starte AS bedrift firma

Når du skal starte AS er det mye som må ordnes. Vi har laget en liste som du bør følge punkt for punkt. Trenger du å snakke med noen som kan det å starte bedrift, er det bare å ta kontakt med DNBs Oppstartsloser.

I DNB har vi Oppstartsloser som kan hjelpe deg. De kan det meste om det å starte bedrift og trenger du hjelp av Oppstartslosen, er det bare å ta kontakt.

Å starte AS – steg for steg

1. Stiftelsesdokumenter og vedtekter

Du må først utarbeide stiftelsesdokumenter og vedtekter for å starte AS. De aller fleste får dette til helt fint selv, men du kan selvsagt også få hjelp av revisor, regnskapsfører eller advokat. Dokumentene har faste formkrav og signeres av de som skal stifte selskapet. Du kan enkelt generere dokumentene og signere dem elektronisk via Altinn. Se eksempel på stiftelsesdokument her.

2. Åpning av konto

Det neste du skal gjøre er å få åpnet en konto slik at du kan betale inn aksjekapitalen. DNB trenger signerte stiftelsesdokumenter og vedtekter fra deg, i tillegg til skjemaet «Ny bedriftskunde i DNB». Det får du ved å klikke på denne lenken. Trykk på «Bli bedriftskunde» og fyll ut «Bli kunde»-skjemaet. Som selskapsform velg «Aksjeselskap» og under organisasjonsnummer, velg «Jeg er under etablering og har ikke organisasjonsnummer». Dokumentene kan sendes til oss på e-post. Trenger du hjelp, ring 91504800.

Merk at dersom du skal gjøre aksjeinnskuddet i annet enn kontanter (eksempelvis maskiner og utstyr) må du få hjelp av en revisor.

3. Dette gjør banken

Banken åpner konto og sender deg kontonummeret slik at du kan sette inn aksjekapitalen for selskapet, minimum 30 000 kroner.

Når du har gjort dette, gir du beskjed til DNB. Rådgiver i banken vil sende deg en bekreftelse («Erklæring fra finansinstitusjon») som du skal bruke når du registrerer selskapet ditt på Altinn.no.

4. Registreringen i Altinn.no

Du registrerer selskapet ditt elektronisk i Altinn via samordnet registermelding. Følgende dokumenter legges ved: Stiftelsesdokument, vedtekter og bankens bekreftelse av aksjekapital.

5. Erklæring fra finansinstitusjon

Altinn.no får du beskjed om å laste opp vedlegget «Erklæring fra finansinstitusjon eller revisor», for deretter å oppgi organisasjonsnummeret til den som skal signere dette vedlegget digitalt. Her skal det legges inn organisasjonsnummer til DNB Bank ASA, nr. 984 851 006.

6. Brønnøysundregisteret/Altinn.no

Ønsker du hjelp med registrering i Altinn.no eller lurer på om du har levert riktige dokumenter, ta kontakt med Altinn på tlf. 75 00 60 00.

7. Prosess hos Brønnøysundregisteret

Når alle korrekte dokumenter er levert tar det normalt omtrent fem dager før selskapet er registrert og organisasjonsnummer er klart.

8. Selskapet er registrert

Når du mottar organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene og dette er søkbart via www.brreg.no, sender du firmaattest og oppdatert aksjeeierbok til rådgiver i DNB – konto, kort og nettbank kan nå klargjøres og vi sender deg det du trenger.

Skal du starte bedrift? DNBs oppstartloser hjelper deg – helt gratis.

Å starte bedrift gir fantastiske ringvirkninger. Her kan du finne ut hva norske bedrifter bidrar med til samfunnet vårt.

Les her om hvilke støtteordninger du kan søke på når du starter bedrift.

Vi ønsker deg lykke til!

Oppstartslosene hjelper mer enn 150 gründere hver uke: Dette er bransjene som vokser mest

Les også