VIKTIGERE ENN NOENSINNE: Forvalter Anette Hjertø i DNB håper flere får se hva smart sparing kan bidra til. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Et ubevisst forhold til sparing kan koste deg det du ønsker deg senere i livet, sier forvalter Anette Hjertø i DNB.

Sparing, investering, fond, aksjer, pensjon. Ord som kan få rullegardinen til å gå ned, og skittentøyet til å fremstå mer attraktivt. Men hva om vi heller snakker om muligheten til å kaste seg på et fly for å besøke barnebarna når du vil, til å overvintre i Spania, eller økonomisk armslag til å kunne fylle pensjonsttilværelsen med det du vil?

– Sparing er egentlig bare utsatt forbruk. Sparer du i dag vil du ha større mulighet til å gjøre som du ønsker senere i livet, sier porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB.

Lurt å spare smart

Hele ni av ti nordmenn sier at de sparer, ifølge undersøkelse gjennomført av Respons for DNB. Sparing kan bidra til at du får langt mer å rutte med noen år frem i tid enn du har i dag, men det forutsetter at du sparer smart.

– Det skumleste du kan gjøre er å ikke gjøre noe. Du får renter på penger du lar stå i banken, men når prisstigningen er høyere enn rentenivået taper du hvert eneste år. Da risikerer du å sitte igjen med langt mindre enn du kan få ved å spare på andre måter, sier Hjertø.

Å spare selv er langt viktigere nå enn det var for noen år siden

Det tryggeste og enkleste er å spare i fond.

– Når du sparer i fond sprer du risikoen på flere aksjer, og med månedlig spareavtale vil effektene av opp- og nedturer i markedet jevne seg ut over tid, sier Hjertø.

Ifølge ferske tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF) er det nå 1,5 millioner nordmenn som sparer i aksjefond, det tilsvarer 36 prosent av befolkningen.

I en aksjesparekonto kan du aksjesparekontoen kan du bytte, kjøpe og selge aksjer og aksjefond så mye du vil skattefritt. Skatt betaler du først når du tar ut det du har tjent på investeringene dine. Les mer om aksjesparekonto her. 

Må ta større ansvar selv

Muligheten til å få pengene til å yngle er ikke den eneste grunnen til at folk bør spare, påpeker forvalteren.

– Å spare selv er langt viktigere nå enn det var for noen år siden. Vi kommer til å få mindre i pensjon enn foreldrene våre får, og vi kommer til å leve lenger enn generasjonene før oss. Det betyr at vi må ta større ansvar selv for pensjonen vår, sier Hjertø.

I følge Verdipapirfondenes forening har andelen nordmenn som sparer i fond de siste årene økt.

– Stadig flere innser at de trenger å spare selv til alderdommen, i tillegg til det de får i pensjon gjennom arbeidsgiver og folketrygden. Med innføringen av IPS (individuell pensjonssparing) og aksjesparekonto, har terskelen for å starte slik sparing blitt lavere, mener Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF, i en pressemelding.

Kvinner eier kun en femtedel av verdiene på børsen

Færre kvinner enn menn

Det er særlig viktig at kvinner tenker på å spare til egen alderdom, fordi kvinner i snitt lever tre år lenger enn menn. Likevel er det færre kvinner enn menn som sparer i aksjemarkedet.

Ifølge VFF oppgir 41 prosent av mennene at de sparer i fond, mens 31 prosent av kvinnene svarer det samme.

Ifølge stiftelsen AksjeNorge eier kvinner kun en femtedel av aksjeverdiene på børsen.

– Det er færre kvinner enn menn som sparer aktivt i aksjer eller fond, men det ønsker vi å bidra til å jevne ut. Det er ingen grunn til at ikke også kvinner skal få mer ut av pengene sine, sier Hjertø.

Vil du spare?

Er du nysgjerrig på hva du kunne fått ut av dine sparepenger? I DNB får du tilgang til over 400 ulike fond, og vi hjelper deg gjerne med å finne fondet som passer best for deg.

Oppretter du gratis aksjesparekonto i DNB samler du enkelt alle aksjefond og aksjer på ett sted, og kan kjøpe og selge andeler uten at det utløser skatt.

Her kan  du lese mer om fordelene ved aksjesparekonto

Les også