MENTOR OG INVESTOR: – Thor Egil har vært en arbeidende styreleder og en mentor for meg og har hjulpet oss med struktur og ledelse, forteller Winns-gründer Morten Hegdahl. Foto: Anna Lian

Det var hovedbudskapet til gründer Morten Hegdal i teknologibedriften Winns under DNB NXT i Trondheim.

Gründere, bankfolk, investorer og andre næringslivsfolk var samlet på DIGS i Trondheim sist onsdag for årets DNB NXT – høstens viktigste møteplass for investorer og gründere. Blant dem som delte sine historier fra scenen var gründer Morten Hegdal i Winns og investor Thor Egil Five. De to snakket om forholdet mellom nettopp gründer og investor.

– En gründer må jakte på smart kapital, altså kapital som også er knyttet til kompetanse, understreker Hegdal.

Tok grep etter voksesmerter

Selv var han med og startet opp teknologibedriften Winns i Trondheim i 2014. De har utviklet et system som kutter både energikostnader og CO₂-avtrykk drastisk hos bedrifter, institusjoner og borettslag. Etter å ha vokst kraftig de tre første årene, opplevde bedriften det som ofte blir omtalt som voksesmerter.

En av oss gikk på en smell og ble utbrent

– Det skjer noe med en bedrift når du passerer 15 ansatte. I vårt tilfelle endte det med at en av oss gikk på en smell og ble utbrent. Da ble vi tvunget til å ta grep, og det er en av de mest lærerike prosessene jeg har hatt som leder, forteller han.

Et av grepene var å få inn investor Thor Egil Five. Han investerte penger i bedriften, penger som la til rette for videre vekst. Enda viktigere var den kompetansen og erfaringen han tok med seg inn.

Er du den smarteste personen i rommet, så er du i feil rom

– Det er så viktig å knytte til seg folk som har ressurser og ikke bare kapital. Jeg pleier å si at om du er den smarteste personen i rommet, så er du i feil rom. Thor Egil har vært en arbeidende styreleder og en mentor for meg og har hjulpet oss med struktur og ledelse, sier Hegdal.

VIKTIG MED RIKTIG SAMARBEIDSPARTNER: Morten Hegdal i Winns sier det er viktig å knytte til seg folk som har ressurser og ikke bare kapital. Foto: Anna Lian

Ser etter gode team

Som investor snakker Thor Egil Five med mange selskaper og gründere i løpet av et år og han buker ofte lang tid før han tar en avgjørelse om å gå inn i en bedrift.

– Jeg er ikke den som investerer mest i kroner og øre, men jeg går inn som arbeidende styreleder og bruker mye tid på selskapene. Derfor er det viktig at jeg tror på teamet, at de er kapable til å få til noe. Og så må jeg selvsagt tro på forretningsideen og se at den er skalerbar.

Alt dette så han i gjengen hos Winns.

De hadde driven til å gå gjennom mur for å nå målene sine

– De hadde driven til å gå gjennom mur for å nå målene sine. I tillegg klarte de å røre meg til å tro at vi skal endre verden til det bedre. De gjorde det lett for meg å si at dette vil jeg være med på, sier investoren.

Arbeidsuka fordeler investoren på selskapene han går inn i. Slik blir han en del av teamet og jobber tett med strategiutvikling og finansieringsprosesser.

– Jeg bruker mye tid på team og er opptatt av at bedriftene skal se verdien av det. Hvis gründerne ikke er villig til å slippe meg til, så går jeg ikke inn i bedriften. Enkelt og greit, sier Five.

Jeg har troen på godfotteorien

 

GODT SAMARBEID: For Morten Hegdal har samarbeidet med Five vært med på å legge grunnlaget for at bedriften nå har tatt nye, solide steg i riktig retning. Foto: Anna Lian

– Tør å gi fra dere makt

For Morten Hegdal har samarbeidet med Five vært med på å legge grunnlaget for at bedriften nå har tatt nye, solide steg i riktig retning. Et av tiltakene som fikk umiddelbar effekt var å ansette en daglig leder.

Tør å ta med folk som har vært ute en vinterdag før

– Som gründer kan det være skummelt å tre til side og la en annen ta avgjørelsene i selskapet, men jeg har troen på godfotteorien. Nemlig å la folk fokusere på det de er best til. Det er ikke sikkert du som gründer er best på HR og ledelse for eksempel, og da kan det lønne seg å få inn noen som kan det, sier Hegdal før han kommer med et siste råd til andre gründere:

– Min anbefaling er: Tør å gi fra dere makt. Tør å ta med folk som har vært ute en vinterdag før, så slipper dere kanskje å gjøre de samme feilene som jeg har gjort, smiler han.

Les også