SPRUDLENDE RÅDGIVER: Trude Værnes er rådgiver ved den delen av DNB som heter Wealth Manangement and Insurance, Sparing og Plassering, og har snakket med godt over 5000 fondskunder det siste året. Foto: Knut Steen Rakner

Når kunden har glemt fondene han fikk i gave i attenhundre-og-blomkål er det en fryd å jobbe som rådgiver i DNBs spareteam.

– Noen vet knapt at de har et fond, eller så har de aldri sjekket det, sier Trude Værnes.

Hun er rådgiver ved den delen av DNB som heter Wealth Manangement and Insurance, Sparing og Plassering, og har snakket med godt over 5000 fondskunder det siste året.

Den beste var en som ringte og ville ha sånt skatteparadis

Mange har hørt om aksjesparekonto og vil vite mer, eller trenger hjelp til å opprette kontoen.

– Det er litt gøy, vet du, for folk husker det som så mye forskjellig. De spør etter aksjeskattefritakskonto, spareaksjekonto, AKS og ASK og alt mulig. Den beste var en som ringte og ville ha sånt skatteparadis, humrer Værnes over linjen fra Bergen.

Les mer om aksjesparekonto her?  

Rikere enn hun trodde

Værnes forteller at det skjer mye gøy på telefonlinjen, og innimellom dukker det opp noen rørende historier også.

Hun ble helt på gråten

– Jeg husker godt en dame som ringte for å sjekke opp et fond bestefaren hadde spart for henne. Hun trodde hun hadde 4–5000 kroner, men så stod det nesten 70.000 kroner der. Hun ble helt på gråten. Tenk, bestefaren hadde spart en sum til henne nå og da over mange år, og nå var hans omtanke blitt til en stor sum, forteller Trude.

Når det kommer slike telefoner, da er det gøy på jobb.

– Jeg føler noen ganger at jeg er Trude fra Norsk Tipping på Hamar, ler Værnes.

Overraskelse når de sjekker saldoen på fondet

Har glemt fondene

Hvem er det som kan få slike positive overraskelser da?

– Det er gjerne kunden som har glemt at han fikk et fond i gave i attenhundre- og- blomkål, eller eldre damer som er blitt alene. For mange av dem var det mannen som tok seg av alt, og da kommer det gjerne noen overraskelser når damene ringer og skal sjekke saldoen på fondet, sier Værnes.

Hva råder du kundene til å gjøre?

– Det kommer an på hvilke behov de har. Noen ønsker bare å la fondet stå, mens andre gjerne vil ha muligheten til å flytte rundt på pengene dersom de ser et annet fond eller en aksje de heller vil satse på. For de siste er aksjesparekonto en skikkelig bra ordning, sier Værnes.

En stor eske

Du har forklart aksjesparekonto til kunder «tusen ganger». Hvilken forklaring fungerer best, syns du?

– Jeg tilpasser meg den som spør, men jeg legger ofte vekt på at aksjesparekonto er praktisk fordi den er fleksibel og gir deg tilgang til mange fond, sier hun.

– Jeg ber ofte kunden se for seg at han har en masse aksjefond spredd ut over gulvet, og så tar han alle fondene og legger dem i en eske det står aksjesparekonto på. Inne i boksen kan du flytte rundt på pengene så mye du vil, uten å måtte skatte av det. Skatte gjør du først når du tar ut mer enn det investerte beløpet. Så enkelt er det, sier Værnes.

PASSER FOR MANGE: Lise Spro er ansvarlig for aksjesparekonto i DNB, og sier spareformen er mye enklere enn mange kanskje skulle tro. Foto: Kari Vartdal Riise

 Trenger ikke være hobbyinvestor

Lise Spro er ansvarlig for aksjesparekonto i DNB, og hun understreker at man verken må være hobbyinvestor eller spesielt opptatt av aksjer eller fond for å dra nytte av en aksjesparekonto.

Spareordning hvor du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond skattefritt

– Aksjesparekonto er rett og slett en spareordning hvor du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond skattefritt, sier Spro.

– Du kan også ta ut det du har satt inn på kontoen uten å måtte skatte av det. Skatt betaler du først når du tar ut gevinsten, altså det du har tjent på investeringene dine, forklarer  Spro.

Med aksjesparekonto i DNB har du tilgang til både enkeltaksjer og nær 400 fond, langt flere enn du har tilgang til dersom du ikke har en slik konto.

Oppretter du aksjesparekonto nå venter nok en gulrot

– Frem til nyttår kan du flytte aksjer og aksjefond du allerede har inn i aksjesparekontoen uten å måtte betale skatt, sier Spro.

Dette skattefritaket gjelder kun som en overgangsordning frem til nyttår, så det er viktig å benytte vinduet som er åpent nå, oppfordrer hun.

– Men når fondene og aksjene er flyttet inn i aksjesparekontoen kan du bytte, kjøpe og selge aksjer og aksjefond så mye du vil skattefritt. Skatt betaler du først når du tar ut det du har tjent på investeringene dine, sier Spro.

Ifølge Skatteetaten  skattlegges gevinsten med 30,6 prosent, etter at eventuelt skjermingsfradrag er trukket fra.

Ønsker du å opprette aksjesparekonto? Her loses du frem!

Les også