt fra stammen, i så måte. Kort oppsummert er det gode tider i nord, om man ser bort fra zombie-dragen Viserion, som sammen med sine hvite venner har krysset muren ved Eastwatch. So much for alt maset om å bygge en grensemur… Med dette bakteppet, tror vi følgende investeringer vil kunne fylle opp gullkistene i Westeros i løpet av sesong 8:

Kjøp: Begravelsestjenester. Det eneste sikre i livet er døden og skatter (samt at Altinn dør når skatten offentliggjøres). Det ligger dessverre an til en del død i Westeros de neste månedene, og vi venter at begravelses-byråer vil ha mye å holde på med. En risikofaktor vil derimot være villigheten til å betale for en begravelse, noe som dermed kan gi en fordel til lavkost-selskaper, i samme kategori som den norske «begravelses»-forstyrreren, Verd. Umiddelbar kremasjon ved drageild kan derimot være en trussel mot hele sektoren.

Kjøp: Slektsgransknings-tjenester. Med mindre man er en Targaryen eller en Lannister, kan det være greit å unngå innavl. Slektsgranskningstjenester á la analoge versjoner av ancestry.com kan bidra til at man unngår kleine situasjoner. Vi tror på økt etterspørsel etter hvert som nyheter om Westeros’ kongeliges sengeaktiviteter spres (her har faktisk islendingene gått foran og allerede skapt en app hvor man kan sjekke om man er i slekt med daten sin).

Kjøp: Wildfire. Begrenset privat produksjon, men med fiende som kun ødelegges av valyrisk stål, drageglass og ild, ligger det an til skyhøy etterspørsel og stigende priser. Kjøp, kjøp, kjøp.

Kjøp: Selskaper som produserer klær for store mennesker. Med økt innslag av villfolk sør for muren, kreves større klær. Thormund Giantsbane avsluttet forrige sesong ved Eastwatch, men om han overlever angrepet, anser vi det som sannsynlig at en mix av genene til Thormund og Brienne of Tarth vil introduseres til Westeros. Positivt for selskaper som produserer klær for store mennesker, type en GoT-versjon av amerikanske Destination XL Group.

Hold: Sjømat. Yara Greyjoys flåte ble nylig senket, og vi tror dette vil kunne skremme ellers så dyktige sjøfarere til omskolering til fiske. Dette vil kunne bidra til økt tilbud av sjømat, samtidig som befolkningsreduksjon vil kunne bidra til lavere etterspørsel. Totalt anser vi dette som negativt for prisutviklingen på sjømat i de syv kongedømmene.

Hold: Bordeller. Etter Petyr Baelishs («Littlefinger») nylige dødsfall, er markedet for bordeller åpnet for konkurranse. Et mer fragmentert marked kan gi lavere priser, selv om flere soldater fra the «Golden Company» kan gi økt etterspørsel på kort sikt. I det lengre bildet er vi skeptiske til utsiktene for verdens eldste yrke i King’s Landing.

Selg: Geografisk eksponering i nord. Med inntoget av «white walkers» er det bare å shorte i vei. På kort sikt er vi overvekt på børsene i Dorne og Bravoos. På lengre sikt tror vi derimot nordområdene vil gjøre det bedre enn landsgjennomsnittet.

Selg: Inkassoselskaper. «A Lannister always pays his debt», har vært et lenge gjeldende mantra. Et kreditorvennlig regime har vært støttende for inkassoselskapene, men med en svekket Lannister-familie, tror vi at vi vil kunne se flere misligholdte lån med dårlige muligheter for inndriving.

Switch-case: Selg: «The mountain», kjøp “The hound”. I den grad det er mulig å gjøre spekulative veddemål, holder vi en knapp på hunden over fjellet. Hunden er gira på revansje.

Alternativ strategi. Fansen har fryktet at alle vil dø, etter den nylige teaseren. Om man er skikkelig «bearish» og tror på dette, anbefaler vi å selge alt, seile til Bravoos og holde pengene unna Jernbanken.

Uansett hvilken strategi man velger, ønsker vi lykke til med siste sesong, og henter inspirasjon fra mottoene til husene Mallisters og Whitehills – «Above the Rest» og «Ever higher»!

Sjekk fjorårets beste tips:  Dette vet du ingenting om, Jon Snow

Disclaimer: Analysen befinner seg litt utenfor vårt vanlige investeringsunivers og gjelder kun investeringer for selskaper og innbyggere i Westeros. Med andre ord- denne artikkelen er bare humor, og har ingenting med de ordinære aktivitene til DNB Markets og DNB ASA å gjøre. 09

Les også