PLAYFINITY: Gründerne Paal Smith-Meyer og Jarle Nordby-Bøe kaster Playfinity-ballen. FOTO: Thomas Strzelecki, DNB.

En 12-årig gutt kalte Playfinity for «Playstation for utendørs spill» da han prøvde den interaktive ballen som kommuniserer med en app gjennom en sensor.

Ideen om å lage en interaktiv ball for utendørs lek dukket opp da Eivind Solberg så at nevøen satt mye inne og spilte dataspill. – Noe må gjøres, tenkte Solberg.

Spol frem i tid og Playfinity har til nå samlet inn over over en kvart million på startskudd.no. I disse dager lanseres ballen på det norske markedet.

Nordmenn vil inspirere barn til å leke ute

Slik forklarer de voksne norske gründerne konseptet: «Playfinity-ballen kan kastes høyt, langt, hardt, løst, med skru, og sprettes mot vegg eller bakken. Sensorene registrerer alt i appen, dataene blir poeng og utfordringer i spillet, – og vipps, så er ballkasting blitt et dataspill!»

Playfinity ble etablert i 2016. Gründerne ønsket å lage et spill som kunne inspirere barn til å leke ute. De så at det fantes mange tekniske sportsspill for å gjøre folk bedre i golf, tennis eller fotball, men alle spillene hadde fokus på trening. Playfinity er opptatt av at brukerne skal leke og ha det gøy.

«Det er veldig viktig å leke sammen»

– Vi hadde veldig mange ideer på ulike spill. Vi endte med en ball for alle skjønner hva en ball er. Det er enkelt å få med seg én eller flere i leken med en ball, sier Jarle Nordby-Bøe.

Med den nye ballen kan så mange som vil spille med én ball. Man kan bruke én eller flere telefoner i samme spill, og det eneste alle trenger er å laste ned en app på telefonen.

Minner blir skapt når vi gjør noe sammen

– Det er veldig viktig å leke sammen, det får man ikke til når barna bare «liker» og «swiper» på telefonene sine. Minner blir skapt når vi gjør noe sammen. Ballen og sensoren er bare et verktøy som inspirerer til videre lek, sier Paal Smith-Meyer, en av gründerne.

STORE FORHÅPNINGER: Sensoren og Playfinity-ballen. FOTO: Thomas Strzelecki.

Ville ha investorer som er interessert i lek

Gründerne i Playfinity synes det var vanskelig å finne rette type investorer, og bestemte seg for at de ville jobbe med mennesker som er opptatt av lek og å skape gode miljøer for barn og unge.

– Vi har snakket med veldig mange investorer og har hatt mange dårlige investormøter. Det er en del investorer som bare ser etter penger, og vi bestemte oss tidlig for å samarbeide med mennesker som delte vår visjon om god og aktiv utendørslek som et viktig element i en barns oppvekst. Den første investeringen kom via Funders Fund, sier Jarle Nordby-Bøe.

Bruker startskudd.no for å teste kjøpsinteressen

Gründerne bruker startskudd.no for å avdekke interessen for ballen. I løpet av de første 22,5 timer kom det inn 100.000 kroner. Målet er 500.000 kroner.

– Kampanjen på startskudd.no tvang oss til å begynne å jobbe ut mot kundene. Altså foreldrene som kjøper produktet. Vi lærer om hvordan vi engasjerer og vi har fått kontakt med både mulige partnere og entusiaster. Det er også naturlig å bruke en norsk crowdfunding-plattform fordi det er her vi bor, sier Smith-Meyer.

Salget går etter all forventning

– Nå er det full fart og salget går etter all forventning. Vi har godt engasjement gjennom sosiale medier og det blir spennende å se effekten, sier Henrik Stub Aune.

Gründermiljø på StartupLab

Playfinity holder til på StartupLab i Oslo. Gründerne forteller hvor viktig det er å jobbe i et innovativt miljø. Det gir store muligheter til å få råd, tips og hjelp.

– Det har blitt lov å være gründer i Norge og både hardware og software kan lages i Norge. Alt vi kan produsere i Norge gjøres her, blant annet robotproduksjon på Gjøvik via Topro Elektronikk AS, sier Nordby-Bøe.

Tre gründerråd fra Playfinity:

  1. Fokuser på hva du kan lansere snart. Prøv, du vet ikke hvis du ikke prøver!
  2. Det er utrolig morsomt å ha en jobb som en tenker på døgnet rundt. Det er gøy å være gründer!
  3. Noen prøver å gjøre det å være gründer til en livsstil 24/7. Har du familie og andre viktige ting i livet må det heldigvis ikke være det. Se på jobben som en jobb der du er heldig og påvirker det aller meste.

Playfinity startkudd

Les om flere startskudd-kampanjer her:

Traktorpikene lager arbeidsklær for kvinner

Med Turtleneck slipper du ledningskrøll

Les også