Norsk teknologigründer vil bruke stordata, analyseteknologi og maskinlæring på rigger, på samme måte som Google og Tesla gjør det på veien.

Tidligere McKinsey-partner Tor Jakob Ramsøy er nå gründer og sjef i Arundo, teknologiselskapet som har et uttalt mål å ta med kunnskapen fra Silicon Valley til oljeindustrien. Torsdag besøkte han DNB High Yield Bond Conference 2017 for å presentere planene for potensielle kunder og investorer.

Arundo har utviklet en programvare som håndterer store datamengder og driver dessuten med maskinlæring.

– Vi jobber i stor grad på samme måte som Google Cars og Tesla. Dersom en Tesla krasjer i et tre, så lærer alle Tesla-bilene av det. Man trenger heller ikke være online hele tiden, det holder å koble seg til når man setter bilen i garasjen. Luftfartsindustrien har gjort dette i ti år og blitt veldig flinke, fordi de har blitt presset på kostnader. Olje og gass har ikke opplevd det samme presset på kostnader – før inntil nylig, sier Ramsøy.

Heftig potensial

Arundo har fått mye oppmerksomhet siden oppstarten i 2015. Selskapet har i media blitt løftet frem som en kandidat til å bli Norges første Unicorn. Unicorn er i denne sammenhengen en betegnelse på et nystartet teknologiselskap som blir verdsatt til mer enn en milliard dollar.

Selskapet retter seg mot industrien, og først og fremst den delen som krever store investeringer. Olje og gass er en slik bransje, og her kan innsparingene være store, ifølge gründeren.

KONFERANSE: Tor Jakob Ramsøy forklarer potensielle kunder og investorer hvordan Arundos programvare fungerer under DNB High Yield Bond Conference 2017. Foto: Stig B. Fiksdal

– Oljeselskapene i Nordsjøen har i gjennomsnitt en oppetid i produksjonen på 84 prosent. Det høres ganske dårlig ut, men er faktisk helt i verdenstoppen, selv om mange oljeselskaper har et mål om å klare 95 prosent. Dersom vi kan bruke våre verktøy til å øke produksjonstiden med én prosent, så gir det en enorm effekt på lønnsomheten, sier Tor Jakob Ramsøy.

– På samme måte som Amazon kan anbefale deg den neste boken du bør lese, kan vi forutse problemer som kan føre til stans i produksjonen, legger han til.

Arundo ansetter dataingeniører med bakgrunn fra selskaper som for eksempel Google.

– Vi har med oss den nyeste og hotteste tittelen i industrien: «Data scientist». En tittel de færreste i industrien hadde hørt om for tre år siden, sier Ramsøy.

Han forteller at ingeniører vil typisk ha mest mulig data tilgjengelig. De som styrer produksjonen vil derimot ha størst mulig transparens og dermed færre data å forholde seg til.

– Programvaren vår har som oppgave å bygge en bro mellom disse, sier Ramsøy.

Les også: – Digitalisering er som en sukkertøyeske for sjømatnæringen

Les også