MOTESKAPER PÅ LANDET: – Jeg føler meg ikke avskåret selv om jeg jobber her på landet, for nå kan vi enkelt koble oss på hvor som helst, sier Siv Elise. – Og vi har kort vei til flyplassen, legger mamma Olaug til. Foto Solfrid Sande

Fra låven på hjemgården på Jæren i Rogaland har mor og datter skapt en motesuksess med iiS Woodling. Den store drømmen er å lage klær av egen ull, bærekraftig og helt økologisk.

Siv Elise Seland studerte mote i Danmark og Italia, og fikk tilbud om jobb for Versace i Milano. Men valgte samarbeid med moren og familieliv på Sæland på Jæren med sin italienske mann. Sammen har de skapt motemerket iiS Woodling, Siv Elise designer og mor Olaug Vesterheim Seland styrer produksjon og logistikk.

– Jeg skaper et lite univers av det jeg er opptatt av, med inspirasjon fra håndverk, natur og tradisjon, som alltid vil være essensen av iiS Woodling.

NY SESONG: – Jeg har jobbet litt med struktur og mønster fra mose i høstkolleksjonen. Men nå er hodet mitt fullt av neste års sommerkolleksjon, sier Siv Elise Seland. Foto: Solfrid Sande

Klær for å trives i – med røtter i gården

Ambisjonen er å skape klær som folk trives i hverdagen, men som har det lille ekstra. Lett gjenkjennelig mønster- og fargebruk, snitt og materialvalg, hvor strikk er hovedplagget.

Tradisjon møter det glamorøse med kjolesnitt og paljetter.

Vi fikk dermed en ”flying start” med supre forhandlere

– Inspirasjonen får jeg fra naturen, farger og det som omringer meg. Røtter og tradisjon er alltid med. Det kan også være kunst, arkitektur, linjer som jeg synes er interessante, og trender som påvirker uttrykket.

Identiteten til iiS er blitt skapt på gården, med historien, og inspirasjonen fra moren som jobbet med tradisjonsstrikk. Det ligger nok dypt i oss, forteller Siv Elise.

Elisabeth skaper bærekraftig luksus fra nord – av laks

IDYLLISK: – Inspirasjonen får jeg fra naturen, farger og det som omringer meg, forteller Siv Elise. Foto: Solfrid Sande

Gründere på bygda

Lyden av symaskin er noe som hørte barndommen til for Siv Elise, med mor som er skredder og jobbet i tekstilindustrien. Moren Olaug Vesterheim Seland startet sin egen bedrift med strikkeklær rettet mot husflid og turistmarkedet i 1999. Siv Elise designet for firmaet i årene hun studerte, før begge ville endre kursen og satse på motemarkedet.

Jeg tror det ligger en liten designer i henne

Den første iiS Woodling-kolleksjon var klar i 2006, med norsk lusekoftemønster i friske farger med paljetter.

– Folk kjente igjen mønsteret på en helt ny måte. Det slo godt an og vi fikk mye oppmerksomhet. Det traff en nerve. Vi fikk dermed en ”flying start” med supre forhandlere, og derfra ballet det på seg, sier Siv Elise.

Garnbutikken begynte å åpne klokken åtte – om morgenen. Det likte kundene

DU STORE … Den nyeste tilskuddet er tre alpakkaer. Drømmen er å lage klær av egen ull. Foto: Solfrid Sande

Skulle ikke flytte hjem til gården

Da Siv Elise dro til Danmark for å studere, holdt hun alle muligheter åpne. Etterpå ble det masterstudier i mote i Milano, hvor hun trivdes veldig godt. Men underveis hadde hun også blitt mer og mer involvert i morens strikkebedrift.

– Da jeg var ferdig med skolen i Milano var jeg veldig klar for å gjøre noe annet. Og plutselig sto det et ledig hus her på gården.

I Milano hadde hun jobbet i designstudiet til Stefano Guerriero, og fikk tilbud fra det kjente motehuset Versace om å få bli praktikant. Men da hadde hun allerede fått med seg sin italienske kjæreste på flytteplaner, var gravid og klar for å slå seg ned på Jæren og jobbe sammen med moren.

MOR OG DATTER: – Vi er i slekt, men har ofte ulik smak og meninger, sier Siv Elise Seland.- Mange sier det er suksessfaktoren, sier mor Olaug Vesterheim Seland. Foto: Solfrid Sande

Familiebedrift

Det er blitt en familiebedrift, far også er med. Han tar seg av varer som kommer til gården i konteinere, og er en slags vaktmester. Og nå transformerer han det gamle fjøset til et moderne kontor og butikk, der du får følelsen av å være er helt annet sted enn ute på landet.

Dette er ingen åtte til fire jobb

– Det blir litt diskusjoner av og til. Fordelen med å være mor og datter er at det kommer rett fra leveren. Men vi har forskjellige arbeidsoppgaver, og jeg blander meg ikke opp i designet og hun blander seg ikke i mine oppgaver, sier mor Olaug.

– Vi leser hverandre veldig bra, og er kjempegode venner på bunn, sier Siv Elise.

AFRIKANSK: De små ”perleveskene” fra Uganda, laget av papirremser som rulles sammen, før de fikseres med økologisk lakk slik at de blir harde, faste og slitesterke. Et sosialt entreprenørskapsprosjekt for kvinner som iiS Woodling samarbeider med. Foto: Solfrid Sande

Bærekraftsfokus og økologisk produksjon

– Vi jobber hele veien med å bli så bærekraftige og miljøvennlige som mulig, og er opptatt av etikk i alle ledd. Vi har et stort mål om at hele kolleksjonen skal være økologisk, sier Siv Elise.

Klærne produseres nå med den høyeste standarden kalt GOTS-sertifisering. Og miljøvennlig materialvalget og mindre bruk av syntetiske stoffer er stadig i fokus.

– Som leverandør har vi et ansvar, for det vi benytter av syntetiske fiber og plast i klærne. Dette blir mer og mer viktig å tenke på, hva er egentlig plast og hvor det blir av. Det er like mye vårt ansvar som forbrukeren, sier Siv Elise.

LIKER LIVET PÅ LANDET: – Jeg føler frihet, og en ro her. Jeg trenger ikke andre rundt meg for å jobbe. Og har tilgang til hele verden fra kontoret her, sier Siv Elise Seland. Her sammen med mor Olaug ved vannet nedenfor gården. Foto: Solfrid Sande

Fabrikkbesøk og valutakurser

Markedet et presset på pris, og for dem er det viktig å levere så god kvalitet som mulig, forteller Olaug. De klarer seg godt, med få ansatte og ved at de selv gjør hele prosessen. Og reiser ned på fabrikkbesøk til Hongkong et par ganger i året.

– Vi har vært heldige som har funnet gode produsenter i Kina.

De valgte DNB som bank fordi det gir Olaug mulighet til å følger med på valutakursene siden de handler i valuta med leverandørene i Kina. Kursendringer kan bety store beløp de må betale ekstra om hun ikke følger nøye med. Dette er ingen åtte til fire jobb, forteller Olaug.

LÅVEN: Bygges om til kontor og butikk, med outlet som åpner i helgene. Foto: Solfrid Sande

Ny norsk mote

iiS Woodling var tidlig ute i bølgen av norske motemerkevarer som nå er blitt solide og kommersielle. Planen er å etablere seg enda sterkere i det norske markedet.

– Vi skal trives i jobben vår, og er en familiebedrift i alle ledd. Vi har det veldig fint nå med hvordan vi jobber nå, men vi har mer ambisjoner med tiden.

Der er noen år siden gården var i drift med melkekyr, sau og gris. Nå er det tre kasjmirgeiter og tre alpakkaer som bor her, og som pleier skogen bak.

De har en liten familie, Siv Elise er enebarn, men med hennes tre barn og mann blir det liv på gården, og de får litt av den samme oppveksten hun hadde med nær kontakt med besteforeldrene.

– Farmor var veldig viktig for meg. Hun hadde fri hele dagen og hadde tid til meg når jeg kom hjem fra skolen.

Siv Elise og familien bor i farmorens gamle hus som ligger ved siden av. Når hele familien på Sæland er samlet legger de vekk prat om klær og forretningsdrift. Men det er mulig at designeventyret på Sæland smitter over på tredje generasjon med tiden.

– Jeg har en jente som sier hun vil bli designer, forteller Siv Elise.

– Ja jeg tror det ligger en liten designer i henne, legger mor Olaug til.

INSPIRASJON: I butikken henger bilder fra nærområdet som er inspirasjon når Siv Elise lager en ny kolleksjon. Mosen og mønsteret er sterkt til stede i høstkolleksjonen. Foto: Solfrid Sande

Les også