Det er gode tider for litium.

Hvorfor. Jo, det har noe med at det globale elbilsalget økte med 60 prosent i fjor og endte på 750.000 solgte biler.

Selskaper som leverer litium har gode tider

Bloomberg New Energy Finances anslår at elbilsalget vil øke til 400 millioner i 2040. Et ekspansivt elbilsalg betyr gode tider for selskaper som leverer grunnstoff som litium til bilbatteriprodusenter.

– Litium gjør det veldig bra for tiden og vi har sett en oppgang gjennom hele fjoråret og i år, Våre prognoser tilsier at prisen vil holde seg høy fremover, sier fondsforvalter Jon Sigurdsen i DNB Miljøinvest.

litium
Jon Sigurdsen er forvalter i DNB Miljøinvest

Nederlandske AMG Advanced Metallurgical Group utvinner litium og er et av selskapene som merker effekten av høye litiumpriser. De leverer litium og grafitt til den globale batteriindustrien.

DNB Miljøinvest har investert i AMG i mange år og har fulgt selskapet tett.

– Vi gikk inn i AMG før dette markedet virkelig blomstret og har vært med på hele denne oppturen. Aksjekursen til AMG har gått rett opp og vi har sett en 159 prosent økning i løpet av det siste året, sier Sigurdsen.

Når stadig flere land gjør politiske tiltak for å styre bilparken over fra bensin og diesel, ser han ingen grunn til at aksjekursen skal ned med det første. Også storbanker som ING spår en fortsatt positiv utvikling for AMG-aksjen.

Energibesparing gir miljøgevinst

I tillegg til litium, utvinner og foredler AMG metaller som gjør at vekten på fly går ned og at flymotorer kan forbrenne på høyere temperatur. Ved høyere temperaturer forbrenner du mer effektivt og du får mye mer ut av hver liter flybensin. Dette er helt avgjørende for å spare CO² og en viktig grunn til at en miljøfond som DNB Miljøinvest velger å investere.

– Koblingen mellom titanium og CO²-besparing er ikke helt åpenbar for alle, men dette er en av fordelene med aktiv forvaltning. Vi oppdager selskaper som kanskje ikke er på alles radar og tar bevisst en aktiv rolle, sier han.

Aktiv forvaltning kaster av seg

– Vi har hatt en veldig aktiv forvalterrolle overfor AMG. Jeg har både deltatt på generalforsamlinger og hatt mange møter med ledelse, styremedlemmer og andre aksjonærer. Gjennom tett dialog har vi arbeidet for å gjøre AMG til et mer aksjonærvennlig selskap, sier han. Ved slikt aktivt eierskap tror vi dette også har bidratt til å reprise aksjen, noe andelseierne har dratt nytte av.

Hva ligger i det?

-Det er i vår interesse å påvirke selskapet til å gjøre det best mulig. Det betyr at i tillegg til å være bærekraftig når det kommer til utslipp, må de også drive selskapet på en måte som er bærekraftig for aksjonærenes avkastning på kapitalen. Selskapet må rett og slett allokere kapitalen der den gir mest mulig avkastning og ikke der selskapet selv syns det er mest interessant å bruke penger, forklarer Sigurdsen.

DNB Miljøinvest er et globalt temafond som investerer i selskaper verden over som benytter ny teknologi for å generere og bruke renere energi, øke effektiviteten og fremme veksten av fornybar energi. Jon Sigurdsen er en av to forvaltere i fondet og har ledet det siden 2007.

Les også