DNB Markets nedjusterer prognosene sine, men anslår at oljeprisen i 2020 vil være tilbake på 2014-nivåer, det vil si rundt 75 dollar fatet. Elbilene vil fortsatt ikke true oljeprisen.

Dette fremgår av en ny rapport som DNB Markets har lagt frem i dag, torsdag 3. august.

Pisene fortsatte ikke å stige i annet kvartal i år slik DNBs analytikere tidligere har anslått, og de endrer nå prognosene sine. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus peker blant annet på følgende årsaker til at prisene falt i annet kvartal:

  • Overraskende høy oljeproduksjon fra Libya og Nigeria
  • Frykt for at skiferoljeproduksjonen i USA kan ødelegge markedet hvis prisene overstiger 55 dollar per fat
  • Flere spekulanter satser på at oljeprisen skal ned og shorter (selger)
  • OPEC har kuttet produksjon mer enn eksporten
PÅ GAMLEMÅTEN: De fleste vil fylle drivstopp også de nærmeste fem årene, anslår DNB Markets.

Kjus og DNB Markets mener at etterspørselsveksten vil holde seg tilstrekkelig sterk de neste fem år, blant annet fordi de kan se at elektriske kjøretøyer neppe vil kunne utgjøre en trussel for oljeprisen i dette tidsperspektivet, slik noen frykter eller håper. Og fordi det vil være behov for svært stor vekst i amerikansk skiferolje for å dekke behovet. Det også vil være positivt for oljeprisen.

Markets anslår nå at oljeprisen i tidsrommet 2018-2022 vil ta seg opp igjen til henholdsvis 60, 65, 75, 70, og 60 dollar fattet.

Likevel snakker mange oljeselskaper nå om at 30 % av alle solgte biler vil være elbiler i 2030, og at behovet for drivstoff vil flate ut etter etter det, «kanskje til og med gå ned».

Les også