RESULTAT AV SAMARBEIDET: At NTNU nå utlyser nye doktorgradstillinger og en postdoktorstilling er et resultat og en videreføring av samarbeidsavtalen som  NTNU-rektor Gunnar Bovim og DNB-sjef Rune Bjerke (t.h.) signerte i september 2017. Arkivbilde.

DNB vil styrke utnyttelsen av big data, maskinlæring og kunstig intelligens (AI) i finansbransjen. Banken vil derfor  sammen med NTNU finansiere  tre nye doktorgrader (PhD) og en postdoktor-stilling ved universitetet.

Stillingene (som er lenket opp nedenfor) er et resultat og en konkretisering av samarbeidsavtalen som ble inngått mellom DNB og NTNU i september i fjor. Avtalen ble inngått fordi DNB har behov for NTNUs kompetanse, mens NTNU på sin side vil utvikle forskningsbasert kompetanse rettet mot finansnæringen.

Hensikten med opprettelsen av de nye stillingene er å øke den generelle kapasiteten og kvaliteten på utdanning og forskning innen Big Data & Artificial Intelligence (AI) i Norge og oppmuntre til bruk av denne teknologien innen bank og finans.

BANKEN TRENGER Å LÆRE MER: -Vi vil derfor bidra til at NTNU kan tilby et studieprogram som møter finansnæringens fremtidige kompetansebehov, sier Rasmus Aage Figenschou, konserndirektør for New Business i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Rasmus Aage Figenschou, konserndirektør New Business i DNB sier at banken trenger å lære mer om hvordan finansbransjen kan utnytte kundeinnsikt, data og algoritmer til å lage effektive og brukervennlige tjenester for morgendagens kunder.

-Vi vil derfor bidra til at NTNU kan tilby et studieprogram som møter finansnæringens fremtidige kompetansebehov. Kandidatene vil få jobbe med konkrete forskning- og innovasjonsprosjekter og utvikle ny kunnskap som kan brukes til å utvikle nye løsninger som næringen har behov for. Dette er helt nødvendig hvis vi skal ligge i forkant og ikke sakke akterut i forhold til nye og internasjonale aktører, sier han.

Banken samarbeider også med Telenor

Banken kommer til å samarbeide med Telenor for å få mest mulig ut av forskningen på kunstig intelligens, Big Data analytics og IoT.

Telenor har også et nært samarbeid med NTNU og har allerede gjort større investeringer i et laboratorium for kunstig intelligens. De nye stillingene som DNB er med på å finansiere, skal bidra til å skape et attraktivt miljø for utdanning, forskning og innovasjon og dermed styrke det pågående forsknings- og innovasjonsarbeidet ved Telenor-NTNU AI-Lab .

-Vi har utarbeidet innholdet i PhD-stillingene sammen med Telenor. Dette er jo i praksis forskerstillinger, og vi vil sammen med Telenor legge til rette for at forskerne får best mulig arbeidsforhold. Vi vil for eksempel gi dem tilgang til anonymiserte data, og både vi og Telenor vil foreslå reelle problemer som kan løses med AI/ML metoder i samarbeid med forskere og studenter i Labben.

Figenschou mener at stillingene gir mulighet til å bli del av Norges sterkeste research-fellesskap innen kunstig intelligens, Big Data analytics og IoT.

Lenke til stillingsannonsene på NTNUs sider:

Fellowship in time series modelling of financial data

Fellowship on mining streaming web data in the financial sector

Fellowship on natural language processing for conversational AI

Postdoctoral position in big data NLP machine learning

 

Les også