KORT FRIST:  Ønsker du å binde renten før satsene går opp må du gjøre dette i perioden 10.–17. oktober. Foto: Stig B. Fiksdal

Etter en lang periode med lav og stabil fastrente gjorde Lånekassen en større endring i mai. Nå øker de renten igjen.

I dag er det 52.200 som har bundet renten på studielånet sitt, viser tall fra Lånekassen. De aller fleste har flytende. Fra 1. november settes fastrenten opp. Dette for andre gang i år.

Forutsigbarhet på regningen

De resterende 589.200 som har flytende rente står nå overfor valget om de vil binde før fastrenten går opp, eller holde seg til flytende. Fristen er 17.oktober.

– Om du bør binde eller ikke er opp til hver enkelt. Historisk sett har ikke fastrente lønt seg i lengden, men det kan gi en forutsigbarhet på regningen som er nødvendig hvis man har en trang økonomi, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Så mye øker fastrenten

Fastrenten i Lånekassen vil fra 1.november være 2,345 prosent for tre års bindingstid, 2,687 prosent for fem år og 3,164 prosent for ti år.

Markant høyere enn den flytende renten

«Fra november vil fastrenten være markant høyere enn den flytende renten, som er på 2,002 prosent i november og desember», sier Magnus Andersen, seniorrådgiver i Lånekassen, i  pressemeldingen.

TIPS OG TRIKS: Hvordan spare penger på mat, fikse seg boliglån og dra på ferie når du er blakk?  Følg Morten og Kornelia på Instagram, for gode tips til deg som ung! Foto: Pernille S. Borchgrevink

Baserer seg på boliglånsrenten

I slutten av 2016 hadde Lånekassen tidenes laveste renter på studielånet. Med unntak av én lå alle satsene på under to prosent. I 2017 begynte derimot satsene å klatre oppover og 1.mai økte fastrentene.

Trenger du forutsigbarhet kan det være lurt å binde

Rapportene fra Norges Bank har gitt signaler om stigende renter i årene fremover. Både analytikere og Statistisk sentralbyrå forventer at styringsrenten skal opp med rundt 1,5 prosentpoeng innen utgangen av 2021.

– Renten på studielånet er markedsstyrt og basert på boliglånsrenten. Når Norges Bank setter opp styringsrenten følger gjerne boliglånsrenten og Lånekassen etter, både den flytende og den faste, sier Sandmæl.

Har du valgt riktig yrke? Ta DNB sin karriereveileder, gratis, her

Binde eller ikke?

Så, hva bør du gjøre? Ifølge Sandmæl kommer det an på om du trenger forutsigbarheten.

Mest sannsynlig vil det ikke lønne seg

– Trenger du forutsigbarhet kan det være lurt å binde renten. Mest sannsynlig vil det ikke lønne seg, men det kan føles trygt i perioder hvor renten går opp. Med fast rente betaler du i perioder mer enn den flytende, mens i andre perioder kan det være mindre. Den «forsikringen» du betaler for å ha en fastrente å forholde deg til kan i perioder med høy flytende rente være verdt det, sier Sandmæl.

Les også: Så mye kan du egentlig spare

Les også