Torbjørn Kjus fikk rett da han sa at oljeprisen skulle rett til værs. Nå er han kåret til Norges beste analytiker.

Næringslivstidsskriftet Kapital foretar hvert år en kåring av Norges beste finansanalytikere. Kapital har spurt norske fondsforvaltere og private investorer om hvem som har gjort de beste analysene innen 14 sektorer.

Torbjørn Kjus i DNB Markets går helt til topps, uansett sektor. Det ble offentliggjort da siste nummer av Kapital kom på gaten torsdag.

– Tilfredsstillende, absolutt, sier Kjus med et smil.

Traff på oljeprisen

Han fikk mye oppmerksomhet da han forutså oljeprisens fall i 2014. I fjor var Kjus optimistisk på oljeprisens vegne, og fikk rett i at oljeprisen skulle tilbake på 60-tallet.

– Hva er viktigst i jobben din, å ha rett på prognoser for oljeprisen eller å dele kunnskap om oljepris og oljemarked?

– Ganske soleklart det andre, å dele kunnskap, analyser og synspunkter på markedet. Over tid så hjelper det godt å treffe mer enn man bommer. Men hvis man treffer mer enn 50 prosent av gangene så har man slått markedet. Dette er ikke en jobb hvor man kan regne med å treffe hele tiden, sier Kjus.

Økonomiske utsikter fra DNB Markets: Rentehoppet kommer neste år

Fra 40 til 70 dollar

For ett år siden var oljeprisen under 40 dollar fatet. I forrige uke krysset den 70 dollar for første gang på mange år. Kjus mistenker at oppturen har gått for raskt.

– Det viktigste argumentet er at så mange finansaktører allerede har kjøpt olje. Det er på rekordnivå. Når alle andre har kjøpt, er det ikke sikkert at det er det helt riktige tidspunktet å kjøpe på. Vi så hva som skjedde i februar i fjor. Da kom det et stort nedslag da stemningen skiftet litt og disse aktørene tok profitt på posisjonene, sier oljeanalytikeren, som tror et stemningsskifte fort kan bety 9-10 dollar fatet for oljeprisen.

Han peker i tillegg på enkelte svakhetstegn i det fysiske markedet.

– Du må ha gode nok raffinerimarginer for å ha etterspørselen etter råolje skal være sterk nok. Her ser vi litt svakhetstendenser både i Asia og rundt Middelhavet. Statistikken vi har fått nylig tyder også på at de høyere oljeprisene i Europa også har begynt å bite litt på etterspørselsveksten. Så det ser litt dårligere ut, sier han.

Aksjer, valuta og makrobildet: Les flere dagsaktuelle analyser fra DNB Markets

Høyere aktivitet

I et lengre perspektiv er Kjus langt mer positiv. Han tror norsk økonomi vil nyte godt av høyere oljepriser frem mot 2020.

– For norsk sokkel og de som får oppdrag der så ser det betydelig bedre ut rent aktivitetsmessig. Det er en annen tilstand og optimismen er mye større.

– Hvordan vil fornybare energikilder påvirke oljeprisen?
– Hvis man ser på sol og vind så bruker vi det til å generere kraft. Oljemarkedet tapte stort sett det markedet på 80-tallet. Det er bare seks prosent av oljen som brukes til å generere kraft. Så for at dette skal bli meningsfullt for oljemarkedet så må det gå via elektriske biler. Derfor bruker vi tid på å diskutere hvor raskt skiftet med elektriske biler kan gå. Og det går ikke på 5 år.

– Hvor raskt går det?
– Jeg tenker at i et 15-årsperspektiv så begynner det å bite for oljemarkedet. Og i ren etterspørsel så begynner det å falle i tonn og fat når vi nærmer oss 2030.

Les også: Kjus om elbiler: Fører neppe til oljepriskrasj

Les også