Rundt åtte av ti av personbiler Autolease leverer til næringslivet, er enten sorte, grå eller sølv. Og ikke uten grunn, disse fargene holder seg fortsatt best i bruktmarkedet.

I databasen over bilene Autolease har i flåten viser det seg at fargevalget ikke har endret seg. Den typiske fargen på firmabilen i 2006 er like typisk i dag. Det er sort, grått og sølv som selger best. De samme fargene selger også best når bilen en gang skal ut på bruktmarkedet.

presse-hjm02-11-1
VÆR FARGEBEVISST: Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease Norge, biladministrasjonsselskapet til DNB, forteller at bilens farge påvirker bruktverdien.

Lurer du på hvor mye du kan låne til bil? Beregn og søk

 

To farger faller dårlig ut

– Bilens farge påvirker bruktverdien, det er et faktum. Sort, grå og sølv er farger som belønnes i form av god verdi når bilen skal selges brukt. Generelt regnes farger som rød og hvit som mindre kurante på store og mellomstore biler, og bruktverdien blir dermed lavere, forteller Haakon J. Marthinsen, leder for Autolease Norge, biladministrasjonsselskapet til DNB.

I spekteret av sølv og grått finnes det varianter av blå, grønn og gull/champagne som gjør bildet noe mer variert. Disse variantene påvirker ikke restverdien negativt.

Brun i vekst

Derimot er hvit eller rød uheldig for bruktverdien, spesielt om lakken ikke er metallic. Hvit har vært en trendfarge lenge, også brun har vokst noe de siste årene.

Også interiøret spiller inn, og det er en kjensgjerning at lyst interiør er tyngre å selge i bruktmarkedet, spesielt i de mer kostbare segmentene.

KAN BLI STRAFFET: Hvite biler må være godt utstyrt hvis de ikke skal bli straffet i bruktbilmarkedet.

Hvite biler må skille seg ut

Hvite biler taper seg mer i verdi enn andre farger, men som alltid finnes det unntak. Hvit er en «statement»-farge, og skal man ha hvit bil stiller det krav til hvordan bilen ellers er utstyrt. Har man for eksempel en hvit Audi A5 med S-line inn- og utvendig, og ellers riktig utstyr så vil denne bilen holde seg godt sammenlignet med en lik bil i sølv/sort, og er da ikke noe dårlig valg. Men er det snakk om en Ford Mondeo Trend med hvit lakk, så blir den straffet i bruktmarkedet.

– Poenget er at en hvit bil må skille seg ut ved at den ser bra/gjennomført ut, ikke fordi den er kjedelig og anonym. Som en regel helt generelt; skal man ha hvit bil må bilen være topp utstyrt, hvis ikke skal man holde seg unna denne fargen. Gjennomsnittlig taper en hvit bil seg 4–6 prosent mer enn tilsvarende biler i andre kurante farger, sier Marthinsen.

MØRKT ER BRA: Det er lettere å selge biler med mørkt interiør.

Skader og skitt er mer synlig på sorte biler

Holdbarheten til hvit lakk er som andre farger og er ikke noe dårligere. Det er ingen særskilte krav til pleie for hvit bil. Hvit og sort er imidlertid det mest upraktiske man kan ha med tanke på at skitt er mer synlig enn på andre farger. Derimot er småbulker og mindre lakkskader mer synlig på sort enn hvit bil.

For varebiler er ikke fargen så viktig, verken i butikken eller i bruktmarkedet.

Lurer du på hvor mye du kan låne til bil? Test med bilkalkulatoren

Mer om Autolease
Autolease er DNB konsernets produktleverandør for langtidsleie og biladministrasjon av firma- og tjenestebiler. Autolease har som målsetting å hjelpe kundene med å anskaffe riktige kjøretøy til sitt behov, og å levere løsninger som sikrer at bilholdet binder færrest mulig økonomiske og organisatoriske ressurser. Autolease er Skandinavias mest innovative aktør, innen operasjonell leasing og fleet management. Autolease sine unike løsninger bidrar til et enkelt, kostnadseffektivt og oversiktlig bilhold.

Les også