Gobi er navnet på appen som lar deg dele bilder i grupper. 35 millioner bilder er allerede delt i appen, og selskapet regnes som en av norges mest spennende gründerselskaper.

Du kan dele bilder i lukkede grupper med vennegjengen, kollegaer, familien, osv. Du kan også dele og se andres bilder fra fotballturen til England, shoppingturen med venninnene, festivalen eller arrangementet du er på, eller rett og slett følge med på bilder innen de fleste temaer og kategorier du kan ønske deg.

Vi møtte CEO Kristoffer Lande under Startup Extreme arrangementet på Voss, og ville høre mer om den fantastiske reisen de unge studentene fra NTNU har hatt. Vi visste fra før at de har blitt kastet ut av Snapchat to ganger etter å ha laget en bruker som NTNU studenter sendte bilder til. Via et script ble bildene automatisk lagt ut på NTNUSnap sin mystory. Tjenesten ble fort veldig populær, men Snapschat ville ikke samarbeide. Det er altså grunnen til at Gobi ble lansert.

I dag har selskapet solide investorer som Petter Northug, Salmar Arving Gustav Magnar Witzøe og Petter Kleppan med på laget. Studentgjengen har flyttet til Silicon Valley og har naboer som Apple, Google, Airbnb, Uber, Amazon, Yahoo, Oracle og NASA.

Vi spurte Kristoffer hva visjonen og drømmen var da de startet, og om dette har forandret seg underveis:

gobi2

Han mener hardt arbeid er den viktigste ingrediensen for at de har lyktes så langt.

– Så klart har det vært litt flaks også, men som Stordalen sier; «Jo hardere man jobber, jo mer flaks ser man ut til å ha». Det blir lange dager, og jo mer tid vi bruker på dette, jo mer lærer vi om både appen, brukerne våre og hvordan det å skape en app faktisk er.

Teamet startet med 5 gründere, alle fra førsteåret på datateknologi, NTNU.

– Nå har vi endelig fått på plass flere personer, og de 7 internsene som skal jobbe med oss i sommer vil få forskjellige arbeidsoppgaver som passer overens med kunnskapen og interessene deres.

Gjengen har nettopp flyttet inn i et nytt hus, midt i gründer-mekkaet Palo Alto i San Fransisco.

– Vi har også bygd opp et godt nettverk, både gjennom det norske innovasjonsmiljøet og hovedsakelig meetups, arrangementer og appen Weave (Tinder + LinkedIn). Det er et godt nettverk, spesielt med de samarbeidspartnerne vi ser etter. En av grunnene til at vi dro hit var fordi ingen norske selskaper har gjort det vi forsøker å gjøre. Det å kunne være her å lære av store selskaper som allerede har klart det, er veldig givende.

Hva har vært det vanskeligste?

– Det vanskeligste har nok vært den forandringen vi har vært igjennom. Det å forlate venner og familie for å satse på Gobi har vært tøft, men også veldig givende. Det er også veldig mye vi har gjort uten noen som helst forkunnskap, men i denne prosessen har vi fått mye god hjelp. Vi har også lagt vekt på å lære av våre feil slik at vi ikke gjør det samme på nytt.

Dere har vært gründere både i Norge og i USA. Kan du si noe om forskjellene?

– Den største forskjellen er nok mindsettet. Innovasjonsmiljøet i Norge er på full fart fremover, men ikke alle er inneforstått med hva man faktisk må ofre for å satse på startupen sin. Det er ingen ni til fire-jobb, og det har de fleste forstått her. Pay it forward-prinsippet står også veldig sterkt, og alle ser etter måter de kan bidra for å bygge andre opp på.

 

Les også