MER BEVISST SPARING: – Svenskene har et betydelig mer aktivt forhold til pensjonssparingen sin sammenliknet med oss nordmenn. Det er denne retningen vi må gå i Norge også, og pensjonskonto vil bidra til dette, sier Marit Krohg Owren, leder for spare- og pensjonsprodukter i DNB.

Egen pensjonskonto vil gjøre det lettere å spare smart til alderdommen, mener Marit Krohg Owren, leder for spare- og pensjonsprodukter i DNB.

Etter flere år med forberedelser foreslo regjeringen nylig at arbeidstakere med innskuddspensjon skal få samlet pensjonen sin i en egen pensjonskonto. Denne kontoen skal følge arbeidstakeren.

– Med dette forslaget får nær 1,4 millioner arbeidstakere i privat sektor samlet pensjonen sin fra ulike arbeidsforhold på én pensjonskonto. Det gir arbeidstakerne mer pensjon for hver sparte krone, fordi forvaltningen blir mer effektiv. Og de får bedre oversikt når de slipper å forholde seg til pensjonssparing fra ulike arbeidsgiveres pensjonsordninger. Dette gir en enklere hverdag for folk, sa finansminister Siv Jensen i pressemeldingen(ekstern lenke). 

Ifølge Jensen har hun vært opptatt av egen pensjonskonto siden innskuddspensjonsordningen ble innført rundt år 2000.

Les også: Spareplanen som gjør deg til millionær som pensjonist

Gir bedre kontroll

Marit Krohg Owren, leder for spare- og pensjonsprodukter i DNB, ønsker regjeringens forslag velkommen.

– Lovforslaget om egen pensjonskonto er et stort steg i retning av å gi mange bedre kontroll over egen pensjon, sier Owren.

I dag kan en arbeidstaker ha opptjent pensjon fra tidligere arbeidsgivere plassert på kontoer hos flere leverandører ( i form av pensjonskapitalbevis), i tillegg til pensjonskontoen hos den nåværende arbeidsgiveren. Med egen pensjonskonto kan arbeidstakeren samle alt på én konto, og slik få bedre oversikt.

I Sverige er det mainstream å spare i fond og aksjer

– Med egen pensjonskonto vil kundene få bedre oversikt over pensjonsmidlene sine fra dagens og tidligere arbeidsgivere, samt valgfrihet rundt hvordan egne pensjonsmidler forvaltes, sier Owren.

Ifølge DNB har 3 av 10 nordmenn et eller flere pensjonskapitalbevis. Dersom du er DNB-kunde kan du få oversikt over alle dine pensjonskapitalbevis i pensjonskalkulatoren. Alle kan få oversikt over sine pensjonskapitalbevis på norskpensjon.no.

Velg egen spareprofil

Du kan selv velge hvordan pensjonskapitalen din skal forvaltes, både pensjonskapitalbevisene dine og hvilken investeringsprofil du vil ha på pensjonssparingen din nåværende arbeidsgiver gjør for deg.

Du kan skreddersy egen sparing ut fra hvor gammel du er og hvor risikovillig du er, ved å vekte hvor stor aksjeandel du vil ha, og hvor mye av kapitalen du vil ha i obligasjoner og i renter.

Høy aksjeandel gir høyere avkastning over tid, men er også mer utsatt for svingninger i markedet. Lav aksjeandel gir mindre risiko for tap, men også lavere forventet avkastning.

I denne saken får du se hvor stor betydning ulik investeringsprofil kan få: Bekymret for pensjonssparingen din?

Svenske tilstander

Owren mener forslaget om å samle pensjonskapitalen i én konto er bra både for de som er aktive sparere i dag og  som ønsker å ta styring på forvaltning av pensjonsmidlene selv, og for de mange som ikke har et aktivt forhold til pensjonssparingen sin

– Å samle innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis gjør det enklere å få oversikt, og i neste steg ta kloke valg rundt hvordan man best investerer pensjonsmidlene sine, sier Owren.

Hun håper egen pensjonskonto kan bidra til at flere får øynene opp for sparing i aksjer og fond.

– Dette er et steg mot svenske tilstander på sparefronten – og det er positivt! I Sverige er det mainstream å spare i fond og aksjer. Svenskene har et betydelig mer aktivt forhold til pensjonssparingen sin sammenliknet med oss nordmenn. Det er denne retningen vi må gå i Norge også, og pensjonskonto vil bidra til dette, sier Owren.

Les også: Har du noen gang byttet jobb?

Les også