Hva bør du spørre om, hva skal du se etter? Når du kjøper bolig er det lett å gå seg vill. Nå har vi gjort det enklere å unngå bomkjøp.

Å kjøpe bolig, kanskje for første gang, kan være nervepirrende nok om du ikke i tillegg skal ha usikkerhet om hva du bør se etter på visningen, sier Dan Krister Holst i DNB (bildet), som jobber med utvikling for DNB Eiendom

– Våre meglere får mange spørsmål, men opplever også at mange stiller helt uforberedt.

Fungerer uavhengig av megler

Appen «Visning» vil guide deg gjennom alle visninger du går på. Du får oversikt over solforhold, nabolaget og alt du bør sjekke på visning. I tillegg hjelper appen deg å holde oversikt over hvilke boliger du har vært på. Uansett om det våre konkurrenters visninger eller våre, sier Holst.

Brukertester har vist at appen oppleves som uunnværlig etter første gangs bruk
Vi har kjørt brukertester før lansering og resultatene var entydige: Boligkjøperne syntes appen ga veldig god hjelp i en for dem litt uvant situasjon.

– Det var tydelig at dette var noe folk hadde ventet på, smiler han.

Her ser du hva «Visning» kan gjøre for deg på visning:

Tenk på hva som er viktig for deg!

Det viktigste for mange er å få en oversikt over eventuelle feil og mangler og danne seg et estimat på hva man må kunne påregne av oppussing og utbedringer.

– Viktig, men tross alt ting du kan gjøre noe med senere, mener Holst.

Desto viktigere er det å få oversikt over ting du ikke kan gjøre noe med. 

– Kjøper du en leilighet eller et hus for så i etterkant finne ut at sola forlater balkongen lenge før du er hjemme fra jobb, eller at det hverken er skoler, barnehager eller kollektivtransport i området, så er det vanskelig å få gjort noe med, sier Holst.

Også det gir «Visning» deg oversikt over. Legg inn adressen på boligen og du får opp et kart som viser servicetilbud i nærheten.

UNNGÅ BOMTUR: Appen «Visning» forteller deg om nærmeste servicetilbud, slik at du kan finne nærmeste busstopp, butikk, skoler og barnehager. Bare legg inn adressen så dukker det opp.

Appen viser deg hva som er i nærheten

Det er også smart å ta høyde for vegetasjonen rundt, sier Holst.

– Husk at trær vokser. Se for deg hvilke trær som kan bli en utfordring over tid. Hvor står trærne? På egen tomt, på nabotomt eller grunneiers eiendom?

Med appen kan du dessuten unngå mye irritasjon i fremtiden.

– Vi mener appen vil bli et uunnværlig hjelpemiddel for alle som går på visninger, men den tar ikke bort ansvaret både selger og kjøper har, sier Holst.

Rådet er derfor som alltid: Bruk god tid på å gå visninger, følg med i budrunder og sjekk hva boligene faktisk blir solgt for i det området du vil bo.

En ting bør alle unngå:

– Ikke kjøp eiendom usett. Sett av tid til å undersøke boligen før du kjøper.

Gjør alltid dette før du drar på visning:

  • Last ned appen Visning. Start ny visning når du kommer frem til adressen. Sjekk området før eller etter du har vært på selve visningen.
  • Last ned/bestill prospekt før du går på visning. Da har du mulighet til å skrive ned spørsmål før du kommer dit.
  • Legg disse spørsmålene til i din sjekkliste i appen Visning.
  • Les boligsalgsrapport eller takst om det foreligger. Den følger i så fall vedlagt salgsoppgaven. Dersom en slik en byggteknisk rapport ikke foreligger, avtal med en bygningskyndig venn om han eller hun kan være med på visning.
SOLFORHOLD: Appen Visning viser deg hvor solen står til gitte datoer og klokkeslett, slik at du for eksempel kan sjekke om boligen har kveldssol eller morgensol på verandaen. På denne skjermdumpen ser du at sola sjelden skinner akkurat der testpersonen sto.

 

 

Les også