SKOLEKLIMA: Mange elever og lærere klager på dårlig inneklima. SiteSenses sensorer fanger opp årsakene, og så settes styringssystemet i verk via en app og ventilasjonsanlegget brukes på rett måte. Foto: Alf Ove Hansen

Sensorer sikrer skoler bedre læremiljø, økonomi og inneklima. SiteSense-gründer Alf Solli startet med å forbedre sitt gamle klasserom.

– Jeg leide et forfallent hus, der alt det teknologiske utstyret var i fare på grunn av fuktighet. Jeg søkte etter sensorer som blant annet kunne overvåke dette, men alt var for dyrt. Så da var det bare å lage noe selv!

Alf Solli forsøkte først å pitche til ulike firmaer i hjembyen Alta. Av forskjellige årsaker ble det ikke noe av. Da han fortalte dette til sin tidligere kollega Stefhan Holmgren, kom svaret raskt: «Vi gjør det selv!».

Vi har vel sett det beste og verste av hverandre

 

PENGER SPART: – Ved å optimalisere hvordan varme, lys og ventilasjon brukes, er det ofte mye penger å spare for eldre skoler og andre bygg. Og så vil elever og ansatte få det bedre, sier Alf Solli (t.v.) og Stefhan Holmgren. Foto: Alf Ove Hansen

Mer motivert på egen hånd

– Vi utfyller hverandre. Alf hører til hardware-verden og design, mens jeg er software med web og app. Sammen har vi en perfekt kompetanse. Som ansatt hadde jeg drømmejobben i SmartDok i Alta, men jeg har hatt en gründer i magen i mange år. Du er enda mer motivert når du jobber for deg selv og skaper noe eget.

Droppet åpent kontorlandskap, nå kommer de ansatte inn på lørdager

For Alf var det drømmesvaret. Han er selv en sjel som stagnerer med rutiner og mangel på utfordringer. Nå kunne han endelig utvikle ideen om sensorer og overvåking. Et ENK ble til DA og i 2018 ble navnet endret fra Sensorfabrikken til SiteSense og et AS.

Vi stengte persiennene, låste døra og visste ikke hvilken side av vinteren vi var på

Reisen fra idé har vært lang og hard. Fra teknisk brainstorming, programmering og design av kretskort, markedsundersøkelser, internasjonalt etablerertilskudd fra Innovasjon Norge og ikke minst støtte på flere nivå fra Kunnskapsparken Origo, som DNB eier en liten del av.

MULTISENSOR: SiteSense er veldig langt fremme på hvordan de bruker sensorteknologien, med smarte algoritmer og intelligente måter å bruke sensor-infoen på. Foto: Alf Ove Hansen

Djevelens advokat

– Vi har fått hjelp til investering av prototypeutstyr, men mest betydningsfullt for oss som inkubatorbedrift, var rådgivningstimene. Origo har hjulpet oss med en forretningsplan, og ikke minst stilt kritiske spørsmål. Når vi helst ville jobbe med kode og kretskort, har de sett etter svakheter og spilt djevelens advokat, sier Stefhan Holmgren.

De har gjort tabber typiske for ferske bedriftseiere.

– Den største var å nedprioritere markedsføring og salg i tidlig fase. Ingen av oss er selgere. Nå har vi et nært samarbeid med Power Solutions, som utfyller oss på dette og en del andre kompetansefelt.

Vi hadde ikke noe å selge, og lite å leve av

Stephan viste jo at en skal ta 3-gangen på tid, det gjorde han for kunder.

– Vi glemte det bare når det kom til oss selv. Vi jobbet som gale. Vi stengte persiennene, låste døra og visste ikke hvilken side av vinteren vi var på. Vi hadde ikke noe å selge, og lite å leve av. Heldigvis hadde vi støttende og forståelsesfulle koner, forteller Stefhan Holmgren.

DÅRLIG INNEKLIMA ER EN GJENGANGER: – Skoler har krav til CO₂, og mange elever og lærere klager på dårlig inneklima. Så viser våre sensorer at dette ikke er et problem, iallfall for denne skolen. Foto: Alf Ove Hansen

Eldre bygg med dårlig inneklima

I startfasen fikk de tidlig en kommune som kunde, og de startet med en barneskole. Erfaringene herfra har vært nyttige for utviklingen både av produkter og hva de skal satse på. De har peilet seg inn på konseptet «smarte bygg».

– Dette er fordi vi har et godt og kostnadseffektivt alternativ til tradisjonelle sentraldriftsanlegg. De fleste bygg er ikke smarte. Trikset er å få byggeierne til å forstå at det kan gjøres smart og billigere enn du tror, sier Alf Solli.

Kvaliteten var for dårlig, og lufta for tørr

For selv om det bygges nytt i Norge, er det fremdeles en stor masse med eldre bygg som har elendig inneklima. Som Alf tidligere skole, som vi er på denne ettermiddagen er på. Her testet kommunen tidlig ut SiteSenses multisensor. De første luft- og inneklima-sensorene fungerte ikke her. Kvaliteten var for dårlig, og lufta for tørr. Noe som kjennetegner Alta-området.

Sensorene fikk så topp kvalitet, og nå kan skolen dokumentere at CO₂-nivået er som det skal.

Det kan noen ganger være luftfuktigheten som gjør at lufta føles tung. Vi finner den nøyaktige årsaken med sensorene

 

RIMELIG LØSNING: Vår forretningsmodell er ikke å selge dyre anlegg og dingser. Vi har trådløse, rimelige enheter og skal leve av app-tjenesten som ligger på toppen, sier Alf Solli (t.v.). Foto: Alf Ove Hansen

Penger å spare

– Skoler har krav til CO₂, og mange elever og lærere klager på dårlig inneklima. Så viser våre sensorer at dette ikke er et problem, iallfall for denne skolen. Det kan noen ganger være luftfuktigheten som gjør at lufta føles tung. Vi finner den nøyaktige årsaken med sensorene.

SiteSenses mange faktorer får systemet til å lære seg hvordan bygget fungerer.

– Det er ikke uvanlig det vi holder på med, men vi er veldig langt fremme på hvordan vi bruker sensorteknologien. Vi har smarte algoritmer og intelligente måter å bruke infoen på. Så vidt vi vet, er det er heller ikke mange som satser på å forbedre eksisterende bygg.

Elever og ansatte vil få det bedre

Når årsakene fanges opp av algoritmene som ligger i systemet, blir styringssystemet satt i verk via en app og ventilasjonsanlegget brukes på rett måte.

– Dermed brukes det ikke så hardt, og krever mindre strøm enn vanlig for å opprettholde en god luftkvalitet. Ved å optimalisere hvordan varme, lys og ventilasjon brukes, er det ofte mye penger å spare. Og så vil elever og ansatte få det bedre, understreker Alf Solli og Stefhan Holmgren.

HARDWARE OG SOFTWARE: – Alf Solli (t.v) hører til hardware-verden og design, mens jeg er software med web og app. Sammen har vi en perfekt kompetanse, sier Stefhan Holmgren. Foto: Alf Ove Hansen

Frigjør tid til annen drift

Skolens driftsansvarlige bruker nå appen daglig, og det frigjør manuelle rutiner.

– Fremfor manuelt å sjekke termostater, vinduer og dører sjekkes verdiene i appen. Det er en halvtime spart i arbeidstid. Vi gjør gamle bygg mer moderne og kostnadseffektive. Vår forretningsmodell er ikke å selge dyre anlegg og dingser. Vi har trådløse, rimelige enheter og skal leve av app-tjenesten som ligger på toppen, sier Alf Solli.

Duoen har lært mye, både om forretningsdrift og hverandre. De skryter av hverandres kunnskap.

– Vi har vel sett det beste og verste av hverandre. Stefhan ser av og til mørkt på ting. Da er det fram med tre bøtter med kullsvart drygolin og dobbeltpensling av veggene. Vi har heldigvis vært flinke til å dra hverandre ut av slike perioder.

På spørsmålet om hvor vi møtr Alf om 10 år, er svaret klart:

– Mine 27 hatter er blitt til 1, og jeg har økonomisk frihet til å gjøre hva jeg vil. Vi ses på Hawaii! avslutter Alf Solli.

Les også