FRI SIKT: I dette området vokste Roger Skarets samboer opp. Nå skal sønnen Ådne (3) få vokse opp med samme utsikten over Verdalen. Foto: Privat

Roger Skaret (32) har jobbet målrettet for husdrømmen helt siden tenårene, og i høst satte han endelig spaden i jorden. Det smarteste trikset hans kan du også benytte deg av.

– Jeg var bare seks år da familien min flyttet inn i helt nytt hus, men den opplevelsen … jeg husker det så godt, forteller Skaret.

Å få sitt eget rom, å bo i ett og samme hus helt fra det var nytt og til han flyttet ut som nittenåring. De samme fire veggene rundt alle høytider, og rundt de gode familieopplevelsene.

– Opplevelsen var så sterk og fin for meg at jeg helt fra midten av tenårene har tenkt at sånn vil jeg bygge mitt liv også. Og det vil jeg jobbe for, forteller Skaret.

Forbrukerrådets dom: Dette er den beste måten å spare på

Tjene penger

Nå er husdrømmen i ferd med å bli en realitet. I oktober ble første spadetak på utsiktstomten i Verdal tatt. Det er en klar plan, tydelige  valg og målbevisst sparing som ligger bak.

– Jeg har tatt bevisste valg helt siden tenårene for å oppnå husdrømmen, sier Skaret.

Det første Skaret gjorde var å velge yrkesfag på videregående.

Det er en fornuftig løsning for en som har unger og jobb å se til, og ikke kan sjekke aksjemarkedet hele tiden

– Jeg ville komme meg raskt i jobb og tjene penger, sier han.

Nå har han jobbet som prosessoperatør i meieriindustrien i snart femten år, og det tilsvarer femten år med fast inntekt og god mulighet til sparing.

Sparer du i aksjer eller fond? Med en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer og fond uten å skatte av det. Det gjør du først når du tar ut gevinsten fra kontoen. 

Boliggevinst

I tillegg til å velge bort år med studier og et stort studielån var Skaret rask med å kjøpe bolig.

– Jeg hadde en klar idé om at det var viktig å komme seg inn i boligmarkedet, og utnytte eventuell verdistigning og gevinst der. Jeg kjøpte leilighet så fort jeg kunne, dagen før jeg fikk fast jobb faktisk, humrer Skaret.

Den neste adressen var et oppussingsobjekt.

Dermed fikk han et realt bidrag til egenkapital til huset

-Vi har totalrenovert huset, rom for rom, og har gjort mye selv. Det gjorde vi for å sitte med overskudd ved salg, sier Skaret.

Huset ble nylig solgt, til en pris over takst.

Ikke BSU, men fond

Neste post i Skarets spareplan er fond. Det kom inn nærmest som en tilfeldighet.

– Jeg hadde egentlig tenkt å spare i BSU, men så viste det seg at den døren var stengt for meg. Jeg hadde nemlig brukt BSU-kontoen min da jeg kjøpte min første leilighet som 19- åring, og denne ordningen kan man jo kun bruke én gang. Det var jeg ikke klar over da jeg brukte disse sparepengene, sier Skaret.

Jeg opprettet aksjesparekonto i fjor for å samle fondene mine med fortjeneste og dra nytte av skattefritaket i overgangsordningen

Det ble ikke så galt likevel, da en flink bankrådgiver satte Skaret på tanken om at han kunne spare i fond i stedet for BSU.

– Vi satte opp en månedlig spareavtale i et fond med 100 prosent aksjeandel, og slik har jeg spart siden, forteller Skaret. Enkelte måneder skyter han inn ekstra også. Han sparer også på vanlig bankkonto.

– Jeg har prøvd å sette penger i enkeltaksjer også, men det har ikke vært noen suksess for meg. Det er derfor jeg har valgt fond, for da vet jeg at jeg får fordelt risikoen litt, og at det sitter en gjeng spesialister og hjelper meg. Det  er en fornuftig løsning for en som har unger og jobb å se til, og ikke kan sjekke aksjemarkedet hele tiden, sier Skaret.

Vil du også spare i aksjemarkedet? – Du trenger ikke være Einstein for å få det til

Egenkapital

I fjor fikk Skaret litt ekstra drahjelp av et helt nytt produkt som regjeringen innførte, nemlig aksjesparekontoen. I tillegg til å gjøre det enklere og mer oversiktlig for Skaret å samle fondene sine, var det også en ekstra gevinst å hente – overgangsordningen. Ut 2018 kan man nemlig flytte aksjer og fond inn i en aksjesparekonto uten å måtte realisere gevinst og betale skatt for det.

– Jeg opprettet aksjesparekonto i fjor for å samle fondene mine med fortjeneste og dra nytte av skattefritaket i overgangsordningen, sier Skaret.

Gevinsten lot han stå i fondene, der de kan fortsette å øke i verdi over tid.

Dersom Skaret hadde tatt ut penger fra fondene utenom en aksjesparekonto hadde han måttet skatte inntil 29,76 prosent på gevinsten (skattesatsen i 2017), etter fratrekk for eventuelt skjermingsfradrag. Når pengene først stod inne på aksjesparekontoen kunne Skaret ta ut egenkapitalen (det han har betalt for fondene) uten å måtte skatte av det. Dermed fikk han et realt bidrag til egenkapital til huset.

– Jeg tok ut en del fra fondene mine, og det bidro til at jeg kunne realisere drømmen min om å bygge hus, sier Skaret.

Gevinsten lot han stå i fondene, der de kan fortsette å øke i verdi over tid.

NB: 28. november foreslo stortingsflertallet å utvide overgangsordningen ut 2019.

Sjekk fristene i denne saken: Har du store gevinster på aksjer og fond?

BOLIGDRØMMEN: Her, med utsikt over Verdalen, er Roger Skaret (32) og samboeren i gang med å bygge hus. -Det er her vi skal ha fremtiden vår, og det er her minnene våre skal skapes, sier Skaret. Han har tatt med Ådne (3) for å kikke på tomten, mens Sondre (1 år) er i barnehagen. Foto: Privat

A man with a plan

Du har jobbet målrettet for husdrømmen siden tenårene, men har du ofret noe?

– Mange av kompisene mine tok seg et friår, reiste til storbyer for å studere eller til utlandet, men det var ikke noe for meg. Hva skal jeg med et semester på Bali? Jeg hadde det topp med å studere og bo på et mindre sted, forteller Skaret.

Jeg har tatt en del gode valg opp igjennom som har bidratt til at jeg nå kan oppfylle min store drøm om å bygge hus

-Nei, drømmen om å bygge eget hus er det viktigste for meg, og derfor syns jeg ikke at jeg har valgt bort noe. Jeg er ikke en som går og surrer, jeg er en målbevisst kar, sier Skaret.

Nå gleder han seg til å flytte inn i splitter nytt hus sammen med samboeren, Sondre (1 år)  og Ådne  (3).

– Jeg er stolt av det jeg har fått til. Jeg har tatt en del gode valg opp igjennom som har bidratt til at jeg nå kan oppfylle min store drøm om å bygge hus, sier Skaret.

Smart sparestrategi

Leder for DNBs sparerådgivere, Jonny Andersen, mener Skaret har valgt en smart sparestrategi.

– Til langsiktig sparing er fond gunstig, sier Andersen.

Skaret har spart i fond siden han var tidlig i 20-årene.

– Over tid gir aksjemarkedet større utbytte enn andre spareformer, sier Andersen.

Skaret har også opprettet aksjesparekonto, noe Andersen mener flere som sparer i aksjer og fond burde gjøre.

– En aksjesparekonto gjør sparing i aksjer og aksjefond enklere fordi den gjør det mulig å kjøpe og selge aksjer og fond uten å måtte skatte av gevinsten der og da. Skatte gjør du først når du tar gevinsten ut av aksjesparekontoen, sier Andersen.

Andersen synes også Skaret har vært særlig smart som benyttet overgangsordningen til å skaffe egenkapital.

– Akkurat nå kan man overføre aksjer og aksjefond til en aksjesparekonto uten å måtte realisere gevinst og skatte av det, men dette vinduet stenges ved nyttår, sier Andersen.

SPAREEKSPERT: Jonny Andersen er ansvarlig for all investeringsrådgivning til personkundemarkedet i DNB. Foto: Thomas Strzelecki

Kan ta ut egenkapitalen skattefritt

Dersom du har aksjesparekonto skatter du først når du tar ut gevinsten. Egenkapitalen kan du ta ut når du vil, skattefritt.

– Dette er en av fordelene ved aksjesparekonto sammenlignet med å spare i fond og aksjer utenfor en aksjesparekonto, sier Andersen.

Dersom du vil ta ut penger fra fond som ikke står på en aksjesparekonto, skattlegges du umiddelbart.

I fond utenfor ask skilles det ikke mellom egenkapital og gevinst, slik det gjør i aksjesparekontoen, forklarer Andersen

Kan du også tenke deg aksjesparekonto. Her kan du få din egen konto på 1-2-3 

Få svar på alt du lurer på: Alt du ikke tør spørre om aksjesparekonto

Les også