Britenes beslutning om å si nei til videre EU-medlemskap overrasket finansmarkedene, og vi har sett store markedsbevegelser de siste dagene. Britiske pund har svekket seg markert, aksjemarkedene har falt verden over og statsrentene i «trygge havner» har falt til rekordlave nivåer.

Beslutningen vil mest sannsynlig ha negativ innvirkning på veksten i Storbritannia og resten av Europa. Dette ligger til grunn for DNB Markets nye rente- og valutaprognoser.

– Vi tror markedsuroen vil fortsette den nærmeste tiden. Vi tror imidlertid ikke at dette er begynnelsen på slutten for EU, og vi legger til grunn at resten av medlemslandene vil bli i unionen, skriver analytiker i DNB Markets Jeanette Strøm Fjære.

Den britiske sentralbanken vil sette ned styringsrenten i august. DNB Markets tror også på ytterligere lettelser fra den europeiske sentralbanken, med redusert innskuddsrente og økte aktivakjøp i løpet av året. Den amerikanske sentralbanken vil utsette neste renteheving til desember, mens den japanske og sveitsiske sentralbanken vil intervenere i valutamarkedet for å motvirke appresieringspress på landenes valutaer.

– Vi holder fast på prognosen om at Norges Bank setter ned styringsrenten til 0,25 prosent i september. Vi tror dette blir det siste rentekuttet fra Norges Bank, men at rentebanen som legges frem i september indikerer en viss sannsynlighet for nullrente.

– Valutaprognosene våre viser en fortsatt svekkelse av britiske pund og at amerikanske dollar og japanske yen vil gå sterkere. Vi tror kronekursen vil styrke seg når uroen har lagt seg og at risikopremien på norske kroner vil avta i takt med høyere oljepris på litt sikt, avslutter Jeanette.

Se gjennomgangen av prognosene i dagens sending fra DNB Markets her:

Les også