Å kjøpe bolig er noe du gjør få ganger i livet, og du skal ta avgjørelser du skal kunne leve med. – Forbered deg godt!

En ny bolig forandrer mye mer enn adressen din, sier Sondre Hov Ulsaker i DNB Eiendom. I en hektisk budrunde har du kort tid på å ta beslutninger som kan påvirke deg resten av livet. Derfor er det alltid en god idé å snakke med noen som har erfaring, noen som gjør dette hver dag.

Her får du våre beste råd om boligkjøp!

 

Skaff deg finansieringsbevis først som sist!

Sondre Hov Ulsaker, DNB Eiendom. (Foto: Inviso)

Ta kontakt med banken din og be om et finansieringsbevis. Et finansieringsbevis er kort sagt et bevis på hvor stort lån du kan få og hva det betyr for din økonomi, sier Ulsaker.

– Legger du dette beløpet sammen med den egenkapitalen du måtte ha, vet du grensen for hvor mye du kan by på en bolig. Samtidig vil du få en kontaktperson i banken og forholde deg til slik at boligkjøpet blir enklere for deg.

Hos DNB får du også en finansieringsplan i tillegg til selve beviset. Her finner du blant annet informasjon om hvordan lånet ditt skal betjenes og hva de månedlige utgiftene blir. Nyttig informasjon som gir deg bedre oversikt!

Er du kunde i DNB kan du søke finansieringsbevis her.

 

Orienter deg om pris og etterspørsel der du vil bo

Det kan være smart å gå på visninger på boliger i området der du vil bo, selv før du er klar til å kjøpe.

Du bør orientere deg om temperaturen i akkurat det boligmarkedet du vil bo.

Se hva boligene legges ut for, og sjekk i ettertid hva de gikk for. Om prisen ikke står på nettet, ta kontakt med megleren direkte. Må du regne med å gå over prisantydning, eller kan du være heldig og få boligen til en lavere pris?

 

Unngå bomturer – sett opp et godt søk!

Når du er på boligjakt blir du også kanskje litt “finnoman?” Det er et helt vanlig fenomen. Der får du jo også raskt en oppfatning av både prisnivået og hvilke boliger som ligger ute på markedet.

– Det kan likevel være lurt å lage et mer spesifikt søk over hva du synes er viktig, slik at du etter hvert slipper å dra på visninger på boliger du strengt tatt ikke er interessert i.

Du bør unngå å gå på visninger på boliger du egentlig ikke vil ha.

Et søk kan du enkelt sette opp i DNB Eiendoms boligsøkerregister. Når du har registrert deg får du varsling straks det dukker opp en bolig som matcher dine ønsker.

 

 

Spør en lokalkjent megler!

En lokalkjent megler kan være en verdifull kilde til informasjon. Han eller hun vet som regel hvorfor en bolig gikk høyt i pris, samtidig som naboboligen gikk lavt.

– En megler kjenner kjøperne i sitt område godt. De samme boligjegerne går igjen på visningene i området en god stund før de kjøper. Og konkurransen om objektene sier mye om hvor prisen vil ende.

En megler kjenner kjøperne i et område godt, vi treffer de samme menneskene på visninger og i budrunder flere ganger.

En megler vet derfor også ofte hvilke boliger som snart skal legges ut, for nesten alle som er på boligjakt skal selv selge.

Ta gjerne kontakt med en av DNB Eiendoms over 750 lokalkjente eiendomsmeglere. Vi selger nesten 25 000 boliger hvert år og vi har masse erfaring. Vi gir deg gjerne råd, helt gratis!

Her finner du telefonnummer til DNB Eiendoms meglere!

 

.

Bruk visningen og les prospekt nøye!

Når du først skal kjøpe det dyreste du kanskje noen gang har kjøpt, bør du investere litt tid i å lese prospekt før du går på visning, sier Ulsaker.

Noter deg alt du lurer på, og legg spesielt merke til det som eventuelt ikke står.

-Våtrom og elektrisk er spesielt viktig å finne ut av alderen på, når ble det sist byttet, hva er eventuelt planlagt av oppussing i borettslaget?

Skriv opp dine spørsmål og spør megler på visning eller i forkant. Megleren er pliktig å ta spørsmålene videre til boligselger som har ansvar for å svare.

Sjekkliste for visning finner du her!

 

Budrunden – ulik hver gang

Når du er med og byr hender det at det glipper, men uansett hvor leit det føles der og da – noen ganger må du la budrunden fortsette uten deg.

Husk at du skal kunne leve med det lånet du tar opp. Lenge.

Men noen ganger skal du også legge på de 50 000 ekstra som skal til for at du skal få drømmeboligen din. Hva som er smart for nettopp deg, er noe du og en god bankrådgiver kan finne ut av sammen.

Direkte link til DNBs chat her! (åpen 24/7).

 

Artikkelen ble første gang publisert på www.dnbeiendom.no/altombolig 12. januar 2017 

Les også