For 14 dager siden åpnet Sandy og Andreas kaféen og butikken Villa Veierland. Forretningsidéen er utviklet over fire år, men allerede leverer gründerne over budsjett. 

Paret startet sin gründerreise for fire år siden. Da levde de et hektisk liv i Oslo som fotograf og leder av en franchisebutikk.

– Vi levde i hamsterhjulet og lengtet til noe annet med mer mening for oss. Vi var innom mange tanker om hva vi skulle gjøre videre, men plutselig en dag var et hus til salgs på Veierland. Vi måtte bare kjøpe det, sier Sandy Farazjou, som driver Villa Veierland sammen med mannen sin Andreas Harvik.

Målet er å lage en atmosfære som gjør at folk vil henge litt her

Huset som tidligere hadde losjert en kolonial-butikk ble kjøpt og full renovering av hus og hage startet, samtidig som forretningskonseptet ble utviklet.

– Vi så at det var mangel på butikker som kunne fortelle oss hvor ting kommer fra og har utviklet konseptet vårt fra det. Vi landet på at vi ville ha kortreiste varer, både til kaféen og til butikken, så vi har bare norskproduserte varer, sier Farazjou.

Nå i startfasen driver Sandy både kaféen og butikken. Kaféen selger enkle retter, desserter og kaker, og har alle rettigheter for vin og øl. Butikken selger blant annet smykker, ting til kjøkkenet som både er spiselige og bruksredskaper, såper og småmøbler. I tillegg har de nettbutikk med de fleste av varene.

– Andreas er pådriveren for kaféen, mens jeg er ansvarlig for butikken. Vårt mål er å lage en atmosfære som gjør at folk vil henge litt her, sier Farazjou.

Bruker startskudd.no til å samle inn penger

Paret bruker DNBs crowdfunding-plattform startskudd.no for å hente inn penger til å utvikle butikken og kaféen videre.

Via en lenke på facebook fant Sandy startskudd.no. Hun hadde lest mye om crowdfunding, også kalt folkefinansering, og tenkte at det kunne være noe for dem å bruke. Utenlandske crowdfunding-plattformer ble studert nøye for å se hvilke prosjekter som fikk det til og de som ikke fikk det til.

– Vi laget en profil på startskudd.no og begynte å blotte litt inn. Den lille chatte-tingen nederst på siden ville hjelpe meg hver gang! Vi fant ut at vi måtte ha en video, den tok litt lang tid å lage, men vi kom i havn. Jeg har lært mye ved å kikke på andre crowdfunding-prosjekter og jeg har lest om hvordan gründere har jobbet for å samle inn penger i tillegg til å lage prosjektside. Crowdfunding er et mystisk fenomen, men jeg tror det handler mye om hva man gjør i forkant og etterpå, sier Farazjou.

Villa Veierland

For Villa Veierland ser det ut til å bli en hektisk sommer. Kanskje må de leie inn litt hjelp til å rydde bord og hjelpe til med oppvasken.

– Når vi målet vårt om å samle inn 80 000 kroner nås, er en fryser og isbit-maskin det første vi skal kjøpe oss. Vi har ikke hatt penger til å kjøpe fryser og isbit-maskin, men vi vet jo at sommeren handler om iskrem og kald drikke, så det håper jeg vi får til, avslutter en spent gründer.

Her kan du lese mer om hvordan lykkes med crowdfunding.

Har du lyst til å ta en tur til Veierland utenfor Sandefjord? Les mer om den vakre øya her 

Du kan overnatte på Veierland på Kystled-hytte.

Les også