FIKK JOBB I OPPSTARTSBEDRIFT: Sara Kannan (30) fikk jobb i oppstartsbedriften Ducky AS via arrangementet Teamup i regi av det trønderske arbeidsfellesskapet Digs. Det angrer hun ikke på. Foto: Ellen M.E. Lundring

Da mannen til Sara Kannan (30) fikk jobb i en teknologibedrift i Trondheim for to år siden, var det ikke bare kultur og klima som var helt nytt for de to inderne. Hun kunne verken språket eller visste hvordan hun skulle få seg jobb. Jobb i en oppstartsbedrift ble springbrettet.

Det var på arrangementet Teamup i regi av DIGS (bildet under)  at hun kom i kontakt med sin første norske arbeidsgiver. DIGS er det trønderske arbeidsfellesskapet for oppstartsbedrifter og etablerte bedrifter involvert i nyskaping og kunnskapsdeling.

Teamup er et rekrutteringsevent som arrangeres jevnlig for å matche oppstartsbedrifter og jobbsøkere. Her får oppstartsbedriftene mulighet til å presentere seg selv og hva slags kompetanse de trenger og bli koblet på potensielle arbeidstakere.

Ville se hva markedet hadde å tilby

– Jeg hadde ikke så mye håp da jeg dro på arrangementet, jeg tenkte bare at jeg skulle dra for å møte folk og se hva markedet hadde å tilby, forteller Sara Kannan.

Hun hadde nettopp kommet til landet og holdt på å lære norsk og var avhengig av å få jobb et sted som ikke krevde norsk som språk. Hun snakket med flere oppstartsbedrifter, og endte til slutt opp som webutvikler hos Ducky AS, som lager klimakalkulatorer for private og bedrifter.

– Det var veldig lærerikt. Bedriften hadde i tillegg en flat struktur, slik at det var lett å komme i kontakt med kollegaene. Vi fikk et tett forhold og jeg har kontakt med mange av dem ennå.

Hun ble tatt med på fredagspils og invitert på middager hjemme hos folk

 

Ble verdsatt for jobben

Kannan forteller at kollegaene også ble viktige utenfor arbeidstiden. Hun ble tatt med på fredagspils, invitert på middager hjemme hos folk, ble introdusert for nye folk og på den måten fikk muligheten til å danne sitt eget nettverk i Trondheim. Det var også flere andre fordeler ved å jobbe i en nyoppstartet bedrift.

– Man blir verdsatt for det man gjør, det er ikke strenge regler og arbeidstiden er fleksibel. Det var veldig morsomt, jeg likte det fra starten, forteller Sara, men legger også til at det var hard jobbing. Noen ulemper kan det også være om man jobber i en oppstartsbedrift.

Jobbet frivillig først

– Det var ikke penger til lønn i starten, så jeg jobbet frivillig de to første månedene før jeg begynte å få betalt. Hvis man har mulighet til det, tror jeg man vil trives med å jobbe i en oppstartsbedrift, mener Sara Kannan.

Hun jobber nå som software deverloper i et internasjonalt selskap med kontor i Trondheim

Hun ble værende i Ducky i fem måneder før hun fikk en jobb nærmere knyttet til utdannelsen sin. Hun jobber nå som software deverloper i et internasjonalt selskap med kontor i Trondheim.

– Det er mye som har skjedd den siste tiden med finansiering i oppstartsbedrifter i regi av ulike aktører, både offentlige og private, forteller daglig leder og en av gründerne, Mats Mathisen, i DIGS (bildet under). Han mener likevel man kanskje må belage seg på alternative løsninger for å få endene til å møtes hvis man får jobb i en oppstartsbedrift.

Får være med å bygge opp en bedrift

– For noen kan det være et alternativ å låne penger fra familie eller venner en liten periode. Andre jobber for eksempel som konsulenter ved siden av. Noen oppstartsbedrifter kan også tilby eierandeler i selskapet som kompensasjon, forteller Mathisen.

Han mener man bør ta en runde med seg selv for å finne ut hva som er drivkraften for å jobbe i en oppstartsbedrift og få et realistisk bilde på hva det innebærer. Det skal fungere med resten av livet. På den andre siden får man være med å bygge opp og forme en bedrift.

– Man har stort handlingsrom i en oppstartsbedrift. Man har ofte stor innflytelse på hvordan man disponerer arbeidsdagen sin, samtidig som jobb og fritid gjerne flyter over i hverandre. Miljøene er ofte åpne og uformelle, samtidig som det er mye jobb og ansvar.

Les også