HØRER PÅ KUNDENE: – Tilbakemeldinger fra kundene våre er avgjørende for produktutviklingen. De hjelper oss videre, sier Ole Martin Ølmheim. Foto: Solfrid Sande

Med et integrert sporingssystem for alle typer sykler, gjør Stavangerbedriften sykkeltyveri langt mindre attraktivt. Bikefinder er på full fart ut i verden, med Alexander Kristoff og Petter Stordalen på investorlaget.

– Med Bikefinder finner du sykkelen igjen. Sporingsløsningen vår gir deg du full kontroll, og informasjonen om hvor sykkelen befinner seg.

Den tidligere proffsyklisten og gründer Ole Martin Ølmheim har selv opplevd at store mengder dyre sykler forsvinner ut i natten med frekke tyver. Og nå er sporingssystemet endelig klar for markedet.

Bikefinder har på få år vokst seg fra en idé skrevet ned på en serviett, til full internasjonal lansering i år. Gründeren priser nå selskapet som har vokst frem i miljøet på Innovation Dock i Stavanger til 72 millioner.

Alle syklene forsvant i Italia

Tall fra forsikningsbransjen viser at det erstattes sykler for 70 millioner hvert år, bare i Norge.

– En ting er pengene folk taper, men vi ønsker å senke risikoen for å kjøpe og investerer i sykkel. Vi synes det er leit at risikoen for å få sykkelen stjålet er så stor, at det gjør at mange ikke vil investere i godt utstyr, sier Ole Martin Ølmheim.

Ølmheim forteller at dette er blitt et internasjonalt samfunnsproblem, ofte med velorganiserte bander, og noe som både som berører enkeltpersoner, og hele sykkellag. På et treningsopphold i Italia forsvant alle syklene fra garasjen på hotellet, og det var ikke første gang. Noe profflag opplever dette et par ganger i året

– Jeg så det var et stort behov for et nytt verktøy for å finne sykler igjen etter tyveri. I den øverste divisjonen er det snakk om mye penger når det skjer.

I SYKKELSTYRET: Den slanke blå senderen er stappfull av teknologi som gjøre sporingen mulig. – Jeg tipper vi passerer 16.000 enheter i 2019, sier Ølmheim. Foto: Solfrid Sande

Filmet tyveri under VM

Den tidligere lagkameraten, Alexsander Kristoff og hans gamle team Katusha var tidlig med i testingen av Bikefinder.

– For oss er det avgjørende med tilbakemeldinger fra de som tester og bruker systemet. Da klarer vi å justere og utvikle produktet best mulig.

Det forsvant sykler og utstyr for 5 millioner euro på 3 minutter og femti sekunder

De jobber nå med å få til en brukeravtale med et stort proft sykkellag.

Med rundt 100 profflag i verden, forsvinner det gjerne sykler for rundt en million kroner hver gang de blir utsatt for tyveri. Ølmheim forteller at under VM i 2014 ble et tyveri filmet, og de kunne i etterkant se hvordan traileren ble brutt opp av profesjonelle tyver, som stakk av med alt utstyret til det spanske laget.

– Det forsvant sykler og utstyr for 5 millioner euro på 3 minutter og femti sekunder.

Men Bikefinder-sporingen er til nytte for alle som investerer i litt dyrere sykler, noe som er blitt mer vanlig blant flere nå som elsyklene er blitt et daglig transportmiddel. En av kundene sier at de ser en verdi for systemet for sykler helt ned til 5500 kroner, forteller Ølmheim.

FØLG MED PÅ APP: Jan Erik Sola Foss, utvikler appen som installeres på kundens telefon, som viser deg hvor sykkelen befinner seg. Foto: Solfrid Sande

Samarbeid med forsikringsbransjen

Bikefinder fås i sportsbutikker sammen med en forsikring. Ølmheim forteller det var en litt tung prosess med å få med seg forsikringsbransjen.

De gikk rundt til alle forsikringsselskapene, men de var grodd fast i systemet hvor egenandelsreduksjon fra merking av sykkel var god nok, forteller Ølmheim. Men etter hvert fikk de med seg en aktør.

– Vi hever nå gjenfinningsgraden for syklene betraktelig med vårt system. Vi jobber nå videre med internasjonalt samarbeid. Og håper vi skal få med å få til en avtale med verdens største aktør på sykkelforsikringer, sier Ølmheim.

Den elektroniske sporingen bruker GPS og mobilnettet, som har ført til samarbeid med Telenor, som har gode samarbeidspartnere rundt i verden, for systemet skal fungere overalt. Avtalen med sportskjeden XXL sikrer dem ut til kjedebutikker i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, og i flere Europeiske land.

LØSER ET PROBLEM: Mange eier dyre elsykler, og da er det ikke alltid det holder med en god sykkellås. Foto: Solfrid Sande

Kristoff og Stordalen investorer

Ole Martin Ølmheim og Bikefinder har holdt til på Innovation Dock siden starten, og etter et år med jobbing på si, ba han om permisjon fra revisorjobben for å satse for fullt.

– Jeg satt her alene et år og da ramlet det inn folk som var verdifulle, med kontakter og kunnskap, som har hjulpet oss videre.

I 2017 var Bikefinder et av tre selskap fra miljøet på bryggekanten i Stavanger som kom på topp tre i konkurransen om Strawberrymilionen til Petter Stordalen. Bikefinder vant, og nå investerer Stordalen mer penger i selskapet. Proffsyklist Alexander Kristoff er også med som investor, sammen med 16 andre, og selskapets ansatte er på eiersiden.

VARER PÅ LAGER: Viggo Henriksen, utvikler hardware og software for Bikefinder. Nå er endelig varene kommet til lager, og de kan sende dem ut til ventende kunder. Her sammen med Jan Erik Sola Foss. Foto: Sofrid Sande

Støtteordning

Med på veien har Bikefinder fått støtte fra vekstgarantiordningen hos Innovasjon Norge og DNB.

– Det har vært avgjørende for vår likviditet, og uten dette hadde vi nok ikke klart å vokse så fort som vi har gjort nå, sier Ølmheim.

Terje Fanebust i DNB Stavanger, har fulgt med på reisen til Ølmheim og Bikefinder fra start, og er imponert over langt de har kommer med et så lite team.

– Jeg er imponert over gjennomføringsevnen til selskapet og ikke minst evnen til å knytte til seg anerkjente partnere, store kunder og kompetente investorer. Denne kombinasjonen er for mange helt avgjørende for å lykkes.

Globus AI
– Bikefinder har tatt tak i et samfunnsproblem, og klart å lage et produkt som er ”state of the art”, sier Terje Fanebust. Foto: Christian Faarlund

Produksjon i Kina

Bikefinder var egentlig klar for lansering i fjor, men de bestemte seg for at en siste justering av produktet var nødvendig.

– Vi har jobbet utrolig mye med å kontrollere kvaliteten. Produktet vårt må fungere hele tiden, og derfor måtte vi teste godt ut for at det skal bli skikkelig.

Ølmheim var selv i Kina i fire måneder i fjor, men nå er Bikefinder endelig helt klar for full utrulling. Og på det lille lageret ved siden av kontoret er nå fullt opp av enheter klar for å sendes ut til kundene.

– Jeg er glad for alt vi har fått til nå, og gleder meg til fortsettelsen. For hver dag som går ser jeg bare stadig større potensiale for dette produktet.

Les også