Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, delte i dag ut en pris til den mest innovative og lovende ideen fra et norsk tidlig-fase selskap innenfor helseindustrien. Vinneren ble Picterus AS, som har laget en app som avdekker gulsott hos nyfødte.

– Det skjer mye innenfor helseindustrien i Norge for tiden. Mange gode kandidater meldte seg på konkurransen, og finalen holdt et svært høyt nivå. Flere av disse selskapene har potensiale til å nå veldig langt, sier leder av DNB Healthcare, Terje Straume.

Vinneren av prisen på 1 million kroner ble Picterus AS, men vel så viktig var muligheten til å få presentert seg foran viktige investorer.

– DNB ønsker at helseindustrien blir en viktig norsk industri i fremtiden og at flere norske selskaper kommer i kommersiell fase. Vi håper prisen er med på å sette søkelys på bransjen og vil bidra til å løfte selskapene. Vårt hovedmål med prisen er at både vinneren og de andre finalistene skal få vist seg frem foran investorer, sier Straume.

Picterus er i ferd med å lage en app til smarttelefoner som vil hjelpe forelde til å oppdage gulsott hos sine nyfødte barn.

– I dag dør over 100.000 barn årlig av gulsott, og det er vanlig at barn får det etter at de er utskrevet fra sykehuset. Dermed blir det ofte foreldrenes ansvar å overvåke om barnet får gulsott. Det skaper mye usikkerhet og bekymring, fordi det ikke finnes noen god måte å sjekke det på – før nå, sa Gunnar Vartdal under den prisvinnende pitchen.

– Ikke gi opp

Minutter senere ble det klart at Vardtal og medgründerne Lise Randeberg og Anders Aune var vinnerne av pengepremien.

– Dette føles absurd og fantastisk på samme tid. Det var så mange sterke kandidater å konkurrere med, så dette kom veldig overraskende på oss. Vi var egentlig veldig fornøyde med å være i finalerunden, men vi har tydeligvis overbevist både juryen og publikum, sier Gunnar Vartdal.

– Disse pengene kommer vi utrolig langt med, faktisk. Det er nok til at vi kan få ferdig appen og begynne prosessen med å få den ut i markedet, sier Vartdal, som håper å ha appen klar til sensommeren 2016.

– Vi vil også takke NTNU Discovery, Innovasjon Norge, og Trønder Energi for å ha hjulpet oss til å komme i posisjon til å vinne en slik pris.

De nybakte vinnerne hadde også råd å komme med til andre som har lyst til å satse på eget selskap.

– Ikke gi opp, og ha tro på ideen din. Velg noe du brenner for, slik at det er lettere å holde koken selv om du sliter i motbakke. Det har vi gjort, men nå har det løsnet, sier Vartdal.

– Vær også mottakelige for gode råd. Det er viktig å erkjenne at det er mye man ikke kan – søk råd hos flinke folk rundt det, legger Lise Randeberg til.

healthcareprisen.3

Healthcarebanken

DNB er den ledende nordiske healthcarebanken, og er blant de største healthcarebankene i USA. DNB Healthcare har en portefølje med mer enn 50 internasjonale selskaper innenfor pharma, biotech, medtech og diagnostikk.

De påmeldte til prisen har vært selskaper innenfor healthcare; pharma, biotech, diagnostikk, medtech og eHealth. Blant 40 søkere, 11 semifinalister og 6 finalister ble Picterus plukket ut som den endelige vinner. Selskapene ble evaluert på innovasjonshøyde, forretningspotensiale og plan for og gjennomføringsevne i forhold til utvikling av selskapet. I semifinalen og finalen ble også selskapene bedømt på evne til å presentere og formidle businesscase for jury og investorer. I finalen måtte hvert selskap levere en 6 minutter pitch, deretter fulgte en avstemming med 50% av stemmene fra dommerpanelet, og 50% fra publikum (mentometer).

Følgende selskaper deltok i finalen:

  1. Vaccibody – utvikler kreftvaksine for livmorhalskreft.
  2. Ultimovacs – utvikler kreftvaksine for ulike typer kreft; prostata, lunge og føflekk.
  3. Spiro Medical – har utviklet et apparat for å diagnostisere forstyrrelser og stans i pusten under søvn.
  4. Glucoset – utvikler et blodsukkermåleapparat for pasienter under intensivbehandling.
  5. Picterus – utvikler app for å diagnostisere gulsott hos nyfødte.
  6. Labrida – har utviklet en spesiell type børste for rengjøring av tannimplantater.

Juryen besto av norske og internasjonale profiler innenfor ulike områder av Healthcare:

  • Espen Tidemann Jørgensen, Portfolio Manager, Holta Invest
  • Anders Tuv, Investeringsdirektør, Radiumhospitalets forskningsstiftelse
  • Runar Bjørklund, Investor og styreleder ConceptoMed AS
  • Benedicte Bakke, Senior Advisor, DNB Healthcare

 

Les også