TROR PÅ HEVING I DESEMBER: DNBs sjeføkonom, Kjersti Haugland, tror nå at Norges Bank vil heve styringsrenten til 1,50 prosent i desember og at det blir siste heving i denne omgang. Foto: Stig B. Fiksdal

Etter rentemøtet i dag holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 1,25 prosent som ventet. DNB Markets tror nå at Norges Bank vil heve styringsrenten neste gang i desember – til  1,50 – og at det blir den siste hevingen i denne omgang.

DNBs sjeføkonom, Kjersti Haugland, sier at spenningen før dette rentemøtet var knyttet til hvorvidt sentralbanksjef Øystein Olsen og co ville peke på det neste rentemøtet i september som tidspunktet for neste rentehopp.

– Det ble ikke gjort, men det ble pekt på at renteutsiktene er lite endret siden junimøtet da Norges Banks hovedstyre sa at styringsrenten mest sannsynlig blir satt videre opp i løpet av året, sier hun.

DNB Markets holder derfor en knapp på at Norges Banke vil heve styringsrenten til 1,50 prosent i desember, men mener at det blir den siste hevingen i denne omgang.

Norges Banks hovedstyre er imidlertid ikke upåvirket av turbulens knyttet til handelskonflikter og Brexit. Risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen fremover, sier sentralbanksjefen i pressemeldingen som Norges Bank la ut dag, og det er Haugland og DNB Markets enige i.

Hvorfor faller fastrentene?

Hun legger til at en oppgang i styringsrenten – når og hvis den kommer – kan føre til en oppgang i bankenes flytende boliglånsrente.

– Samtidig ser vi at norske langsiktige markedsrenter mest av alt styres av utviklingen i tilsvarende renter internasjonalt. Nå har langsiktige renter ute falt markert, som følge av pessimisme og usikkerhet. Dette er årsaken til at norske fastrenter faller, samtidig som korte renter stiger, forklarer sjeføkonomen.

Les også