De kommer ubedt med hjem fra ferie, suger blodet ditt, legger igjen avføring overalt og er vanskelig å bli kvitt. Vi har stilt veggedyret til veggs, og spurt spørsmålene ingen tør stille…

Veggedyr er allerede en stor plage i Norge, som bare kommer til å tilta. I fjor registrerte Folkehelseinstituttet 2 500 tilfeller av skadedyr, mens det ble registrert hele 17 000 tilfeller i Sverige. Det er dyster lesning når man vet at trenden for oppblomstring av skadedyr tilsier at Norge følger Sverige med tre til fire år. Veggedyr overfører normalt ikke sykdommer til mennesker, men de kan gi plagsomt utslett, søvnproblemer og for mange vil det være en psykisk belastning å ha veggdyr i boligen sin.

5 tips for å unngå veggdyr!

Ofte kan det være lurt å gå rett til kilden, og derfor har vi gjennomført et undercover-intervju med et veggedyr. Vi har rett og slett stilt veggedyret til veggs om hvorfor de invaderer nordmenns hjem .

Hva skyldes den kraftige økningen av veggedyr her i landet?

«Veggedyret»: – For det første så reiser nordmenn mer og de drar også på ferie til land der vi veggedyr er mer vanlig. Veggedyr kommer som regel til Norge etter å ha fått innpass i kofferter, klær og annet pikkpakk, også gjør vi vårt beste for å ta over hjemmet ditt!

Men hvorfor vil dere til Norge?

«Veggedyret»: Vi er ikke så opptatt av landegrenser eller nasjonaliteter, og vi kommer heller ikke for å ta jobbene deres – vi lager jobb for dere! Vi er egentlig ganske ukompliserte skapninger som er opptatt av å formere oss for å bringe slekten videre, og da er Norge like bra som andre plasser. Dagen vår kan oppsummeres på en enkel måte: Vi suger blodet ditt, gjør fra oss og legger egg.

Også har jeg hørt at dere har blitt resistente mot de fleste skadedyrmidler som er på markedet?

«Veggdyret»: – Det stemmer! Mange stammer veggdyr er resistente mot giftmidler. Det betyr at har man fått veggdyr i hus så trengs det profesjonell hjelp. Raskt! For jo flere egg vi legges, jo vanskeligere er det å utrydde oss. HA! Varmebehandling av hele rom og av klær og møbler er virkemidlene som duger ved resistente stammer, men kjemikalier funker også i mange tilfeller.

Det er mange som synes dere er ekle skapninger, og at det er ufint at dere inntar hjemmene på denne måten.

«Veggedyret»: – Vi er et ektefødt barn av evolusjonen og er slettes ikke ekle! La meg også avkrefte en annen myte; veggedyr har ingenting med urenslighet å gjøre. Men jeg skal innrømme at vi er opportunister som griper mulighetene vi får med alle seks armer og ben.

Fakta om veggedyr

Hvordan kan vi bli kvitt dere?

«Veggedyret»: Nå begynner spørsmålene å bli frekke, men javel da! Den beste og eneste måte å forhindre veggedyr i eget hjem er å sjekke hvert plagg nøye etter at du har vært på reise, og vaske plaggene straks du kommer hjem.

– Det kan også være lurt å oppbevare bagasje slik at vi ikke får gjemt oss i klærne dine. Vi er ikke så god til å klatre, og mange oppbevarer derfor bagasje lukket og høyt oppe eller i badekar og lignende slik at vi ikke kommer til. Vi veggedyr liker heller ikke kulde, så mange setter bagasje i fryseboks eller lignende om de frykter at de har med veggdyr hjem. Men om du først har fått veggedyr i hus trengs profesjonell hjelp.

Må jeg utvide husforsikringen for å få dekket utgifter til utbedring av skader påført av veggedyr?

«Veggedyret»: – Du er forsikret mot veggedyr med bestforsikringen fra DNB, men ikke med basis-forsikringen. Vi foretrekker åpenbart de som har den sistnevnte, men om jeg skal være ærlig kan det være lurt å velge best-forsikringen fordi veggdyrskader kan bli veldig dyrt. Forsikringen dekker flere skadedyr og blant annet; skade på bygning etter råteskader og insekter, bekjempelse av stokkmaur, husbukk, stripet borebille, kakerlakk, veggedyr og andre skadeinsekter. Vær oppmerksom på at bestforsikringen ikke dekker bekjempelse av aktivitet som har startet eller den del av skade som startet sin utvikling før forsikringsavtalen trådte i kraft.

KJøp innboforsikring hos DNB

Les også