MEET THE NEW BOSS, SAME AS THE OLD BOSS? Helge Andre Martinsen tar over som senior oljemarkedsanalytiker i Markets etter Torbjørn Kjus i august. Foto: Stig B. Fiksdal

Etter ti år i DNB Markets har «oljeguru» Torbjørn Kjus fått ny jobb i Vistin Pharma. Stolen hans skal overtas av en «dobbeltgjenger» fra egne rekker.

 Helge André Martinsen (45) overtar som senior oljemarkedsanalytiker fra midten av august. Han er aksjeanalytiker i DNB Markets med oljeselskaper som spesialfelt, og har tidligere jobbet med analyse av oljemarkedet i blant annet Hydro og Statoil.

Ikke bare er de like som to dråper vann olje, de har også samme favorittlag i fotball. Helge André hevder spøkefullt at nettopp det kan har vært utslagsgivende:

– De skulle ha en skalla fyr med litt skjegg som holder med Liverpool. Da var det jo ikke så mange å velge mellom. Jeg var heldig som passet profilen som Torbjørn hadde definert!

Ikke redd for å «hoppe etter Kjuser’n»

Kapital kåret tidligere i år Torbjørn Kjus til Norges beste analytiker, uansett kategori. Det blir store sko å fylle, uten at det ser ut til å skremme Helge André.

– Torbjørn er faglig veldig sterk og har gjort en fantastisk markedsføringsjobb for DNB, så lista er lagt urovekkende høyt! Men jeg har vært i bransjen i mange år, og har også jobbet med oljemarkedsanalyse, så jeg startet ikke helt med blanke ark. Dessuten skal Torbjørn være her en stund til, og jeg håper han vil hjelpe meg til rette i stolen, på samme måte som jeg skal hjelpe min arvtager i en overgangsfase.

Og skulle det være nødvendig, kan han fortsatt slå på tråden til sin gamle kollega.

– Torbjørn blir jo kunde hos oss nå, så det blir naturlig å fortsette den faglige dialogen!

oljemarkedsanalytiker
KAN OLJE OG ELSKER LIVERPOOL: Helge André Martinsen tar over som senior oljemarkedsanalytiker etter Torbjørn Kjus. Han har allerede begynt å finne seg til rette i stolen hans. Foto: Stig B. Fiksdal

Flere arenaer

Den største forskjellen blir kanskje medietrykket. Torbjørn Kjus har vært et av DNBs mest kjente ansikt utad, med hyppige medieopptredener. Er Helge André forberedt på kjendistilværelsen?

– Torbjørn har vært ekstremt dyktig, både som fagmann og når det gjelder å markedsføre budskapet. Som aksjeanalytiker er jeg vant til å prate mest fag, og har ikke hatt den medierollen i samme grad. Men jeg må bare sørge for å gjøre en god jobb, så får jeg ta det andre som det kommer. Oljemarkedet er et tema som interesserer mange, så jeg må være forberedt på å kunne diskutere det på flere arenaer enn man gjør som aksjeanalytiker.

Faget først

Et visst trykk er han forberedt på, men det er ikke medierollen han er mest opptatt av:

– Det at journalistene alltid ringer til Torbjørn, skyldes at han er så faglig dyktig. Mitt hovedfokus blir å prøve å komme opp på samme nivå, så får det andre bli som det blir. Det kan man uansett ikke styre så lett selv.

Et noe større personfokus må han nok likevel venne seg til. Og når samtalen dreies over på ham selv, er det er tydelig at han er mest komfortabel med å snakke fag.

Noe får vi likevel ut av ham. Helge André er født og oppvokst i Sande i Vestfold, og bor nå i Drammen. Han er utdannet petroleumsingeniør fra NTNU og har altså jobbet i oljebransjen i en årrekke.

Trigget av teknologien

Hva var det med oljebransjen som virket forlokkende på en unggutt fra et fylke som tradisjonelt har vært mer kjent for hvalfangst og landbruk?

– Hehe, nei det er ikke så mye olje i Vestfold. Jeg er jo i utgangspunktet teknolog, med forkjærlighet for matte og fysikk, og det var det teknologiske som trigget min interesse. Oljebransjen en fantastisk industri med masse teknologiutvikling, og da er det jo en drøm å få bruke mulighetene som gis når man skal bygge ut og drifte oljefelt. Det var det teknologiske som i utgangspunktet trigget min interesse.

Det er kanskje mer interessant å spørre hvordan en ingeniør havner i finansbransjen og DNB. Akkurat det har ikke Helge André noe godt svar på, annet enn at han alltid har vært åpen for å gripe nye muligheter når de dukker opp.

– Det er jo gøy å prøve nye ting og kaste seg ut på dypt vann, selv om læringskurven kan være bratt.

Festen er ikke over, det er olje igjen

– Det norske oljeeventyret har vart i årtier, men nå snakkes det mer og mer om utfasing, omstilling og det grønne skiftet. Har du vært uheldig med timingen? Føles det ikke litt som å ankomme festen idet gjestene er på vei hjem og verten har begynt på oppvasken?

– Dette er en syklisk bransje, og det er fort gjort å bli veldig depressiv i bunnen av syklusen og euforisk på toppen. Nå ser vi en ny boom i Stavanger, så det er nå festen begynner igjen!

– Så du angrer ikke på at du ikke ble fornybaranalytiker i stedet?

Nei, men det er klart at teknologitrender både på tilbuds- og etterspørselssiden vil endre dynamikken over tid. Det handler om å balansere flere krefter, og så er det også slik at vi er midt i et globalt energieksperiment, med energitransformasjon og nye teknologitrender. Det å få være analytiker i en sånn tid er kjempespennende.

Les også