STOR I UGANDA: I 2013 var Laboremus Uganda en lite oppstartsselskap. Fem år senere er de en av de største teknologibedriftene i Uganda. Foto: Quesnay

I 15 år jobbet it-selskapet med å selge løsninger til det nordiske markedet, men i 2013 ville de noe mer. Quesnay etablerte seg i Uganda for å hjelpe til å bygge opp IT-bransjen og på den måten sikre at store IT-kontrakter blir i landet. I tillegg ville de hjelpe små bedrifter med å lykkes.

– Vi har bidratt til å bygge opp IT-sektoren i Uganda. Det som var et lite startup i 2013, har fem år senere blitt en av de største teknologibedriftene i Uganda, Laboremus Uganda, sier Maren Hald Bjørgum, kommunikasjonssjef i Quesnay.

Utdanner folk med kodekunnskap

I regi av Fredskorpset har Quesnay laget et utvekslingsprogram for å overføre kompetanse. Ansatte i Oslo og Kampala i Uganda kan jobbe 6 til 12 måneder i Norge eller Uganda.

– Vi driver også med etterutdanning av studenter fra universitetene i Kampala for å gi dem nok kodekunnskap til å kunne komme ut i arbeid. Vi jobber i disse dager med å formalisere dette samarbeidet med et av universitetene her for å starte et eget studieprogram, sier Bjørgum.

Se her hvor mye Quesnay bidrar med til det norske samfunnet via Ringvirkninger-kalkulatoren.

RINGVIRKNINGER: – Vi har bidratt til å bygge opp IT-sektoren i Uganda,sier Maren Hald Bjørgum, kommunikasjonssjef i Quesnay. Foto: Thea Høyer

Digitaliserer Øst-Afrikas landbrukssektor

Sammen med FNs kapitalutviklingsfond har Laboremus Uganda laget appen Emata. I appen registrerer bønder og samvirkelag melkeleveranser og den regner ut hvor mye bøndene skal ha i betaling for melken. I  tillegg inneholder appen en betalingsløsning.

– Vi oppdaget at bønder i Uganda betaler 45-65 prosent i renter, og i noen tilfeller over 100 prosent, og vi tenkte at her kan vi bidra. Emata digitaliserer verdiskapningen i Øst-Afrikas meierisektor. Appen skaper kreditthistorikk, og på den måten blir det mulig for bøndene å få lån til en mye lavere rente enn dagens nivå, sier Maren Hald Bjørgum, kommunikasjonssjef i Quesnay.

Quesnay og Laboremus Uganda samarbeider også om et fond som skal låne ut penger til bønder.

– Målet er å låne ut mer enn 10 millioner amerikanske dollar til bønder i Uganda hvert år innen 2020.

Quesnay

GRÜNDERNE AV QUESNAY: Erik Lie og Philip Røer etablerte Laboremus for 15 år siden, og tok Quesnay til Uganda i 2013. Foto: Thea HøyerLurer du på hvor mye din bedrift bidrar med til velferdssamfunnet vårt? Sjekk det ut her.

I snitt bidrar en bedrift med 10,5 lærerårsverk

Disse er bunnplanken i norsk økonomi

Amazonization endrer amerikansk detaljhandel radikalt

Les også