KURERER TANNLEGESKREKK: – Det er en bevisst strategi å bruke den minste sprøyten. Og så forklarer jeg alt jeg gjør, jeg forklarer veldig godt hva jeg gjør, sier Peter Netland, tannlege hos Oslo Tannlegesenter. Foto: Stig B. Fiksdal

Omtrent 50 prosent av alle nordmenn har tannlegeskrekk. På Oslo Tannlegesenter har tannlegene spesialisert seg på tannlegeskrekk, og de føler seg ofte som minipsykologer.

– Hver dag behandler vi mennesker med tannlegeskrekk. Noen kommer inn og er litt nervøse, mens andre, ca. 10-15 prosent, har fobi mot tannbehandling, sier tannlege Peter Netland.

Netland forteller at de med verst tannlegeskrekk sjelden går til tannlegen. Tannleger kan oppleve at noen ikke har vært hos tannlegen på 25 år.

– Det er skikkelig leit å se disse pasientene fordi de er i en vond situasjon. Det er derfor så gøy når vi kan hjelpe.

Se hvor mye dette firmaet bidrar med til samfunnet

Kurerer tannlegeskrekk

Målet til tannlegene er at de skal få pasientene til å komme inn for en første tannlegebehandling, deretter behandling og oppfølging. Dette for at de ikke får flere hull eller sykdom i tenner og tannkjøtt.

– Vi jobber med å normalisere hele opplevelsen. Våre pasienter skal komme inn, slappe av og sitte igjen med en god opplevelse, sier Netland.

Det er utrolig mye skam rundt det å ha tannlegeskrekk og sitte og gråte i en tannlegestol

Det er alfa og omega å følge opp pasientene etter en behandling.

– Vi legger vekt på at vi ikke skal bare behandle der og da, og sende de ut døren, men heller jobbe med å forebygge slik at tannhelsen blir god.

tannlegeskrekk
MINIPSYKOLOG: Tannlege Peter Netland lytter og spør for å finne ut hva som er årsaken til tannlegeskrekken hos sine pasienter. Foto: Stig B. Fiksdal

Filtrerer ut sannheten

Tannlege Netland forteller at det er helt normalt at mange er nervøse for å gå til tannlegen. Det første tannlegen gjør er å finne årsaken til at pasienten har tannlegeskrekk.

– Du blir en minipsykolog. Du må filtrere ut hvem som forteller hele sannheten, men det er verre med dem som ikke forteller alt, sier Netland.

Så opplevde personen at han ikke fikk nok bedøvelse, det gjorde vondt og han ble heller ikke hørt. Dermed mistet personen all kontroll

Skam og tårer

Tannlegeskrekken vises på mange ulike måter.

– Noen låser seg helt og andre blir helt uforutsigbare. Noen kan bli sinte og noen kan bli lei seg. Noen bare gråter, sier Netland.

Tannlegen forteller at det er mange som føler på skam.

– Tårene kommer før vi har tatt frem speil og annet utstyr. Jeg prøver å få pasienten til å forstå at deres reaksjon er veldig vanlig. Det er utrolig mye skam rundt det å ha tannlegeskrekk og sitte og gråte i en tannlegestol. Det er så mye trykk som har samlet seg opp, så mye vondt som kommer ut, sier Netland.

tannlegeskrekk
MANGE ER NERVØSE HOS TANNLEGEN: 50 prosent av oss har tannlegeskrekk. Foto: Stig B. Fiksdal

– Sprøyta er den mest kjente triggeren

Når den bakenforliggende årsaken til tannlegeskrekken er funnet, prøver tannlegen å finne ut hva det er som kan utløse det sterke ubehaget ved å være hos tannlegen.

– Mange har en trigger. Sprøyter, bor og alt som er spisst kan være en trigger for at pasienten reagerer. For noe er alt grusomt, men sprøyta er den mest kjente triggeren, forklarer Netland.

Tannlege Netland forklarer at han alltid bruker den minste sprøyten for bedøvelse. Den gjør samme nytten som en større sprøyte.

– Det er en bevisst strategi å bruke den minste sprøyten. Og så forklarer jeg alt jeg gjør, jeg forklarer veldig godt hva jeg gjør. Forklarer og kommenterer hele veien, og viser hva jeg skal gjøre slik at pasienten vet hva som skjer. Da blir pasienten helt rolig. Det er mye bedre enn å jobbe med en som er nervøs og ikke har kontroll.

tannlegeskrekk
TRIGGER: Sprøyter er den verste triggeren som kan utløse tannlegeskrekk, men noen kan også reagere på dette speilet. Foto: Stig B. Fiksdal

Gir tilbake kontrollfølelsen

Årsaken til tannlegeskrekk kan ligge langt tilbake i tid og tannlegene på Oslo Tannlegesenter jobber med å finne frem til hva som har skapt tannlegeskrekken sammen med pasienten.

– En dårlig opplevelse hos tannlegen kan være en årsak. Et eksempel kan være at en tann skulle trekkes, men så opplevde personen at han ikke fikk nok bedøvelse, det gjorde vondt og han ble heller ikke hørt. Dermed mistet personen all kontroll, sier Netland.

Tannlegene prøver å gi tilbake kontrollfølelsen til pasientene. Pasientene kan si i fra hvis det er ubehagelig eller vondt.

– Jeg som tannlege kan gjøre en behandling på flere måter. Vi har et mål om at både tannlege og pasient blir fornøyde, sier Netland.

– Selvfølgelig blir jeg glad

Det beste ved å være tannlege er at man virkelig hjelper mennesker som har det vondt, forteller Netland.

– Det beste av alt er de pasientene som vi klarer å kurere for tannlegeskrekk. De som etterhvert har det bra med tennene sine og som ønsker å komme tilbake for oppfølging og veiledning, sier Netland.

tannlegeskrekk
HJELPER MENNESKER: Peter Netland er opptatt av å hjelpe mennesker som har det vondt. Personen på bildet er ikke en pasient, men en kollega av Peter Netland. Foto: Stig B. Fiksdal

Verdibidrag på 5,5 millioner kroner

Oslo Tannlegesenter ble etablert i 2012 og hadde 27 ansatte i 2017. Disse tannlegene bidrar med 5,5 millioner kroner til samfunnet hvert år. Det skaper ringvirkninger og med deres verdibidrag betaler denne bedriften for så mye som fire lærerårsverk, to politiårsverk, to sykepleiere og tre foreldrepermisjoner.

– Det er utrolig gøy at vi kan hjelpe enkeltmennesker i stolen og kan bidra videre i samfunnet også. Alle som jobber her elsker det de driver med, så det er veldig interessant å se hvor mye vi bidrar med til fellesskapet, sier Netland.

Norske tannleger bidrar i snitt med 1,15 millioner kroner i skatter og avgifter. Dette kan lønne 1,8 lærerårsverk i offentlig sektor.

Lurer du på hvor mye din bedrift bidrar med til samfunnet hvert år? Sjekk her.

Får ikke bedre fisk og reker enn dette

Amazonization endrer amerikansk detaljhandel radikalt

Slik får din bedrift lån

Les også