Et gründerpar fra Haugesund, kobler barnebøker med 3D-teknologi, slik at bøkene får en ekstra dimensjon og en helt ny leseropplevelse. Det er et krevende nybrottsarbeid å utvikle teknologien og crowdfunding via startskudd.no brukes for å hente inn finansiering for prosjektet.

Gründer-ekteparet Camilla B. Schøyen og Heine F. Birkeland ønsket å fortelle historier som er viktige for dem, og har skrevet to barnebøker sammen. Bøkene har de koblet med avansert 3D-teknologi, og det er første gang dette brukes på denne måten i Norge.

Barnebøker med Plystrepus og Boknissen

barnebøker

Den ene boken forteller om den musikalske katten, Plystrepus, og handler om å finne den sangen man selv har i hjertet. Boken om Boknissen forteller om Alf, en nisse som finner en helt spesiell bok, som gjør at han kan forteller magiske historier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Vi ønsker å skape nye norske eventyrfigurer, om leseglede og musikk, samtidig som vi benytter ny teknologi til å tilføre noe nytt til barnebok-sjangeren, sier Heine F. Birkeland.

Fysiske barnebøker med innebygde animasjoner

Bøkene er fylt med en ny type teknologi som gjør at man kan skjule tredimensjonale figurer inne i bøkene. Teknologien heter AR, eller Augmented Reality, også kalt utvidet virkelighet på norsk.

– Dette gir bøkene flere dimensjoner, nye muligheter og mer verdi. Innebygde animasjoner viser figurer i boken når du holder mobiltelefonen eller leserbrett over et bilde i boken. Dette åpner opp en interaktiv verden i tillegg til den fysiske boken, og kan gjøre leseopplevelsen enda mer spennende for barna.

AR-teknologi kommer for fullt framover, er definert som en av de 5 store teknologitrendene som vil prege samfunnet vårt framover.

– Vi vet ikke helt hvordan dette vil bli brukt, men det kommer til å komme mye spennende. Vi liker spesielt at man kombinerer den digitale verden med den fysiske verden. For bøker kan det bygges enorme mengder med finesser. I tillegg gjør den digitale dimensjonen at vi kan det legge inn oppdateringer selv etter at bøkene er kjøpt og satt i bokhyllen, sier ekteparet.

Bruker startskudd.no til å samle inn penger

Barnebokmarkedet i Norge er lite og gründerne ønsker derfor å bruke startskudd.no for å hente inn penger til å utvikle teknologien. Målet er å få inn 100.000 kroner.

– Vi ønsker å bruke startskudd.no fordi det er en norsk plattform. Den er lettere å forstå og bruke for norske bidragsytere enn internasjonale plattformer. Hvis vi får respons på kampanjen kan vi videreutvikle den teknologiske løsningen, slik at vi kan legge inn mer avanserte interaktive effekter rundt animasjonene, sier Birkeland.

Gode råd

Gründer-erfaringene så langt er at ting tar tid og at det kreves hardt arbeid.

– Når du jobber som gründer, må du ha troen på det du forsøker å få til, men også være åpen for å justere kursen under vegs. Du må kunne snu deg rundt på kort varsel hvis du ser at det åpner seg en ny mulighet. Ellers er det bare å stå på selv om det som regel krever mye mer arbeid enn man forventet, avslutter ekteparet Schøyen Birkeland.

Les her om andre startskudd.no-prosjekter:

Trøndere vil varme landet med varmeplagg

Ny type smørebukk er årets nyvinning til smøreboden

Piggdekk på sykkelen – på den enkle måten

 

Les også