Zpikes

HODEPINE OG RYGGSMERTER KAN FORSVINNE MED PLASTER: Zpikes har utviklet et plaster som de mener kan erstatte smertestillende medisiner. Foto: Zpikes

Marius Enerhaugen, gründeren av Zpikes, har utviklet et plaster som kan hjelpe mot smerter og kvalme.

– Jeg har sendt personer avgårde med plasteret og etter få dager er spenning i rygg, skuldre og hender borte. Hodepine forsvinner i løpet av sekunder, forteller gründer av Zpikes, Marius Enerhaugen.

Spikermatte

Historien begynner slik: For fire år siden var Marius Enerhaugen sengeliggende fordi ryggen hadde slått seg fullstendig vrang.

– Jeg klarte nesten ikke å bevege meg, men det som funket var å ligge på en spikermatte ment for akupressurbehandling. Da kom ideen om å utvikle et bånd med triggerpunkter for å fjerne smerter.

zpikes
PLASTER MOT SMERTER OG KVALME: Slik ser plasteret ut når det er festet på hendene. Foto: Zpikes

Plaster med kule

Enerhaugen søkte patent på båndet, men fikk avslag fra Patentstyret fordi det dengang ikke var noe nytt. Samtidig ga Patentstyret tilbakemelding på at tape med pigger var nytt – og dermed startet utviklingen av Zpikes-plasteret.

– Jeg fortsatte å utvikle produktet med kinesio-tape og små pigger som ble 3D-printet. Det endelige produktet har blitt et plaster der en halvkule i plast skal treffe triggerpunkter, sier Enerhaugen.

zpikes
ENKEL LØSNING: Zpikes-plasteret festes på hånden eller håndleddet og kan redusere kvalme og smerter. Foto: Zpikes

Komplisert søknad

Gründerens erfaring med å søke om patent gjorde at han valgte å bruke et patentbyrå til denne jobben.

– Det er veldig komplisert å søke om patent og jeg valgte å bruke Protector patentbyrå til å hjelpe meg med søknaden. Jeg er veldig glad for at jeg brukte dem selv om det kostet mye penger. Byrået var ultraprofesjonelle og veldig gode på ordlyden i søknaden.

Zpikes har nå fått godkjent både patent for plasteret og ordmerket navnet Zpikes i Norge. Nå jobber gründeren med å få godkjenning i flere land, og har USA som en kjempedrøm.

Akupunkturpunkter

Enerhaugen forteller at når kulen i plasteret trykker mot to bestemte punkter på hånden, starter behandlingen mot smerte og kvalme.

– Plasteret kan brukes på to sentrale og godt kjente akupunkturpunkter på hånden, sier Enerhaugen.

Det ene punktet er tre fingre over håndleddet og kalles Nei Guan eller P6, og blir brukt mot kvalme. Det andre heter He Gu eller Li4 og kan hjelpe mot forskjellige typer smerte. 

– Mange fysioterapeuter bruker Li4 og løser da opp i spenninger i hodet, rygg og til og med under foten.

zpikes
VISJON OM MINDRE BRUK AV SMERTESTILLENDE: Zpikes ønsker å redusere det store forbruket av smertestillende, særlig blant unge. Foto: Zpikes

Svangerskapskvalme

På spørsmål om hvilken effekt og dokumentasjon selskapet har på sine produkter, forteller Erik Kløvstad, som er fysioterapeut og ansvarlig for produktutviklingen i selskapet, at det er en del dokumentasjon på at trykk på triggerpunktet på underarmen kan ha effekt på kvalme.

Helsedirektoratet anbefaler trykk mot P6 for å redusere svangerskapskvalme. Vår visjon er å redusere det store forbruket av smertestillende, særlig blant unge. Vi mener at plasteret kan ha god effekt på smerte og kvalme, sier Erik Kløvstad.

Har kun en placebo-effekt

Statens legemiddelverk har sett på konseptet til Zpikes og medisinsk direktør Steinar Madsen har følgende kommentar:

– For det første må man ha vitenskapelig dokumentasjon og vise til holdbar forskning hvis man skal komme med et produkt som gir helsevirkninger. Vitenskapelig forskning har vist at forskjellige typer akupunktur har liten virkning og at det kun skyldes placebo-effekt, sier medisinsk direktør Steinar Madsen.

Mener flere studier viser at akupunktur har effekt

Fysioterapeu Kløvstad er ikke enig i at plasteret kun gir placeboeffekt, da han sier det finnes flere studier som har vist at akupunktur har effekt på kvalme.

– Det norske studiet «Acupressure treatment of morning sickness in pregnancy» fra Universitetet i Tromsø, konkluderer med at akupressur kan redusere antall timer med plager, og bør derfor anbefales for gravide med svangerskapskvalme, særlig før medikamentelle anbefalinger gis. Basert på tilgjengelig forskning har også «Helsenorge.no» valgt å anbefale akupressur i sine faglige anbefalinger mot kvalme og oppkast i graviditeten. Et annet studie fra Universitetet i Oslo som så på postoperativ kvalme og oppkast (PONV) hos barn, konkluderer også med at akupressur reduserte forekomsten i betydelig grad, sier Kløvstad.

Frigjøring av endorfin og serotonin via akupressur-stimuleringen

Zpikes viser også til at tradisjonell kinesisk medisin blir brukt av millioner av mennesker over hele verden. Primært i Østen, men også i økende grad i vesten.

– LI4-stimulering finnes det lite forskning på som er representativ for vår vestlige befolkning. Den smertelindrende effekten mange brukere opplever kan dels forklares gjennom endret sensorisk stimulering, og dels gjennom frigjøring av endorfin og serotonin via akupressur-stimuleringen. Sistnevnte kan også være med på å forklare hvordan Zpikes kan øke søvnkvaliteten og redusere stress.

– Når de første produktene er ferdig produsert, ønsker vi å gjøre flere observasjoner som videre kan gi oss grunnlag for mer begrunnende bruksanbefalinger.

Oppretthold følelsen av driv

Zpikes-gründeren har et klart råd til andre som vil starte opp for seg selv.

– Mitt råd til andre gründere er å opprettholde følelsen av driv – du må alltid bevege deg fremover. På de dårlige dagene aner du ikke hva som skjer i morgen, men plutselig vil nye dører åpne seg, sier Enerhaugen.

Enerhaugen har fått med seg et godt knippe med flinke folk, men det er bare han selv som jobber fulltid i firmaet.

– Det er viktig å legge egoet ditt til side og involvere folk. Nøkkelen er å få tak i de rette folka til å gjøre det du ikke kan selv. Jeg har med meg en veldig flink fysioterapeut, en dyktig 16-åring som er ansvarlig for markedsføring og sosiale medier, og en ryddig økonomiansvarlig.

Bruker startskudd.no til å lansere plasteret

Zpikes har valgt å bruke crowdfunding-plattformen startskudd.no til å selge sine første produkter og markedsføre plasteret. Da de bestemte seg for å bruke crowdfunding var det naturlig å bruke startskudd.no som DNB driver.

– Jeg tok kontakt med DNB da vi skulle starte firmaet og fikk kontakt med Oppstartlosene Erik Larsen og Olle Kronvall. Først hadde jeg et verdifullt møte med Erik der han ga meg mange gode råd og siden har jeg fått mye hjelp fra Olle. Generøse, hyggelige og hjelpsomme folk, sier Enerhaugen.

Les mer om crowdfunding og andre som gründere som har benyttet startskudd.no i disse sakene:

Slik lykkes du med crowdfunding

No Hate-gründeren: – Jeg vil netthat til livs

Camilla og sjokoladefabrikken

Les også