MUSIKKTERAPI: Erlend Hausken forteller at appen Alight kobler teknoloigi og algoritmer med blant annet bilder, musikk og videoer som har vært definerende eller viktig i pasientens liv. Foto: Nordiske Mediedager

Bergensselskapet Soundio har utviklet en app som gjør musikkterapi tilgjengelig for verden. Appen blir testet på mennesker med demens på NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus og resultatene rører helsepersonell til tårer.

Se for deg en dementavdeling med mennesker som har en hverdag preget av uro, angst og høyt stressnivå. De åpner en spesialutviklet app som kommuniserer med en musikkterapeut og pårørende. Så går de inn i en verden de kjenner og føler seg trygg i – en verden med bilder, musikk og videoer som tar dem tilbake i tid. Det høres kanskje ut som science fiction, men appen er fullt eksisterende og under utprøvning på demens-pasienter ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus.

Internasjonal sukess med Vibble

I åttende etasje i mediebyen Media City i Bergen, sitter gjengen som har fått det til. Soundio har allerede høstet stor suksess med musikkappen «Vibble» som tidligere har vært fremvist på et DNB NXT-arrangement i Bergen, og er nå i full sving med å perfeksjonere prototypen på musikkterapi-appen Alight.

– Det er selvfølgelig veldig gøy å se at Vibble kan føre med seg så mange positive ringvirkninger. Etterhvert som vi har utviklet ny teknologi har vi sett nye og spennende inngangsvinkler til problemstillinger på tvers av sektorer, sier Erlend Hausken, gründer i Soundio. 36-åringen er utdannet fra NHH og har lang fartstid fra konsulentbransjen før han startet for seg selv i 2015.

Frode Wikne, direktør ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus, snakker om musikkterapi
GODE RESULTATER: – Musikkterapi som behandlingsform har gjennom forskning og klinisk praksis etter hvert fått veldokumenterte resultater, sier Frode Wikne, direktør ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus. Foto: Bent Synnevåg

De aller fleste får ikke tilbud om musikkterapi

Arbeidet med Alight startet i 2017, da Soundio fikk en forespørsel fra Olaviken Alderspsykiatriske sykehus på Askøy. De benytter musikkterapi som en del av behandlingsopplegget for enkelte pasienter og ville ha med seg Soundio for å digitalisere musikkterapien, slik at flere kan dra nytte av den.

– Musikkterapi som behandlingsform har gjennom forskning og klinisk praksis etter hvert fått veldokumenterte resultater. For pasienter med ulike psykiske lidelser ser man gode effekter. Musikkterapi er blant annet inkludert som del av nasjonale retningslinjer knyttet mot behandling av psykoser. Også for eldre mennesker med demenslidelser ser vi positive effekter, sier Frode Wikne, direktør ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus.

Vi har opplevd at helsepersonell som har observert forsøkene har måttet gå ut i tårer underveis, fordi det har vært så sterkt å se effekten appen har hatt på pasientene

Wikne sier at for at flest mulig skal få nytte av ulike musikkterapeutiske intervensjoner er det er utfordring at det per nå er for få musikkterapeuter

– Her tenker vi at vi kan nå langt flere ved hjelp av appen, for vår del som et oppfølgingstilbud til utskrevne pasienter som har lært seg å bruke denne gjennom innleggelse på sykehuset. Dette kan være pasienter som drar hjem til egen bolig eller overføres til sykehjem.

Overveldende resultater

Appen som Soundio nå tester ut kan endre dette. Teknologien baserer seg på to apper; en for helsepersonell/pårørende og en for pasienter. Behandlingsopplegget blir skreddersydd for den enkelte pasient ved hjelp av blant annet lyd, bilder og videoer som har hatt betydning for pasienten tidligere i livet. De to appene kommuniserer med hverandre og tilbyr skreddersydd terapi som pasienten kan delta på, enten det er hjemme eller på institusjon.

Ved å stimulere både høyre og venstre hjernehalvdel kan koblinger mellom ødelagte nervebaner ”repareres” og nye koblinger skapes

– Resultatene vi har sett så langt er overveldende. Vi har opplevd at helsepersonell som har observert forsøkene har måttet gå ut i tårer underveis, fordi det har vært så sterkt å se effekten appen har hatt på pasientene, sier gründer Erlend Hausken.

– Hvordan fungerer appen?

– Alight kobler teknoloigi og algoritmer med blant annet bilder, musikk og videoer som har vært definerende eller viktig i pasientens liv. Ved å stimulere både høyre og venstre hjernehalvdel kan koblinger mellom ødelagte nervebaner ”repareres” og nye koblinger skapes. Slik kan vi blant annet vekke minner, bedre språkforståelse og dempe angst og uro, forteller Hausken.

Store ambisjoner

Dersom resultatene fortsetter på samme nivå som nå, vil det legges store ressurser inn i å gjøre appen tilgjengelig for pasienter og helsepersonell landet over. Soundio har internasjonale ambisjoner og er allerede i dialog med flere sterke internasjonale miljøer som vil jobbe for å få produktet på det globale markedet etter ferdigtesting og optimalisering.

Urolige pasienter blir helt rolige, og mennesker med hukommelsessvikt kan plutselig begynne å synge med på sanger de ikke har hørt på 30 år

– Vi vet at musikkterapi kan ha god effekt, men vi vet dessverre også at altfor få får tilbudet. Vi vil gjøre terskelen for å ta i bruk musikkterapi lavere og mindre ressurskrevende, og resultatene vi har sett så langt er veldig inspirerende. Urolige pasienter blir helt rolige, og mennesker med hukommelsessvikt kan plutselig begynne å synge med på sanger de ikke har hørt på 30 år. Med Alight har vi mulighet til å bygge en helt nødvendig bro mellom sykehus og hjem, få ned medisinbruk og sørge for at flere mennesker kan få oppfølging og forbedret livskvalitet, avslutter Hausken.

Les også