DRØMMER OM EGET SLOTT? Å spare handler egentlig om å gjøre det mulig å oppnå drømmer og mål i fremtiden, og navnene folk setter på aksjesparekontoen sin avslører hva de drømmer om.  Foto: NTB Scanpix

«Hyttedrømmen» , «Bli rik», «Pengebingen» , «Nytt hus» og «Windsor Castle».  Folk kaller aksjesparekontoen sin alt mulig, forteller Trude Værnes i DNB.

De fleste av oss har planer og drømmer, og ofte må vi spare for å få det vi ønsker oss. Noen setter like gjerne et navn på kontoen sin, som forteller om hva pengene skal gå til.

– Mange sparer til noe bestemt og gir aksjesparekontoen navn som passer. En kunde jeg snakket med kalte kontoen sin «lille Ole», andre har kalt den «hytte på fjellet», forteller Trude Værnes, rådgiver ved den delen av DNB som heter Wealth Manangement and Insurance, Sparing og Plassering.

Vil du også spare i aksjer og fond? Da er aksjesparekonto noe for deg. Opprett aksjesparekonto kostnadsfritt her

Rare navn på ASK

«Windsor Castle», «Warren Buffet», «Plan B» og «Barnas fremtid». Hva har de til felles? Jo, det er alle navn folk har satt på aksjesparekontoen sin.

Publisert av DNB Fredag 12. oktober 2018

Esken med drømmer i

Det siste året har Værnes snakket med godt over 5000 kunder, mange av dem har bedt om hjelp til å opprette aksjesparekonto, ASK.

– Aksesparekonto er en spareordning hvor du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond skattefritt, forklarer Værnes.

De spør etter aksjeskattefritakskontospareaksjekontoAKS og ASK og alt mulig

– Jeg ber ofte kunden se for seg at han har en masse aksjefond spredd ut over gulvet, og så tar han alle fondene og legger dem i en eske det står aksjesparekonto på. Inne i boksen kan du flytte rundt på pengene så mye du vil, uten å måtte skatte av det. Skatte gjør du først når du tar ut mer enn det investerte beløpet. Så enkelt er det, sier hun.

Men det er ikke alle som er like stø når de ringer og vil opprette aksjesparekonto i DNB.

– Det er litt gøy, vet du, for folk husker det som så mye forskjellig. De spør etter aksjeskattefritakskontospareaksjekontoAKS og ASK og alt mulig. Den beste var en som ringte og ville ha sånt skatteparadis, humrer Værnes over linjen fra Bergen.

DRØMMERÅDGIVEREN: Trude Værnes hjelper folk på vei til å realisere drømmer og planer for fremtiden. Foto: Knut Drakner

De «beste» navnene

Dersom du har en lang tidshorisont for sparingen din, er sparing i fond et gunstig sparealternativ. En gjennomgang av de mange tusener aksjesparekontoer som er registrert i DNB avslører at mange har langsiktige sparemål og drømmer som de håper at fonds- og aksjeinvesteringene deres skal hjelpe dem å oppnå.

Sjekk ut de «beste» navnene i faktaboksen helt nederst på mobil.

Har du noe du en drøm du ønsker å spare til? Med aksjesparekonto kan du enkelt kjøpe og selge aksjer og fond, uten å måtte skatte av det. Sjekk ut aksjesparekonto her.

Les også mer om hvorfor det er smart å spare i aksjer og fond her: Du trenger ikke være Einstein for å få det til

Les også