GRÜNDERNE FRA VIPICASH: Olivier Mukuta, Fredrik Paulsen Mosis, Merryn Willets, Jonathan Kongolo og Janny Kinende. FOTO: Hermann Möhring

VipiCash ble etablert våren 2017 fordi gründerne så et stort behov for å gjøre pengeoverføringer til familie og venner i Afrika og Asia tryggere og rimeligere.

VipiCash er ett av fire selskap som skal delta i DNBs andre akseleratorprogram. Prototypen er klar og nå trenger gründerne kompetanse om betalinger til utlandet for å lykkes.

 

Selve ideen kom fra egen frustrasjon

– Vår erfaring var at penger som overføres til familiemedlemmer i hjemlandet ofte ikke kommer frem uten at mellomledd tar lovlige og ulovlige deler av beløpet. I tillegg er det ofte høye gebyrer knyttet til internasjonale overføringer, forteller Olivier Mukuta, en av gründerne bak selskapet.

100 butikker er allerede registrert

VipiCash laget derfor en plattform for kontantløse pengeoverførsler til utlandet. Kontantene fjernes ved å koble sendere direkte med utsalgssteder som tilbyr produkter eller tjenester etter mottakernes behov. Dette kan for eksempel være et lokalt apotek, sykehus, butikk eller skole.

Den er testet i Uganda, Pakistan og Elfenbenkysten

– Mottakerne mottar penger ved å få tilsendt en digital kupong på SMS eller e-post. 100 butikker er allerede registrert på vår plattform, og den er testet ut i Uganda, Pakistan og Elfenbenkysten, sier Mukuta.

Nå skal VipiCash øke kompetansen på betalinger

VipiCash har så langt utviklet en prototype på ideen. Målet med å være med på akseleratorprogrammet er å utvikle ideen videre, samt få bedre kompetanse på betalinger og pengeoverføringer til utlandet.

Endelig kommer vi i et nettverk med kompetanse på betaling

– Vi gleder oss! Endelig kommer vi i et nettverk med kompetanse på betaling. Det har holdt oss igjen – vi har prøvd å sette oss inn i lover og regler, men det har vært krevende. Vi regner med vi har kommet mye lenger om tre måneder, sier Mukuta.

Viktig erfaring innen programmering

Olivier forteller at teamet nå består av åtte personer. De fleste har teknisk bakgrunn, er utviklere og har mye erfaring med programmering.

– Teamet vårt har mye kompetanse, særlig innen programmering. Markedssjefen Merryn Willets (midte på toppbildet) kommer fra Australia og har tidligere jobbet for innovasjonsministeren der. Vi samarbeider også med Universitetet i Oslo gjennom StartupLab og det er verdifullt, forteller Mukuta, som selv er medisinsk teknolog og har jobbet som ingeniør på A-hus.

Deltagelse på DNB NXT Accelerator ga boost til FundingPartner

DNB ønsker å finne interessante samarbeidspartnere

Rasmus Figenschou

DNB har de siste årene løftet satsingen på oppstartsbedrifter og har som ambisjon å hjelpe oppstartsselskaper med å lykkes. I tillegg ønsker DNB å øke innovasjonstakten, og DNB NXT Accelerator har blitt et viktig verktøy i dette arbeidet.

– Det har vært en raskt voksende erkjennelse i DNB at dagens løsninger ikke er nok for å løse kundens problemer. Det innebærer blant annet at vi bør jobbe sammen med nye aktører, både for å utvikle ideer som er rettet mot finansbransjen og i noen tilfeller også utenfor egen industri, sier Rasmus A. Figenschou, konserndirektør i DNB for New Business Management.

Figenschou forteller at partnerskap har blitt mer og mer interessant for DNB, både med miljøer som StartupLab og med enkeltselskaper. Når bankene åpner opp sin infrastruktur byr dette på nye muligheter for begge parter. På mange måter en «vinn vinn»-situasjon.

– Startupselskapene er blitt mer interessert i å samarbeide med oss og vi har gode erfaringer fra NXT Accelerator i fjor, sier Figenschou.

De andre selskapene som er med i DNB NXT Accelerator er:

Axeptia

Brevio

Tillit Forsikring

Les også