SMART SPARING: – Det er gunstig for så godt som alle våre fondskunder å flytte fondene sine inn på en aksjesparekonto, sier Lise Spro, ansvarlig for aksjesparekonto i DNB. Foto: Kari Vartdal Riise

Da kan du spare mye skatt ved å flytte andelene inn i en aksjesparekonto.

Regjeringen vil at flere av oss skal spare i aksjer og fond, og derfor har de innført aksjesparekonto.

– Aksjesparekonto er en spareordning hvor du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis, sier Lise Spro, ansvarlig for aksjesparekonto i DNB.

– Du kan også ta ut det du har satt inn på kontoen uten å måtte skatte av det. Skatt betaler du først når du tar ut gevinsten, altså det du har tjent på investeringene dine, forklarer Spro.

Visste du at DNB har kuttet prisen på flere fond , blant annet på det globale indeksfondet?

Forbrukerrådet mener DNBs priskutt på aksjefond er en bransjeomveltning, og Dine Penger belønner DNBs globale indeksfond med terningkast seks.

Les også: Hvorfor i all verden bør vanlige folk spare i fond?

Skattevindu

For at så mange som mulig skal flytte sine aksjer og fond inn på en aksjesparekonto har myndighetene åpnet et skattevindu, en overgangsordning som lar deg overføre aksjer og fond til en aksjesparekonto uten at du må skatte av gevinsten du har.

Det vanlige er at du må selge fondsandelene dine først dersom du ønsker å bytte til et annet fond. Dersom du hadde gevinst på fondet ditt, ville du da måtte betale skatt av denne gevinsten. Det slipper du altså nå.

Overgangsvinduet gjelder ut 2019.

– Nå kan man overføre aksjer og aksjefond til en aksjesparekonto uten å måtte realisere gevinst og skatte av det, men dette vinduet stenges ved nyttår, sier Jonny Andersen, leder for DNBs sparerådgivere.

Det er gunstig for så godt som alle våre fondskunder å flytte fondene sine inn på en aksjesparekonto, sier Lise Spro, ansvarlig for aksjesparekonto i DNB

Her kan du opprette aksjesparekonto på 1- 2- 3

Mange har gevinst

Så godt som alle fondskunder hos DNB bør vurdere å flytte fondene sine inn i en aksjesparekonto, mener Spro.

– Det er gunstig for så godt som alle våre fondskunder å flytte fondene sine inn på en aksjesparekonto, sier Lise Spro, ansvarlig for aksjesparekonto i DNB.

Hele 95 prosent av DNBs fondskunder har nemlig gevinst på sine fond, og fortsatt er det mange av disse som ikke har flyttet sine aksjer og fond inn i en aksjesparekonto. Ifølge DNBs beregninger er det fortsatt rundt 80 milliarder kroner i aksjefond som ikke er flyttet inn på en aksjesparekonto.

Om du har tap på fondene og aksjene, vil det generelt sett være gunstigere å holde disse utenfor ASK.

– Dersom du har tap på noen av aksjene eller fondene dine er det som hovedregel lurt å holde disse utenfor ASK, slik at du får fradrag for tapet når du selger dem, sier Spro.

Bredde i tilbudet

Med aksjesparekonto i DNB får du tilgang til både fond fra DNB, men også en stor mengde fond fra andre tilbydere.

Dette er de ti mest populære fondene hos DNBs aksjesparekonto-kunder:

DNB Teknologi
DNB Global Indeks
DNB Aktiv 100
DNB  Norge
DNB Aktiv 80
DNB Norge Indeks
DNB Norden
DNB Health Care
DNB Global
DNB Private Banking Premium 80

Listen viser de største fondene målt i forvaltningskapital, per 27. mars 2019. Kilde: DNB. 

Her kan du lese mer om å investere i fond: Hvorfor i all verden bør vanlige folk spare i fond?

Vil du også spare i aksjer og fond? Kom i gang her!

Denne saken ble først publisert i november 2018, men er oppdatert og publisert igjen i april 2019. 

Les også