Ett år har gått siden Picterus vant Healthcare-prisen og én million kroner. Nå er selskapet klar til å teste appen på nyfødte.

Picterus har laget en app som avdekker gulsott hos nyfødte. På verdensbasis er det over 100.000 barn som dør av gulsott hvert år, og det er vanlig at nyfødte barn får gulsott først etter at de er utskrevet fra sykehuset.

Gründer Gunnar Vartdal var både overrasket og glad da selskapet ble ropt opp som vinner av DNB Healthcare Prize 2015. Selskapet ble da pekt ut som det mest lovende og innovative norske selskapet i tidlig fase innenfor helseindustrien.

«Dette føles absurd og fantastisk på samme tid», sa gründeren.

Les også: Vant en million etter pitch-konkurranse

uten-navn-2
TIL TOPPS. DNB-sjef Rune Bjerke deler ut førstepremiesjekken til to av Picterus-gründerne, Lise Randeberg og Gunnar Vartdal. Foto: DNB

Ett år senere skal Picterus i gang med å teste ut produktet sitt på nyfødte barn ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Gulsott oppstår når det er for mye av stoffet bilirubin i blodet. Vartdal og hans kolleger skal ta bilder av de nyfødte for å måle konsentrasjonen av bilirubin i blodet til de nyfødte barna.

«Denne studien vil validere teknologien og fortelle hvor godt den fungerer», forklarer Vartdal.

Dere vant en million kroner for et år siden. Hva har dere brukt pengene på?

«Vi har vært heldige som har kunnet ha fullt fokus på teknologiutvikling. Vi har fått utviklet et helt nytt fargekalibreringskort som vi ikke hadde tidligere, samt at vi har videreutviklet algoritmene våre for fargekalibrering i tillegg til numeriske simuleringene av hud. Alt dette er viktig for produktet. Nå er vi nesten i mål og trenger som nevnt å få gjennomført den første kliniske studien», sier Vartdal.

Han synes tingene går i riktig retning for det unge helseselskapet.

«En annen ting vi jobber med er å finne en samarbeidspartner eller første kunde som kan bidra til produktutviklingsbiten. Dette vil kunne være med å definere hvordan produktet blir seende ut.»

Hva er det viktigste du har lært det siste året?

«Fokus er veldig viktig. Det har vært en luksus å kunne konsentrere seg om produktutvikling – ikke om penger. Med penger på bok har vi kunnet gjort det, noe som har vært veldig viktig for selskapet», sier Vartdal.

Les også: Kjempet mot ebola – og fikk en lys idé 

Les også